– Za mame

Može li majka biti najbolja drugarica?

Neke tajne tinejdžeri treba da dele sa vršnjacima, neke da zadrže samo za sebe i to im ne smete uskratiti.

Sigurno ste mnogo puta čuli majku kako kaže da svom detetu nije samo roditelj, već i najbolji prijatelj. Međutim, postavlja se logično pitanje da li je to zbog objektivnih okolnosti moguće, a i da jeste, koliko je to dobro i za majku i za dete? Da li to utiče na vaspitanje, na odnose u porodici, na razvoj dečje ličnosti?

Odnosi dece i roditelja posebno su problematični u adolescenciji, a psiholozi tvrde da majka i dete nikada ne mogu biti najbolji prijatelji u pravom smislu te reči. Osnovna prepreka je razlika u godinama, pa će majka, logično, uvek biti dominantna u tom odnosu.

Porodični odnosi, odnosno uloga roditelja, između ostalog, zahteva nametanje pravila, kazne, pohvale, doslednost u njima, a to nije nešto što prijatelji rade.

Tinejdžeri naročitu pažnju posvećuju svojoj vršnjačkoj grupi, pa su u jednom razvojnom periodu više okrenuti njima nego roditeljima, osećaju se bliskije sa najboljom drugaricom ili drugom, nego sa majkom ili ocem.

Potrebno im je da se uklope, da budu prihvaćeni i često roditeljske zabrane vide kao prepreku u ostvarivanju svojih ciljeva. To ne znači da majka i njen tinejdžer ne mogu ostvariti bliske i prisne odnose, ali se oni nikako ne mogu zvati „najboljim prijateljstvom“.

Sa majčinske tačke gledišta, možda ona i njeno dete imaju prijateljski odnos i to je nešto što joj sigurno godi. Istraživanja pokazuju da su majke naročito ponosne kada imaju dobar odnos sa ćerkama, a psiholozi tvrde da, podsvesno, dobrim „slaganjem“ sa ženskom decom majke na neki način dobijaju potvrdu da nisu „zastarele“, da su modernih shvatanja, jer čim mogu da dele interesovanja sa ćerkama to znači da idu u korak sa vremenom.

Majke žele da ih njihova deca vole i da ih pitaju za savet, ali se to nikada ne postiže time što ćete insistirati da budete najbolji prijatelji. Stručnjaci upozoravaju da je taj odnos loš i za majku i za dete. Tinejdžeri vas mogu smatrati super zabavnom osobom, ali nikada ne zaista i drugaricom, jer su u razvojnom periodu kada su im odrasli „prirodni neprijatelji“.

To znači da žele samostalnost, insistiraju na individualnosti i teško prihvataju previše blizak odnos sa odraslima, posebno sa majkom. Sa druge strane, lako se može dogoditi da deca čije majke insistiraju na „najboljem prijateljstvu“ uspore razvoj svoje samostalnosti, kao i da stvore loše veze sa vršnjacima, koje su prepreka pravilnom razvoju.

U takvim situacijama svaka odluka donosi se u dogovoru sa majkom, koja na taj način preuzima odgovornost za dečje postupke. Jednostavnije rečeno, tinejdžeri prestaju da vode svoj život, ne umeju da preuzmu odgovornost i upuste se u rešavanje problema. Postaju potpuno oslonjeni na majku, što usporava razvoj ličnosti, jer je separacija od roditelja neophodna da bi dete izraslo u zrelu i samostalnu osobu. Kada majka postane najbolji prijatelj, ona prestaje da bude majka, što nikada nije dobro rešenje.

To ipak ne znači da majka i dete ne treba da dele probleme, razgovaraju i poveravaju se jedno drugom. Majka često može biti

i najjači oslonac, rame za plakanje i najbolji izvor snage i motivacije. Ali, neke tajne tinejdžeri treba da dele sa vršnjacima, neke da zadrže samo za sebe. To detetu ne smete uskratiti.
Kod nas vlada predrasuda da se dečaci bolje slažu sa majkama, devojčice sa očevima, što nikako nije pravilo, tvrde stručnjaci. Odnos se gradi odmalena i zavisi od mnogo faktora. Psiholozi naglašavaju da dečaci jako loše mogu da reaguju na pokušaje njihovih majki da im budu najbolje prijateljice, jer je njihovo sazrevanje često drugačije od sazrevanja devojčica, pa im je u adolescenciji potrebnija stabilna majčinska figura.

