-Najmanje države na svetu

Ove malene zemlje možete preći za samo nekoliko minuta, a lepota kojom plene sigurno će vas očarati

Naša zemlja se u svetu prikazuje kao jedna mala država smeštena na jugoistoku Evrope, međutim, mi nismo ni približno sićušni u poređenju sa nekim svetskim zemljama. Postoje zemlje koje se bukvalno mogu preći “uzduž i popreko” za samo pola sata.

Ovo su najmanje države na svetu:

MONAKO

Foto: Wikipedia/Hampus Cullin

Ovo je prava država za vas ukoliko ste ljubitelj glamura. Monako je osnovan je 1297. godine. Ova državica se prostire na 195 hektara i nalaz se na slikovitom i uskom obalskom pojasu, a odavno je postala poresko utočište bogatih i slavnih.

Grejs Keli je bila najpoznatiji stanovnik ove kneževine, a njen grob se nalazi u katedrali koja je smeštena u samom srcu ove malene države. Većina teritorije se može preći peške, a možete se poslužiti liftovima i pokretnim stepenicama.

SAN MARINO

Foto: Foter/Flickr/fdecomite

Nalazi se na većoj nadmorskoj visini nego što je Italija kojom je okružen. Najstarija je država u Evropi, osnovana 3. septembra 301. gdine. Pretežno je katolička država sa 33.000 stanovnika.

Ako se nekad zadesite u San Marinu, imaćete osećaj kao da se nalazite u srednjem veku.

VATIKAN

Foto: David Iliff

Vatikan je zvanično najmanja priznata država na svetu. Prostire se na 44 hektara i ima oko 800 stanovnika. Osnovan je kao nezavisna država 1929. godine.

Dom je jednih od najposećenijih znamenitosti u svetu i to: Bazilika Svetog Petra (najposećenija u svetu), Sikstinska kapela sa freskama, Vatikanska biblioteka itd.

MALTA

Foto: Foter/flickr/Martin Lopatka

Malta je ostrvska zemlja u Sredozemnom moru, južno od ostrva Sicilija u Italiji. Prostire se na 316 kvadratnih kilometara, a glavni grad je Valeta.

Ostrvo preko cele godine nudi veliki broj festivala kao što su festival vatrometa, džez festival, festival mediteranske hrane itd.

LIHTENŠTAJN

Foto: Foter/Flickr/GNU Free Documentation License

Ova državica predstavlja ostatak Svetskog rimskog carstva, nezavisna je  država i gaji veoma bliske veze sa Švajcarskom.

Lihtenštajn nudi 160 kilometra uređenih staza za skijanje, a ako niste ljubitelj zimskih sportova, uvek postoji mogućnost da odete u periodu kada nema snega i da uživate u prelepoj prirodi ove kneževine.

MALDIVI

Foto: Foter.com/flickr/nattu

Malidivi se nalaze u Indijskom okeanu. To je arhipelag koji se sastoji iz niza od 1.192 koralna ostrva. Ova državica je poznata širom sveta po fantastičnim plažama i azurnoj boji mora koja će vam pružiti pravu tropsku idilu.

MARŠALSKA OSTRVA

Foto: Foter/flickr/Christopher.Michel

Maršalska ostrva se nalaze u Tihom okeanu na oko pola puta između Havaja i Australije i možda su najpoznatija po tome što su u crtanoj seriji Sunđer Bob stalno prikazivali jedno od njihovih brojnih ostrvaca.

SENT KITS I NEVIS

Foto: Foter/Flickr/Sarahtz

Ovo je najmanja suverena država u Americi po površini i broju stanovnika. U centru Sent Kitsa se nalazi spektakularan vrh planine Liamuiga, uspavanog vulkana koji je prekriven gustom tropskom šumom, a otkrio ga je Kristofer Kolumbo 1493. godine.

Opojna lepota prirode, sunčano nebo, topla voda i bele peščane plaže čine ga jednim od najzavodljivijih mesta u Karibima.

(Telegraf.rs)

Postavite komentar

Ostavite odgovor

Molimo vas da se prijavite koristeći jedan od sledećih načina da biste objavili svoj komentar:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: