-Bili su VLADARI SVETA, a sad su na ivici nestanka

Pre 22.000 godina oni su bili vladari Zemlje. Pleme Koisan, poznato i kao Bušmani, bili su najbrojnija populacija na svetu, a danas ih ima svega 100.000. Šta se desilo sa ovim moćnim lovcima i zašto se sada nalaze pred nestankom sa lica Zemlje otkriva britanski istraživač dr Stiven Šuster.
Pleme

Nekan najveće pleme, sada polako nestaju.

Foto: Stephan Schuster PSU

Glavnog krivca za drastično smanjenje populacije bušmana Šuster pronalazi u klimatskim promenama.

– To toga je došlo bo klimatskih promena. Južni delovi Afrike, gde su Bušmani živeli, imali su vlažnu klimu pre 22.0000 godina, za razliku od suvih zapadnih i centralnih delova. gde su živela druga plemena. Suvlja klima je značila manje hrane, što je na kraju dovelo do manjeg broja dece. Tako su druge populacije značajno smanjene, dok su Bušmani ostali. Ali velike klimatske promene su dovele do toga da i oni počnu da odumiru – objašnjaca Šuster, koji se bavio istraživanjem ovog plemena.

Pleme

Da li ih čeka ista sudbina kao Indijance, Foto: Stephan Schuster PSU

Narod koji je nekada vladao svetom, sada je sveden na najniži nivo u društvu. Njihov način života, koji se sastoji od lova i skupljanja, sada je gotovo neizvodljiv, jer je u mnogim zemljama lov tabranjen. Proteruju ih sa zemlje na kojoj su milenijumima lovili, a istraživači smatraju da je ovo što se dešava sa Bušmanima jako slično onome što se desilo domorocima u Severnoj Americi.

– Najbitnija stvar u njihovoj kulturi je njihov jezik. To je „klik jezik“, u kom se klikovi koriste umesto suglasnika. Lingvisti veruju da što više klikova ima neki jezik, to je on stariji, a ovaj jezik ih ima pet, više nego bilo koj drugi – naglašava onaj istraživač.

Ovo pleme ima neverovatno znanje o životinjama i biljkama. Zbog načina ćivota, Bušmani gotovo u svakom žbunu mogu da pronađi nešto za jelo.

Pleme

Bušmani u lovu, Foto: Stephan Schuster PSU

Oni već milenijumima love na isti način – sa veoma kratkom strelom, koju sami prave od drveta, a na vrh se stavlja jak otrov.

– Oni su takođe sjajni i kod pravljenja zamki. Ne prave ih od metala i konopca, već samo od prirodnih materijala koje pronalaze oko sebe, kao što su grane i listovi. Sve to će biti izgubljeno ako ne dobiju priliku da žive svojim životnim stilom. A moguće da je već prekasno – zaključuje Šuster.

Izvor:http://www.24sata.rs

Postavite komentar

Ostavite odgovor

Molimo vas da se prijavite koristeći jedan od sledećih načina da biste objavili svoj komentar:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s