Dakle majka, a ne drugarica. Insistiranje na drugarskom odnosu može da izazove bes, zbunjenost i nedoumice kod dečaka, a ponekad i ozbljinije probleme, jer takvi pokušaji otežavaju odrastanje.

Zbog toga budite tu za svoje dete, ali nikada ne insistirajte na tome da ga potpuno kontrolišete i da znate sve njegove misli, tajne i želje. Detetu je potreban prostor da bi se pravilno razvijalo, a adolescencija je sama po sebi dovoljno komplikovana, da biste mu dodatno otežavali. Naučite da procenite kada ste mu potrebni i kada želi sa vama nešto da podeli, a kada je trenutak da se povučete i sačekate, bez obzira na to koliko vam je teško da budete strpljivi.

“NAJZLOČESTIJA MAMA” NA SVETU

Dok druga djeca jedu slatkiše za doručak, ja moram jesti pahuljice, jaja ili dvopek.
Dok drugi jedu kolače za večeru i piju coca-colu, ja moram pojesti sendvič.
A znajte da mi ni ručak nije kao njihov. Ali barem nepatim sama. Moja sestra i dva brata imaju istu zločestu mamu.

Moja je mama uvijek htjela znati gdje sam. Čovjek bi pomislio da sam s uličnom bandom.
Morala je znati ko su mi prijatelji i gdje idem.
Uporno je tražila da se vratimo za sat vremena ako smo tako rekli – ili ranije, a ne za sat vremena i jednu minutu.
Skoro se stidim priznati, ali kaznila bi nas kada je ne bi poslušali.

Ne jedanput, nego svaki put kad nismo slušali i kad smo činili kako nas je volja.
Sada vidite koliko je zločesta bila naša mama.
Morali smo nositi čistu odjeću i kupati se.

Druga su djeca uvijek nosila istu odjeću danima.
Jako smo se svađali jer nam je sama ušivala odeću kako bismo uštedili novac.
Zašto, zašto smo imali majku zbog koje smo se osjećali drukčijim od ostale djece?

Ali najgore tek dolazi. Morali smo biti u krevetu u devet svake večeri i ustati u 8 sljedećeg jutra.

Nismo mogli spavati do podneva kao druga djeca.
I dok su oni spavali, moja je majka uvela zakon o radu.

Tako smo morali raditi po kući. Morali smo prati posuđe, spremati krevete, kuhati i raditi druge strašne stvari.
Uvijek smo morali govoriti istinu, istinu i ništa drugo osim istine, čak i po cijenu vlastitog života – a skoro je tako i bilo.
Kad smo postali tinejdžeri, postala je mudrija, a naš život još nesrećniji.

Nije bilo trubljenja autima ispred kućnih vrata. Morali smo svoje momke i djevojke pozvati u kuću prije no što smo s njima izlazili napolje. Da ih mama upozna!
I uvijek bi provjeravala jesmo li tamo gdje smo rekli da ćemo biti. Nikad nisam imala prilike pobjeći u Meksiko.
I dok su moje prijateljice imale momke u zrelom dobu od 12 i 13, ja nisam smjela izlaziti do 16.
Odnosno do 15, ako sam izlazila u školu. A to je možda bilo dva puta godišnje.

Tokom godina, stvari se nisu ni malo popravile.
Nismo mogli poput naših prijatelja ležati bolesni u krevetu i tako izbejgavati školu. Morali smo imati dobre ocjene.
Dok se u knjižicama naših prijatelja šarenilo od crnih i crvenih ocjena, mi smo morali imati samo crne. One crvene, kojima su nastavnici upisivali jedinice, nisu dolazile u obzir.
Tako smo jedan po jedan maturirali. S mamom iza leđa koja nam je neprestano pričala, ponavljala, insistirala, kažnjavala i zahtijevala poštenje, niko od nas nije mogao, a da ne završi srednju školu.

Moja mama je stvarno bila katastrofa. Od nas četvero, dvoje nas je završilo fakultet. Niko od nas nikada nijebio uhapšen, ili rastavljen.
Niko se čak nikada nije potukao sa svojim supružnikom. Moja su oba brata služila na vrijeme vojsku.
I koga da sada krivimo za ono što smo postali?

