– Ideja do ideje

Kišobrančići od papira

Kreativne slikovnice




„Naočare sećanja“

(Govorna vešba: Pričanje o događajima i doživljajima sa raspusta)

Pričanje o događajima i doživljajima sa raspusta predstavlja poteškoću učenicima od 1.do 4.razreda. Nemogućnost praćenja misli izgovorom, nedovoljno pojmovno bogatstvo rečnika, pravilan izbor reči u funkciji opisivanja, isticanje bitnog, redosled pričanja, kao i izbor odgovarajućeg događaja ili doživljaja koji nisu malobrojni, zahtevaju dobru motivaciju učenika.

Nakon rešene igre asocijacije, čije je rešenje LETO, od učenika sam tražila da zapišu prvo što im padne na pamet kada izgovore reč LETO. Među zapisanim rečima našla se i reč RASPUST, kojom sam skrenula pažnju na letnji odmor i ono što su doživeli. Prepuni utisaka, više njih je želelo istovremeno da nešto kaže, prokomentariše, podeli sa svima nama, a jedan broj učenika je ćutao. Iskoristila sam taj trenutak, objasnila da bih volela da doživim na neki način isto što i svi oni, da međusobno podelimo sećanja, da priča svih njih zaslužuje pažnju da se čuje, ali, s obzirom da ih je mnogo u razredu a vreme ograničeno, na ovakav način neće stići svi. Podelila sam učenicima odštampane okvire naočara, nazvala ih Naočare sećanja i rekla da bi bilo sjajno da na staklima nacrtaju ono što im je ostalo u sećanju, onim redosledom kako se dešavalo, a desilo se za vreme letnjeg raspusta. Deca su se oduševljeno prihvatila posla. Čak su bojice letele po dobijenom okviru i kod učenika koji nisu vešti u pričanju doživljenog. Radovi su brzo bili završeni a naočare izrezane. Sa željom da pokažu svoje naočare i objasne svoj rad, učenici su se utrkivali ko će pre biti prozvan i ispričati svoju priču sa letovanja. Samo izlaganje učenika teklo je mnogo lakše gledajući u svoj rad prateći redosled nacrtanog. Uz podršku svih nas i moju minimalnu pomoć svoju priču ispričali su nam i učenici koji imaju veći problem nego ostali u usmenom izražavanju.

Čas je protekao u vedrom raspoloženju i radnoj atmosveri. Sam tok časa, velika aktivnost učenika bez praznog hoda i ozarena lica svih učenika na kraju časa dokaz su da su se moja očekivanja obistinila, a ciljevi i zadaci ostvareni. Dobit ovakvog rada nije samo u domenu saznajnog nego i u radosti koja se oslobađa i zarazno širi na sve učenike.

„Priče sa raspusta“ u obliku naočara trenutno krase odeljenjski pano. I, kako reče jedan od mojih mališana: “ Učiteljice, sada mi liči kao da smo svi zajedno bili i za vreme raspusta.“.

Ovaj prikaz slajdova zahteva javaskript.

Rekviziti za „Nedelju bajki“

Ovaj prikaz slajdova zahteva javaskript.

3D ČESTITKA

Ovaj prikaz slajdova zahteva javaskript.

Izvor:littlegreenbox

LEPEZA

Ovaj prikaz slajdova zahteva javaskript.

Izvor:http://kladraz.ru/

EKO PAKET

“Eko paket” je deo međunarodnog programa Eko škole, koji sprovodi Udruženje “Ambasadori održivog razvoja i životne sredine”, a pod pokroviteljstvom kompanije “Tetra pak production”.

Cilj ovog projekta je edukacija javnosti o pravilnom odlaganju upotrebljene Tetra pak ambalaže i podizanje svesti o odgovornom odnosu prema prirodi.

Učenici II4 OŠ „Branko Miljković“ iz Niša dali su svoj doprinos recikliranjem Tetra pak ambalaže – izrada upotrebnih predmeta od upotrebljene Tetra Pak ambalaže.

Ovaj prikaz slajdova zahteva javaskript.

Kreativno!

1622158_278372962321457_1517341473_n

Uradi sam-pečati

Kako napraviti muzički insturment od kutije za cipele

Danas najveći broj dece ima puno igračaka koje nešto „rade“ – pritisnemo dugme i one se kreću ili prave zvukove, igračke na baterije koje su višefunkcionalne, raznobojne i …. „savršene“, odnosno „završene“. Savršena igračka ne ostavlja detetu prostor da stvara, zamišlja, koristi je u različite svrhe. Savršena igračka dete  ograničava u ulozi korisnika umesto da ga podstiče da se razvija kao kreator.

Vešte ruke to rade ovako:

Ovaj prikaz slajdova zahteva javaskript.

Reciklirane sove

рециклирани лонци сова

Mi koristimo toliko stvari za jednokratnu upotrebu kod kuće i mnogi ne znaju, ali možemo mu dati samo drugu korist reciklaž. Ovaj put ću vam pokazati kako da napravite neke lepe saksije kao male sove, u jedinstvenom i neponovljivom stilu da ukrasite svoj dom.
Samo treba:
plastične flaše
bela boja i crni akril
lepak tačan
makaze
označite
fine četkice
Start: farbanje oblike slične na slici sa markerom. Zatim iseći na tačnim odgovarajućim oblicima.Pinta u punoj posudi na spolja da daju efekat mat, ako više volite možete dodati svetlo bele lepak i mešati. Konačno sa finom četkom dodajte detalje, male tačke i spremna je za dekoraciju.

рециклирани лонци сова

Igračke od pampura

Божић украса-плута

 

Postavi komentar

Postavi komentar