-13 neverovatnih istina koje samo izgledaju kao laži!

Nekada činjenice iz istorije, geografije i matematike zvuče toliko neverovatno da većina pomisli da moraju biti lažne. Ipak, one mogu biti 100% istinite! Evo liste potpuno tačnih i potvrđenih činjenica iz ovih oblasti.

Listu je sastavio „Biznis Insajder”, a neke od ovih činjenica će vas potpuno oduševiti.

Čikago je podignut za čitavu stopu tokom 1850-ih i ’60-ih bez ometanja svakodnevnog života.

Zapravo, reč je bila o 10 stopa u nekim delovima grada. Čikago je zbog blizine jezera, imao ozbiljnih problema sa blatom sredinom 19. veka.

Posle nekoliko neuspelih pokušaja da se pronađe rešenje, došlo se na ideju da se grad podigne na viši položaj. Čitavom projektu je trebalo preko dve decenije da bude završen, ali radovi nisu remetili svakodnevni život grada, a ni turiste koji su već tada počeli da posećuju Čikago.

Bangladeš ima više stanovnika od cele Rusije


Rusija se možda prostire na devet vremenskih zona i ima površinu veću od Plutonove, ali maleni Bangaldeš (malo veći od Njujorka) ima više stanovnika! U njemu živi 156 miliona stanovnika, dok Rusiju naseljava 143 miliona.

Prevarant prodao Ajfelovu kulu (skoro dvaput)

„Grof” Viktor Lusing važi za jednog od najvećih prevaranata u istoriji. Naime, čitajući o tome kako Ajfelov toranj rđa i kako su troškovi održavanja veoma visoki, (a i bilo je predviđeno da kula stoji samo 20 godina), Lasting je došao na ideju da je – proda!

On je uspeo da ubedi najveće gradske trgovce metalom da je on vladin direktor na tajnom zadatku da prepoznatljivi toranj proda u staro gvožđe. Iznajmio je limuzine i proveo ih u razgledanje grada. Jedan od trgovaca bio je toliko ubeđen da mu je dao 20.000 dolara u kešu i još 50.000 kako bi bio siguran da će baš on dobiti posao.

Nakon što je dobio novac pobegao je u Austriju, a trgovca je bilo sramota što je naseo na prevaru pa nije hteo da ga prijavi. Kada se vratio u Pariz još jednom je pokušao da uradi isto, ali se plašio da ga je neki od trgovaca prijavio policiji. Prebegao je za SAD gde je konačno uhvaćem.

U mozgu ima više sinapsi (nervnih spojeva) nego zvezda u našoj galaksiji


Astronomi procenjuju da u Mlečnom Putu ima 200 milijardi zvezda. To je veliki broj. Ali, neurohirurzi kažu da je broj sinaptičkih veza u mozgu trogodišnjaka blizu jednog triliona! Odrasla osoba u proseku ima polovinu od toga broja, odnosno oko 500 milijardi nervnih spojeva.

Negde u blizini Džordžije nalazi se izgubljena nuklearna bomba


Pilot američke vazduhoplovne jedinice je 5. februara 1958. godine usled kvara na svom borbenom avionu, nuklearnu bombu tešku više od 3 tone ispustio je u more blizu obale savezne države Džordžije.

Mornarica je mesecima pretraživala područje, ali nisu uspeli da je pronađu. Iako su vazduhoplovstvo i pilot tvrdili da bomba ne sadrži plutonijum, svedočenja sekretara iz Ministarstva odbarne potvrdila su da je bomba bila „kompletno opremljena“, odnosno da je sadržala bojevu glavu sa uranijumom i plutonijumom. Iz vazduhoplovne jedinice kažu da ako bomba ostane netaknuta, ne bi trebalo da širi nikakve štetne materije, niti predstavlja opasnost.

Mamuti su još živeli na Zemlju u trenutku građenja piramida

Vunasti mamuti, jedna od poslednjih vrsta mamuta, još su živeli u udaljenim predelima Rusije oko 1650. godine pre nove ere. U ovo vreme, Egipćani su već mnogo napredovali u izgradnji piramida. Zapravo, Velika piramida iz Gize postojala je već 1.000 godina kada je poslednji mamut izumro.