U pravu ste, našu mamu!
Pogledajte što smo sve propustili!
Nikada nismo pili, lagali, krali, uništavali stvari, niti činili išta pogrešno poput naših prijatelja!
Sve čemu nas je učila bilo je da postanemo čovječni i ispravni ljudi.

A sada i ja odgajam tako svoje troje dece. I razumijem ih kad misle da sam malo zločesta. No, time se i ponosim. Jer, vidite, ja se zahvaljujem Bogu što mi je dao “najzločestiju mamu” na svijetu.

brzevijesti

Ne dozvolite da vas dete ne poštuje

Deca često proveravaju koje su vaše granice, odgovaraju vam, bazobrazna su, namerno krše pravila… Kako vas ne bi doveli do ivice nervnog sloma, udahnite duboko i pročitajte naše savete.

postovanje

Zadržite pribranost

Upamtite da od vaše reakcije zavisi dalji odnos sa detetom – da li će biti pozitivan ili negativan. Ukoliko budete previše blagi, “ludiranje” bi moglo da se pogorša. Ako ste suviše strogi, dete će se osećati sputano, a to može kasnije da dovede do problema u komunikaciji sa drugima. Ono tokom ispada proživljava jake emocije, pa vikanje, pretnje, i rečenice poput: “Kako se usuđuješ, ja sam ti majka”, samo može da pogorša situaciju. Stručnjaci savetuju da duboko udahnete, izbrojite do deset i dobro razmislite da li to što nameravate da kažete zaista poboljšava stvari. Najbolje je da kažete da ćete pričati posle, kada se oboje “ohladite”. Naravno, to i uradite, najgore je ako dete pomisli da su to “prazne pretnje”.

Pronađite pravi uzrok 

Odgovaranje roditeljima nije uvek odraz trenutne situacije, pravi razlog može biti u nečemu što nije u vezi sa tim. Možda ima probleme sa prijateljima u obdaništu ili školi, pa se “istresa” na roditelje. To ćete da primetite ako se vraća nervozno iz vrtića ili posle časova. Ostanite pribrani i postavite direktno pitanje: da li se nešto desilo u školi (obdaništu)? Kad dođete do izvora problema, lakše ćete ga rešiti.

Odredite granice 

Vaše poslušno dete bilo je dobro do juče, a danas odgovara: “Skini mi se s vrata”… Možda samo ponavlja ono što je čulo i ne shvata da je to nepristojno. Klinci često čuju svoje prijatelje kako odgovaraju roditeljima i žele da ih oponašaju, kažu psiholozi. Zato recite da je u redu da kaže da je ljuto, umorno, ili mu trenutno nije do priče. Ali, naglasite vikanje i drskost nisu opcije.

Objasnite posledice

Kada kažete detetu kakvo ponašanje i koje fraze su neodgovarajuće, objasnite i kakve će biti posledice ako pređe granicu. To može da bude gubitak određenih privilegija, dodatni kućni poslovi koje će morati da uradi, raniji odlazak u krevet… Neka unapred zna koje su moguće kazne, kako ne bi bilo nikakvih iznenađenja. Budite dosledni, držite se pravila, to je jedini način da pokažete da ste ozbiljni.

Pazite šta i kako pričate 

Bitno je da vi budete uzor najmlađima. Oni uče tako što imitiraju to što su čuli i videli, pre svega kod kuće. Ako roditelji imaju oštar ton u razgovoru, misliće da je to u redu. Potrudite se da se sa poštovanjem odnosite prema članovima porodice, prijateljima, komšijama, čak i kada mislite da dete nije u blizini (male uši često čuju sve).

Pohvalite ljubaznost 

Obratite pažnju na to kada je dete ljubazno, zahvalno i učtivo, nemojte da propustite da ga pohvalite. Time pokazujete odobravanje takvog ponašanja, a mališani se osećaju lepo kada uvide da mama i tata primećuju kako su dobri.

Izvor: Novosti

Da li su mame koje rade gori roditelji od onih koje ostaju kod kuće sa svojom decom?

Prema najnovijoj demografskoj analizi, odgovor je ne.

Studija je otkrila da zaposlenost ne utiče na kvalitet roditeljstva.

