Motivišite dete da uči

Ako želite da vaše dijete bude uspješno u školi, ne ograničavajte učenje samo na zidove učionice, na domaću zadaću ili na školsko gradivo. Vještina učenja u ovom dobu postaje ključna za djetetov intelektualni i društveni rast, i ono treba vašu pomoć kako bi znalo kakao da prikuplja znanje i plasira svoje ideje. Motivišite dijete da otkriva svijet oko sebe, i ta će se motivacija prenijeti i na školske obaveze, što će rezultirati boljim uspjehom u školi.

Evo nekoliko načina na koje možete motivirati dijete da uči i saznaje nove stvari:

  • Naučite dijete da voli knjigu. Čitajte naglas jedno drugom naizmjenično, ili čitajte svi u isto vrijeme, svako svoju knjigu. Ukoliko vi na svom primjeru pokažete koliko je čitanje važno, i dijete će prihvatiti takvu naviku. Ispunite svoj dom knjigama ili bilo kakvim printanim materijalima: čak i plakatima, romanima, novinama.
  • Potaknite dijete da izrazi svoje mišljenje, govori o svojim osjećajima, te donosi sopstvene odluke. Dozvolite mu da odabere šta će večerati ili koju će školsku sekciju pohađati. Pitajte ga za mišljenje kada se radi o obiteljskim odlukama, tako ćete pokazati da cijenite njegov/njen način razmišljanja.
  • Pokažite zanimanje za interese vašeg djeteta i potičite ga da istražuje o temi koja ga zanima. Ako vaše dijete voli životinje, nabavite enciklopedije o životinjama, idite često i zoološki vrt, ili čak nabavite kućnog ljubimca.
  • Pružite djetetu mogućnost da proba različite stilove učenja, od slušanja do vizuelnog učenja. Omogućite dostupnim sav pribor koji je djetetu potreban. Čak i obične blok kockice razvit će kod djeteta kreativno izražavanje i sposobnost rješavanja problema.
  • Istaknite svoje oduševljenje novim stvarima o kojima vi svakodnevno učite. Pokažite na File 2181sopstvenom primjeru da je učenje nešto što traje cijeli život i nešto što nas sve ispunjava. Bilo da sadite novo cvijeće na balkonu i istražujete podatke o različitim sadnicama, ili ste upisali kurs stranog jezika, vaša angažiranost će biti nevjerovatan poticaj i za vaše dijete. Kada god naučite ili spoznate nešto novo, ispričajte to djetetu.
  • Uvijek se interesujte o onome što dijete uči u školi i o tome razgovarajte. Pomozite djetetu da školske lekcije pretoči u sopstvene riječi. To će mu pomoći da zaista zapamti ono što je naučilo.
  • Pomozite djetetu da organizuje školske obaveze, kako bi imalo osjećaj kontrole nad onim što radi. Budite u toku kako biste pomogli djetetu onda kada se osjeća preopterećenim.
  • Proslavite postignuća, bez obzira koliko su mala. Nagradite završenu lektiru igranjem video igara. To će potaknuti dijete da bude još efikasnije kod sljedeće lektire.
  • Fokusirajte se na prednosti i razvijanja talenata kod djeteta. Možda ima lošu ocjenu iz matematike, ali mu/joj strani jezici idu odlično. Pored nove zbirke zadataka i instrukcija iz matematike, počastite dijete novom knjigom na engleskom jeziku.
  • Pokažite djetetu koliko može naučiti iz svakodnevnog života. Potaknite ga da istražuje svijet oko sebe, postavlja pitanja i upoznaje nove prijatelje.

POGLEDAJTE: УЧЕЊЕ-методе и чиниоци учења

POGLEDAJTE: Kako motivisati nemotivisane učenike-Dete plus

Postavi komentar