-Drvo koje rađa 40 vrsta voća

Drvo.jpg

Sem van Aken sa univerziteta Sirakuza uzgojio je drvo koje rađa 40 različitih vrsta voća! Tokom letnjih meseci sa njegovih grana vise mnoge sorte šljiva, kajsija, bresaka, nektarina, višanja i badema.

Van Aken, inače nagrađivani umetnik, 2008. godine je saznao da će zbog manjka sredstava poljoprivredna eksperimentalna stanica blizu Njujorka biti zatvorena, a drveće u njenom voćnjaku posečeno.

Kao čovek koji je odrastao na poljoprivrednom imanju Van Aken je osetio ogromnu tugu zbog toga, posebno zato što su mnoga drveća u voćnjaku bila stara po 150 i 200 godina.

Osim toga, mnoge vrste u tom voćnjaku su bile izuzetno retke autohtone i stare sorte koje se više ne gaje.

Kako bi ih sačuvao Van Aken je kupio voćnjak, a onda godinu dana proveo u proučavanju kako da sprovede u delo ideju koja mu je sinula. Želeo je da nakalemi svaku vrstu voća na jedno drvo.

Nakon pet godina mukotrpnog truda, Van Aken je uspeo da stvori drvo od 40 vrsta raznog voća. Kaže da je izuzetno ponosan na svoje dostignuće.

Akenovo drvo izgleda kao i svako drugo veći deo godine. Ali kada dođe proleće počinje prava eksplozija boja roze, ljubičastih, crvenih i belih pupoljaka.

A posle nekoliko meseci na granama kreću da rastu različite sorte bresaka, badema, višanja, kajsija, šljiva i nektarina.

(RTS)

Postavite komentar

Ostavite odgovor

Molimo vas da se prijavite koristeći jedan od sledećih načina da biste objavili svoj komentar:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s