Istraživači Pinka Čater, Sara Marković i Džin Bruks proučavali su zdravlje i mentalno zdravlje majki, stres kod roditelja i sveukupne kvalitete odnosa sa decom. Takođe su uzeli u obzir “majčinsku osetljivost” tako što su posmatrali roditeljsku interakciju sa decom. Razmotrili su i količinu sati koje mame provode na poslu, fleksibilnost posla, depresiju, stres i opštu dobrobit porodice – a sve to putem učešća žena u telefonskom razgovoru.

Žene sa tromesečnim bebama prijavile su veći stepen stresa, depresije, gore zdravlje i veći stres porodice u odnosu na majke koje ostaju kod kuće. Ali dok je i 6 meseci nakon dobijanja deteta veći stres zabeležen kod zaposlenih majki, on nema nikakve veze sa kvalitetom roditeljskih obaveza. Zaposlene mame čak više uživaju u roditeljstvu.

Studije pokazuju da majke koje su u depresiji i pod stresom, negativno utiču na celu porodicu i na razvoj dece, naročito tokom prvih pet godina.

Ključni faktor je – vreme. Za 4, 5 godina majke su se opet prilagodile situaciji na poslu i naučile su da balansiraju vreme između poslovnih i porodičnih obaveza. Ta tranzicija nije laka, ali je dostižna.

Treba se prilagoditi novom životu, profesionalnom i porodičnom. Zato je porodiljsko odsustvo toliko važno – ono je potrebno da bi se žene potpuno posvetile svom detetu. Podjednako je teško mamama da se vrate na posao i ponovo integrišu u poslovne situacije. Odsustvo sa posla je ključno, ali ono ne garantuje ni zdravu decu ni zdrave roditelje.

Roditelji moraju da shvate koliko dugo to odsustvo treba da traje. “Rezultati pokazuju da je povratak na posao odmah nakon porođaja težak za prosečnu porodicu i da povećava nivo stresa,” napisali su autori studije. Potreban je duži izostanak ili manje radnih sati prvih par meseci od rođenja bebe.” To vodi ka zdravijim i roditeljima i bebama.

Da li je dobro biti stroga majka?

Amerikanka kineskog porekla Ejmi Čua već dve godine dokazuje superiornost kineskih majki, čiji olovni odgoj daje najuspešniju decu na svetu, za razliku od strogih evropsko-američkih roditelja koji obično proizvode zbunjene luzere.

Šta ćete učiniti ako vam školarac donese kući ocenu nižu od petice? Da li ćete to smatrati normalnom pojavom u obrazovanju vašega deteta, razgovarati s njim razumno, nastojeći da shvatite razloge, a možda i potražiti savet u školi. Ili će vaše dete za ručak dobiti pohovani mozak, kao i zabranu pristupa računaru i mobilnom, a ukinućete mu druženje s prijateljima, odlazak na rođendane i vanškolske aktivnosti, sve dok se ne vrati na kolosek broj pet, jer bez pet-nula nema upisa u bolju školu ili fakultet. Ili?

Ako ste slučajno majka B, spadate u kategoriju roditelja koju uzvišuje profesor prava sa Jejla Ejmi Čua u svojoj knjizi „Borbena himna majke tigrice“. U tom hitu iz 2011. godine, autorka po onoj da su roditelji prvi i najvažniji učitelji, dokazuje superiornost kineskih majki.  Dok zapadni roditelji nastoje da poštuju dečju individualnost, podržavaju ih da se bave onim što vole i daju im podsticajnu sredinu, Kinezi, objašnjava Čua, smatraju da će svoju decu najbolje pripremiti za budućnost ako ih snadbeju veštinama, znanjem, radnim navikama i samopouzdanjem. Majke tigrice detinjstvo smatraju razdobljem učenja, ne igre.

Detinjstvo nije igra, već učenje

Pošto je i sama dete ambicioznih kineskih roditelja, univerzitetskih profesora, udata za Amerikanca, takođe profesora sa Jejla, Ejmi Čua je svoje pedagoške tvrdnje dokazivala na primerima odgoja svojih ćerki Sofije i Lulu. Koristila je sve, uključujući nasrtanje, pretnje i urlanje dok ne izgubi glas, kako bi bila sigurna da će njene devojčice postići vrhunske rezultate.

