-Devet najčudnijih gradova na Zemlji!

Svet je neobično mesto, ali i odraz ljudskog društva, što se sve jasnije vidi u moderno doba. Portal „Listverse“ je sastavio listu od devet najneobičnijih gradova za život.

1. Grad penzionera 

Mesto Vilidžiz na Floridi je zamišljeno kao grad za penzionere koji će u njemu svoju starost proživeti uživajući. Zanimljivo je što na svakih deset žena dolazi tek jedan muškarac, a grad pokriva područje veće od Menhetna i ima više od 100 hiljada stanovnika.

U gradu su „zabranjena“ deca, a većina stanovnika se vozi u golf vozilima.

Međutim, ono što je još zanimljivije je veliki porast u broju polno prenosivih bolesti, poput HPV-a i herpesa. Ginekološkinja koja je radila tamo kaže da se susrela sa više slučajeva polnih bolesti nego u Majamiju.

Takođe, grad je poznat po crnom tržištu Vijagre, barskim tučama i organizovanim opijanjima.

 VIDEO >Vilidžiz, Florida, SAD:

2. Grad koji ne zna da li je švajcarski ili nemački

Bizingen je nemački grad u Švajcarskoj koji je od nemačkog tla odvojen uskim komadom zemlje od oko 700 metara. S obzirom na svoju lokaciju, smatra se više švajcarskim nego nemačkim, ali njegovi žitelji uživaju u povlasticama koje nude obe države. Tamo postoji nemački i švajcarski javni prevoz, poštanski broj obe države, a prilikom izbijanja incidenta stižu obe policije – mada švajcarska obično dođe nešto ranije. Svako ko tamo živi ima pravo da radi i ima nekretnine u Švajcarskoj ali i u Nemačkoj.

Građani koji žive u ovom gradu dobijaju švajcarsko državljanstvo nakon 10 godina života u njemu.

Grad je u 14. veku bio austrijski, a nakon što su austrijskog lorda Bizingena ubili neprijatelji iz obližnjeg švajcarskog grada, Austrija se zavetovala kako grad nikad neće predati Švajcarskoj, već su ga kasnije radije predali Nemačkoj.

VIDEO > Bizingen, Nemačka/Švajcarska:

3. Svi sugrađani u istoj zgradi

U gradu Vitieru na Aljasci gotovo svi stanovnici žive u istoj zgradi – neboderu visokom 14 spratova. Nakon izgradnje ovaj grad je služio kao prebivalište vojnika, ali danas to mesto ima svoj poštanski broj, policijsku stanicu, prodavnicu, crkvu, igralište i ambulantu.

Jedini način pristupa do grada je preko mora ili kroz tunel dug četiri kilometra čija se vrata otvaraju svakih pola sata kako bi automobili mogli ući i izaći iz grada.

Noću je tunel zatvoren. Tokom letnjih meseci ovaj grad ima 22 sata dnevne svetlosti, dok je zimi debljina snežnog pokrivača oko šest metara.

VIDEO > Vitier, Aljaska, SAD:

4. Grad mrtvih

Grad Kolma u Kaliforniji poznat je i pod nazivom „grad mrtvih“, jer ima preko 1,5 miliona preminulih građana i samo 1500 živih.

Ovaj grad je bio vrlo popularno mesto za život do 1849. i Zlatne groznice, jer su tada ljudi počeli da se sele u obližnji San Francisko u potrazi za zlatom i brzom zaradom.

Do 1880. svih 26 gradskih grobalja je bilo u potpunosti popunjeno, a 1900. su u gradu zabranjena nova sahranjivanja.

VIDEO > Kolma, Kalifornija, SAD:

5. Grad sa samo jednim stanovnikom

Grad Monovi u američkoj državi Nebraska osnovali su češki imigranti, a danas u njemu živi samo jedna građanka, 78-godišnja Elsi Eler koja vodi gradsku biblioteku sa više od 5000 knjiga njenog preminulog supruga.

Elsi je i gradonačelnica, službenica i većnica. Tokom 1930-ih, grad je imao oko 200 žitelja. Danas jedino Elsi plaća porez gradu za održavanje gradske rasvete i komunalija.

VIDEO > Monovi, Nebraska, SAD:

6. Nepoželjan grad

Prozvan još i gradom duhova, kineski grad Ordos je izgrađen za život preko milion ljudi, ali je danas naseljeno tek oko dva posto grada. Istorija grada započela je pre 20 godina tokom profitabilnog vađenja uglja u rudnicima.

Ulagači su brzo počeli da grade stanove sa nadom da će ih iznajmljivati radnicima. Ipak, potražnja nije pratila ponudu i većina zgrada nije nikad useljena. Danas su ulice pune nezavršenih kuća i drugih objekata.

U samo pet godina cena kvadrata se prepolovila, a mladim ljudima koji žele započeti sopstveni posao grad daje prostor za kancelarije i brojne druge pogodnosti kako bi ih privukli.

 VIDEO > Ordos, Kina:

7. Najseverniji grad u kom se ne umire

Longjearbjen na norveškom ostrvima Svalbard je zvanično najseverniji grad na svetu, a jedna od posebnosti ovog grada je što je u njemu zabranjeno umreti. Čim je jedan od stanovnika teško bolestan ili na samrti, hitno se prevozi avionom ili brodom do norveškog kopna. Čak i da se dogodi smrt u gradu, meštanin neće biti tamo pokopan.

Osim toga, građanima je dopušteno da se slobodno kreću sa puškama zbog velike opasnosti od susreta sa polarnim medvedima, čija se populacija procenjuje na preko 3000. U gradu je zabranjeno i držanje mačaka jer se smatra kako ugrožavaju ptice.

VIDEO > Longjearbjen, Norveška:

8. Grad bez ograda

Marlot Park je grad u blizini Kruger Nacionalnog parka u Južnoj Africi, a reč je o gradu koji se nalazi usred divljine. Osim ljudi, područje nastanjuju nilski konji, lavovi i krokodili. Ono što grad čini jedinstvenim je to da uprkos stvarnoj opasnosti od napada životinja, žitelji ne smeju da grade ograde oko svojih kuća.

Jedina ograda koja postoji u gradu je ona koja zadržava životinje unutar parka. U gradu su česti slučajevi neobičnih provala – pavijana koji ulaze kroz prozore kuća i kradu hranu iz frižidera i žirafa koje guraju svoje glave kroz vrata. Žrtve životinjskih napada su najčešće biciklisti, pa ih lokalci nazivaju „užinom na točkovima“.

 VIDEO > Marlot Park, Južna Afrika:

9. Kopija drugog grada

Halštat u Kini je izuzetno lep grad koji vam se može učiniti poznatim ako ste pre toga posetili Austriju. Ovaj grad je verna kopija austrijskog Halštata koji je pod zaštitom UNESCO-a, a za njegovu izradu jedan kineski milijarder je potrošio preko 940 miliona dolara.

Ono što je podiglo veliku prašinu je to što niko nije javio čelnicima Halštata da će njihov grad biti iskopiran. Kinezi su unajmili privatne detektive kako bi izradili nacrte i verne fotografije koje su iskoristili za izgradnju svog grada.

 VIDEO > Halštat, Kina:

Izvor: vestinet.rs

Postavite komentar

Ostavite odgovor

Molimo vas da se prijavite koristeći jedan od sledećih načina da biste objavili svoj komentar:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s