-Pamukkale, turski dvorac od pamuka

Pamukkale, turski dvorac od pamuka

Vodeno čudo prirode u Turskoj

Kako opisati prirodni vodeni raj u Turskoj nego kao čarobno mjesto koje će vam sigurno oduzeti dah i o kojem ćete dugo pričati… Pamukkale, ili prevedeno s turskog jezika dvorac od pamuka, sastoje se od niza bijelih plitkih terasastih bazena koji se jedan iznad drugog, omeđeni stalaktitima spuštaju s padine, a ispunjava ih mineralna voda nadzemaljske plave boje…

Potresima oblikovano čudo prirode

Vodeno remek djelo prirode kreirali su potresi koji su česti u ovom dijelu svijeta. Zbog potresa je topla voda puna kalcij karbonata došla na površinu zemlje i ispunila terase oblikujući prekrasne bazene čarobne plave boje.

Kompleks mineralnih izvora smjestio se u jugozapadnoj Turskoj u blizini grada Denizlija, u dolini rijeke Menderes. Pamukkale ima 17 izvora iz kojih izvire voda temperature od 35 do 100°C. Neobično oblikovane plitke bijele terase od vapnenca s kojih vise brojni stalaktiti nastaju taloženjem minerala iz vode. Terase se nižu jedna ispod druge na dužini od oko 70 metara.

 

U bazene u kojima se ljudi kupaju tisućama godina zabranjeno je ući u cipelama kako bi se što manje prljala i oštetila njihova površina. Danas su za potrebe sve više rastućeg turizma izgrađeni umjetni bazeni s ljekovitom vodom.

 

 

Postavite komentar

Ostavite odgovor

Molimo vas da se prijavite koristeći jedan od sledećih načina da biste objavili svoj komentar:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s