Sofija i Lulu nisu smele da idu na dečje zabave, da imaju prijatelje ili učestvuju u školskoj predstavi, gledaju TV i igraju kompjuterske igrice, same biraju izborne predmete, donose kući bilo koju ocenu osim petice, . Morale su da budu učenice broj jedan u svemu osim u fizičkom vaspitanju, da sviraju samo violinu ili klavir, s maminom ambicijom da ih svirka dovede do čuvenog Karnegi Hola, što je jednoj kćeri i pošlo za rukom.

Za zapadnu majku, tvrdi Čua, strogoća znači teranje deteta na pola sata dnevnog vežbanja instrumenta, a za kinesku barem četiri sata. Prema njoj kineski roditelji ne dopuštaju deci izbor bilo čega prema njihovim sklonostima, jer podilaženje detetovim željama ne vodi nikuda.

Čuine teze bi mogle da se svedu na jednu rečenicu: uspeh neke zemlje zavisi od drila u dečjoj sobi.

Iako je Čua objašnjavala da su to delom sećanja na vlastito djetinjstvo i da ne mora sve da se shvati doslovce, pa ni kineske majke ne moraju nužno da budu Kineskinje, nego uopšteno roditelji sa super strogim odgojem, knjiga je, naravno, izazvala tektonske potrese u svetu pedagogije i psihologije.

Naročito u nekim zemljama poput Švedske, koja je uzor mnogima zbog savremenog načim učenja koji daje prednost ličnoj autonomiji učenika, za razliku od klasičnog pristupa gde nastavnik ima glavnu reč. I gde svi imaju jednake šanse za učenje.

Neki su njome ipak bili oduševljeni, verujući da je takva istočnjačka pedagogija pretvorila Kinu u ekonomskog tigra, pa se kineski uzor za evropske zagovornike protegao sve do dečjih vrtića i školskih klupa. Uostalom,Ejmi Čua je nedavno trijumfovala: starija ćerka je prošle jeseni primljena i na prestižni Harvard i na čuveni Jejl, ali je izabrala Harvard.

Da li kineski recept zaista funkcioniše?

Bura se još nije stišala oko Čuinih metoda proizvodnje intelektualnih supermena, kada je Su Jeong Kim, izvanredna profesorka sociologije na Univerzitetu Teksas u Ostinu, poreklom Južnokoreanka, objavila letos studiju kojom pobija sve za što se zalaže Čuoa. Deca mama-tigrica imaju lošije ocene, otuđenija su od roditelja i depresivnija od dece liberalnijih mama i tata koji im pružaju podršku, koji nastoje da razumeju njihove potrebe i želje, zaključila je Kim.

Mit o mamama tigricama, znači, baš i ne funkcioniše. Jedu li mame tigrice svoju decu?

A onda je u decembru stigao hladan tuš: najnovije međunarodno istraživanje procena znanja i veština petnaestogodišnjih učenika iz 65 zemalja (PISA) pod pokroviteljstvom OECD-a, pokazuje da su učenici iz kineskog Šangaja prvi u svetu u sve tri ocenjivane kategorije, matematičkoj, naučnoj i čitalačkoj pismenosti. Sledi Singapur, a na trećem mestu je Hong Kong – opet Kina.

Neki su odmah primetili da u obzir nije uzeta cela Kina, nego samo dve najrazvijenije sredine, i da bi u protivnom slika možda bila malo drukčija, ali ipak.

Da li to znači da Čuin recept zaista funkcioniše? Zašto se onda Južna Koreja našla tek na petom mestu (ispred nje je Estonija na području nauke), čuvena po najstrožem obrazovnom sistemu, „helikopter“ roditeljima koji stalno zuje oko dece, uzimajući čak godišnji kada im deca polažu maturu i prijemni za fakultet? Ili zašto su učenici najjače ekonomske sile Sjedinjenih Država po kvalitetu obrazovanja na 36. mestu i zašto ih je prešla čak mala Slovenija?

Najveći Pisa-šok doživeli su ipak Šveđani, srozavši se na 38. mesto. Neki tvrde da je razlog reforma iz 1992. godine sa novim sistemom privatnih škola, dok drugi krive ideju da učenik, bez pritiska sa strane, sam preuzima odgovornost za učenje, te suviše labav pristup roditelja odgoju za koji kineske mame-tigrice tvrde da vodi u ćorsokak.

