-OTKRIJTE ZAŠTO: Svi u ovom gradu žive ispod zemlje

Zbog visoke temperature, koja redovno prelazi 50 stepeni, svi žitelji rudarskog gradića u Australiji žive ispod površine zemlje. U utrobi zemlje nalazi se čak i pravoslavna crkva

grad-ispod-zemlje

Rudarski gradić u Australiji, Kuber Pedi je poznat kao svjetska prestonica opala, koji je još kod starih Grka i Rimljana važio za simbol nade, nevinosti i čistote. Najskuplji opali na svijetu vade se ovdje, a ime gradu dali su Aboridžini – kupa piti, što znači “bijeli čovek u rupi”.

Ipak ono što je najzanimljivije za ovaj grad jeste da zbog velike temperature, koja redovno prelazi 50 stepeni, svi žitelji, njih oko 1.700 žive pod zemljom!

Gledano spolja, predeo izgleda kao u čuvenom filmu “Pobesneli Maks”. Ipak, prava slika se krije u utrobi zemlje. Tu se nalazi sve što možete da očekujete u jednom modernom gradu.

Ono što je posebno interesantno vezano za ovaj gradić jeste da se u njemu nalazi i pravoslavna crkva posvećena Svijetom Iliji. Crkvu krase i prelijepi vitraži, kroz koje se prelama spoljna svjetlost, kao i statue svetaca isklesane u stijeni.

Najveći problem ljudima koji žive u kućama u ovom rudarskom gradiću predstavlja nedostatak vode. Mještani žive u kućama koje su uklesane u stijenama, tu su tri spavaće sobe, dnevna, kuhinja i kupatila.

Cijena je skoro ista kao i za kuću na površini zemlje. Bez preke potrebe, čovek ne mora da izlazi na svjetlost dana, a ako želi da proširi stan može da iskopa novu prostoriju.

Prilikom proširivanja kuće svako može i da se obogati! Naime, u Kuber Pediju su nalazišta plemenitog opala, koji se ubraja u drago kamenje i ako vlasnik ima sreće da naleti na nalazište riješio je sve svoje probleme.

Kuber pidi, foto 5.jpg

 

Kuber pidi, foto 1.jpg

 

Kuber pidi, foto 2.jpg

 

Kuber pidi, foto 3.jpg

 

Kuber pidi, foto 4.jpg

Izvor : Magazin

Postavite komentar

Ostavite odgovor

Molimo vas da se prijavite koristeći jedan od sledećih načina da biste objavili svoj komentar:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s