Severnu Koreju i Finsku tehnički razdvaja samo jedna država


Rusija sa Severnom Korejom na istoku deli granicu dugu 25 kilometara uz tok reke Tumen, dok Rusiju i Finsku na zapadu razdvaja granica u dužini od oko 1.350 kilometara. Dakle, između Finske i Severne Koreje stoji samo Rusija.

Ne tako davne 1968. godine dvoje ljudi je poginulo zbog puštanja milion i po balona na dobrotvornom događaju

Balonfest je organizovan 1986. godine u Klivlendu kada je u nebo pušteno milion i po balona, što je trebalo da obori rekord. Iako je sve predviđeno kao bezopasan događaj, nažalost, baloni su počeli da padaju na grad, jezero, aerodrom… uzrokujući velike probleme.

Najtragičnije od svega je što su baloni omeli američku obalsku stražu koja nije uspela da pronađe dva mornara koji su kasnije nađeni utopljeni. Organizatori i grad suočili su se sa velikom tužbom.

Heroin se nekad koristio za lečenje kašlja kod dece

Nemačka farmaceutska kuća Bajer, koja proizvodi aspirin, komercijalizovala je heroin 1890. godine kao lek koji leči kašalj, prehladu i bol. Ono što je još više šokiralo jeste da su 1912. godine dozvolili i korišćenje kod dece, više godina pošto su počeli da stižu izveštaji da je u pitanju opasna driga.
Godine 1914. heroin je u Amerci ograničen na kupovinu samo uz recept, a 1924. skorz je zabranjen za upotrebu.

Čovek koga su za vreme Drugog svetskog rata odlikovali i Saveznici i nacisti

Španac Džon Pujol Garsija je tokom Drugog svetskog rata radio kao dvostruki špijun, i za naciste i za saveznike. Isprva je došao do saveznika da bi radio za njih, ali je odbijen, pa je izgradio lažni identitet i počeo da „radi“ za naciste, snabdevajući ih lažnim informacijama.

Ubrzo potom Garsija je primljen da radi kao dvostruki agent za Alijansu.

Tokom svog rada nacistima je prosleđivao niz lažnih izveštaja, i dosta važnih informacija koje su stizale prekasno, a on i njegov britanski kolega iz MI5 čak su kreirali i mrežu od 27 fiktivnih agenata koji su svi primali plate od nacista.

Garsija je kasnije odlikovan od strane Nemaca Gvozdenim krstom, a i britanska imperija odlikovala ga je najvišim odličjem.

Harvard je osnovan pre otkrića digitrona

Harvard je najstarija visokoobrazovna institucija u SAD-u, osnovana 1636. godine. Digitron je otkriven tek 50 godina kasnije zahvaljujući Gotfridu Lajbnicu i njegovoj „Novoj metodi“ 1684. godine i Isaku Njutnu 1687.

Takođe, Galileo Galilej je i dalje bio živ tokom prvih godina Harvarda. Umro je 1642. godine.

Aljaska je u isto vreme najistočnija, najzapadnija i najsevernija država SAD

Aljaska je očigledno najsevernija država SAD, ali zahvaljujući Aleutskim ostrvima, Aljaska se proteže sve do 180 stepeni geografske dužine, same granice zapadne hemisfere, i na istok sve do granice sa Ruskom federacijom.

To Aljasku čini najsevernijom, najzapadnijom i najistočnijom državom SAD. Havaji su najjužnija.

Stegosaurus i Tiranosaurus su živeli u većem razmaku jedno od drugog nego Tiranosaurus i ljudi

Uprkos onome što prikazuju crtaći, filmovi, ali i neke knjige, nisu svi dinosaurusi živeli u isto vreme! Zapravo, neki od njih su živeli u potpuno različitim periodima razvoja zemlje.

„Vreme dinosaurusa” ili Mezozoik je imao tri odvojena perioda (Trijas, Juru i Kredu).

Stegosaurus, dinosaurus iz vremena Jure već je bio izumro 80-90 miliona godina pre pojave Tiranosaurusa, gospodara Krede.

Ovo ovog velikog predatora čini bližem nama nego svom „rođaku”. Naime, ljude i tiranosaurusa deli „samo” 65.5 miliona godina.

(Dnevno.rs)

Postavite komentar

Ostavite odgovor

Molimo vas da se prijavite koristeći jedan od sledećih načina da biste objavili svoj komentar:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s