A kako funkcionišu naše mame tigrice? One će otići u školu da utvrde kako i zašto je nastavnik pogrešio oceenivši njeno dete slabijom ocenom.

25 saveta za mame koje imaju sinove

Mame su najvažnije ženske osobe u životima svojih sinova dok odrastaju, njihovo prvi učitelji i one od kojih će uvek tražiti dozvolu i odobravanje.

Put od pitanja: „Mogu li da izađem napolje?“ do „Da li da je pitam da se uda za mene?“  dugačak je i uzbudljiv.

25 saveta za mame koje imaju sinoveŠta bi svaka mama dečaka trebalo da zna?

1. Naučite ga kako da imenuje svoja osećanja

Vaš sin će vikati kad je isfrustriran, kriće se kad je postiđen i plakaće od straha.

Dozvolite da njegovo telo reaguje na emocije, ali mu takođe objasnite šta je emocija i na koji način bi trebalo da ih izražava. Navedite mu primere drugih ljudi i njihovih načina izražavanja emocija. Razgovarajte sa njim o sopstvenim osećanjima, tako da nauči da napravi razliku između ljutnje, neprijatnosti, razočarenja i tuge.

2. Budite mu podrška

Nema sumnje da ste vi najglasnija osoba na tribinama dok vaš sin igra za školski tim. Nema sumnje da će vam on neprestano braniti da pevušite pesme benda koji je napravio sa drugovima. Nema sumnje da će pocrveneti kad devojičici koja mu se dopada, pokažete fotografije sa porodičnog letovanja.

On će vam otvoreno braniti sve ove stvari, rećiće vam da je postiđen, ali će ipak znati da uvek postoji jedna osoba koja navija za njega.

3. Naučite ga kako da opere veš

…i kako da napuni mašinu za sudove i kako da ispegla majicu. Možda on to neće želeti da radi, a možda neće ni imati potrebe. Jednog dana njegova žena će vam biti zahvalna.

4. Čitajte mu i čitajte zajedno sa njim

Deca postaju čitači u krilima svojih roditelja. Dajte vašem sinu priliku da nauči nove stvari, veruje u izmišljena mesta i razvija sopstvenu maštu kroz knjige. Neka vidi vas kako čitate knjige, novine, časopise…

5. Ohrabrite ga da igra

Igra, ritam i muzika su deo kulture. On ne mora da bude perfektan i preterano talentovan, ali ga ohrabrite da ako oseća da bi trebalo da se pridruži igri i atmosferi, to i učini.

6. Potrudite se da su njegovi idoli ljudi koji su moćni zbog svog intelekta, odlučnosti i integriteta

Superheroji će biti prisutni u životu vašeg sina od rođenja. Potrudite se da se pored mišićavih i snažnih momaka, vaš sin sretne i sa ljudima koji su ispunili svoje snove zahvaljujući svojoj inteligenciji, posvećenosti i radu.

7. Postarajte se da upozna žene koje su lepe zahvaljujući sopstvenoj pameti, integritetu i odlučnosti

Vaš sin će se svakako susresti sa lepim ženama, ali pomozite mu da prepozna koliko žene mogu biti cenjene i lepe zbog svog talenta, svojih dostignuća, reči i razmišljanja.

8. Budite mu primer lepe žene sa mozgom i integritetom

Vi ste već sve to za vašag sina. U slučaju da ponekad imate utisak da niste sposobni za određene stvari imajte na umu da ako ste ikad uradili neke od ovih stvari:

a) dobili dete,

b) vodili računa o novorođenčetu,

c) poljupcem učinili da bol prođe bol,

d) naučili nekoga da čita,

e) voleli dete toliko da ste bili spremni da date život za njega ili

f) našli način da budete jaki dok je dete patilo

– vi ste superheroj, stvarno.

9. Naučite ga lepim manirima zato što je to prijatno i zato što to čini ovaj svet lepšim mestom, makar malo.

10. Dajte mu nešto u šta će da veruje

Zato što će jednog dana biti uplašen, izgubljen,  slomljenog srca, bićete mu potrebni vi, a možda nećete biti tu. Dajte mu nešto čemu se može okrenuti kad je usamljen, tako da zna da nikad neće biti sam.

11. Naučite ga da ponekad mora da bude i nežan… Sa bebama, cvećem, životinjama i osećanjima drugih ljudi.

12. Ne ljutite se kad upropasti odeću

Raskrstite sa osećanjem ljutnje i negodovanja zbog uništene i pocepane odeće. Svaki put ćete se bespotebno nervirati kad uništi poneki komad odeće. Ne trošite sopstvenu energiju ljuteći se zbog nečega što je neizbežno. Dečaci uče kroz uništavanje predmeta, skakanje, prosipanje i pravljenje neviđenog nereda. Prljava i uništena garderoba je samo deo njihovog odrastanja.

13. Naučite da bacate loptu…

Ili kako da koristite štap za hokej, kako da čitate note, crtate različite životinjske oblike ili različite tipove automobila, saznajte razliku između Grifindora i Sliterina ili reči njegove omiljene pesme. Budite aktivan deo njegovog života, a ne samo posmatrač.

14. Izađite napolje sa njim

Ugasite televizor, isključite video igre, ugasite telefon, pa čak odložite i foto aparat. Samo izađite napolje i pratite ga. Posmatrajte njegovo lice, istražujte njegov svet i pustite ga da postavlja pitanja. To je magija.

15. Dozvolite mu da izgubi

Gubljenje nije prijatno. Nismo svi pobednici stalno. Čak i ako poželite da mu kažete da je pobednik samo zato što je pokušao, suzdržite se. On se ne oseća kao pobednik, tužan je i razočaran i oseća se bez veze.

To je ponekad i dobro, jer i život u nekim situacijama nije fer, bez obzira koliko se mi kao majke trudimo da zaštitimo našu decu. Umesto toga potrudite se da mu objasnite da se ponekad gubi, a ponekad i dobija, ali da nikad ne treba prestati da se trudimo.

16. Dajte mu priliku da pomogne drugima

Postoji velika razlika između toga kada dajete nekom priliku da pomogne drugima i kada nekoga silite da pomogne. Dajte sopstveni primer, pokažite mu da se u porodici pomažete između sebe i da zajedno pomažete drugima.

17. Podsetite ga da vežba čini praksu savršenom

Naučite ga takođe da se ovo ne odnosi samo na sport i takmičenja, već na sve u životu. Postaće bolji pisac, ako piše. Postaće bolji slušalac, ako sluša. Postaće bolji govornik, ako govori. Objasnite ovo vašem sinu čim bude u mogućnosti da razume, a to znači dok je još jako, jako mali. Dete počinje da shvata i upoznaje svet već kad se rodi. Zajedno sa njim vežbajte razne životne situacije, kako će da naruči hranu, kako će da razgovara sa komšijom, kako će da kupi kartu, vežbajte, vežbajte, vežbajte…

18. Odgovorite mu kad postavi pitanje sa ZAŠTO

Odgovorite mu ili ga ohrabrite da potraži odgovor sam. Pokažite mu mesta na kojima može da nađe odgovor. Postavite i vi njemu pitanje kako bi mogao da traži odgovor. Jednog dana kad bude imao pitanje, a previše se bude stideo da vas pita, znaće kako da dođe do odgovora.

19. Uvek nosite flastere i maramice sa sobom. Posebno maramice.

20. Pustite njegovog oca da ga nauči kako da radi stvari

… ne prekidajte tatu da bi mu objasnili kako da uradi stvari „pravilno“. Ako pustite njegovog oca da ga uči, pokazuje mu i zajedno sa njim otkriva nove stvari dok vaš sin odrasta, jednog dana biće ubeđen da njegov tata zna sve. Vi ćete uvek biti njegova majka, ali u tom srcu odrasle osobe njegov otac će uvek biti onaj koji zna sve odgovore.

mameI dok vaš sin bude previše zauzet obavezama u svom životu, toliko da ne stiže da okrene telefon i da vas pita kako ste, uvek ćete znati šta se dešava u njegovom životu, jer će on uvek ići kod svog tate da potraži savet, a tata će se uvek obratiti upravo vama.

21. Pokažite mu način na koji može da potroši sopstvenu energiju

…bubnjevi, vreća za boks, voda, pas, snowbord, bickl…Dajte mu nešto sa čime može da luduje – u suprotnom će koristiti vaše stvari, a onda će vam biti žao.

22. Gradite zajedno utvrđenja

Utvrđenja imaju moć da pretvore svakodnevne stvari u magiju. Pobacajte jastuke na pod, nekoliko čaršafa i pretvorite vaš dnevni boravak u pećinu. Do kraja svog života, biće vam zahvalan što ste ga naučili da svakodnevne stvari imaju mogućnost da budu čarobne.

23. Vodite ga na nova mesta

Nova iskustva će ga učiniti radoznalijim, otvorenijim i željnim novih saznanja.

24. Ljubite ga

Sve majke sinova će vam reći da su oni neodoljivi i slatki. Oni mogu biti nemirni i neumorni tokom većeg dela dana, ali tu su oni momenti kad su umiljati i nežni, toliko da vas to može naterati da pogledate zatvorene i rezervisane muškarce u svom životu i pomislite kako se to desilo da su postali takvi.

Zato ljubite ih kad su umiljati i ljubite ih još više dok su nemirni. Ljubite ih dok su bebe i ljubite ih sa 16 godina. Vi ste njegova majka – vi možete da ga ljubite bez obzira koliko je veliki porastao.

25. Budite njegov dom

Vi ste njegov dom. Kad nauči da hoda, malo će se udaljiti od vaših nogu, a zatim će se ponovo vratiti.

Kad bude probao nešto novo tražiće vaš ponosni osmeh. Kad nauči da čita, čitaće vam dvadeset puta istu knjigu, zato što ćete vi biti jedini koji će slušati toliko puta.

Dok bude igrao važnu utakmicu, tražiće vaše nasmejano lice u gomili.

Kad je bolestan, zvaće vas.

Kad stvarno zabrlja, zvaće vas.

Kad bude odrastao, jak i ozbiljan, a kad mu se bude plakalo, doćiće kod vas.

Čak i kad odraste i kad bude imao drugu ženu u svom životu i nov dom, vi ćete još uvek biti njegova majka, oslonac i konstantna podrška. Znajte ovo duboko u svom srcu i sve ostalo će doći na svoje mesto.

11 načina da naučite sina da bude džentlmen

Možda zvuči staromodno, ali učenje naših sinova da budu džentlmeni je važan deo roditeljstva. Tako ih učimo da razlikuju dobro od lošeg, da budu hrabri i uviđajni, da štite a ne da napadaju i da biraju čvrste vrednosti po kojima će živeti a ne sve ono loše što sepromoviše po medijima. Učeći naše sinove od malena da budu džentlmeni prenosimo im veštine i znanja koja su im potrebna da budu samouvereni, dobri muškarci kojima se možem ponositi. Evo kako to da postignete:

Važni su maniri

Prva stvar sa kojom treba da počnete da biste izgradili džentlmena od vašeg momčića su maniri! Samo uz jednostavne „molim“ i „hvala“ će već daleko dogurati. Zatim su tu stvari poput: jede se sa zatvorenim ustima, posle odlaska u toalet se spušta daska, kad se uđe u kuću se izuva itd. Sve se to da naučiti za sva vremena! Setite se se samo da i vi sami uvek dajete dobar primer.

Odelo ne čini čoveka, ali…

Naravno da je izgled važan za svakog dasu. Nisu potrebna skupocena odela i kravate, ali dečaci treba da znaju da se kulturno i primereno obuku u javnosti. Dostojanstven izgled će impomoći kasnije u životu. Situacije poput intervja za posao, prvog dana na fakultetu, izlazak sa devojkom koja mu se dopada su one u kojima će mu biti lakše ako poznaje svoj stil. Radite na tome zajedno od malena.

Lepo ponašanje

Ovo može biti pravi izazov. Deca kupe reči okolo i samo upijaju a da mi to ni ne primećujemo. Ako i vi imate običaj da vam izmakne neka ružna reč, poradite prvo na sebi. A onda nastavite dalje. Nije cilj da samo ne govore ružne reči već i da nauče da jasno izražavaju i komuniciraju svoje emocije!

Uviđajnost

ednostavna, a opet retka, stvar kao što je pridržavanje vrata damama je lepa navika koju možete usaditi kao standard svom sinu. Iako vam se čini da ta osobina izumire, nemojte da vas to obeshrabri. Podstaknite sina da uvek otvara vrata ženama, počevši od vas.

Pokloni

Kad god vam sin pokloni čestitku, donese cveće ili da bilo kakav poklon, obradujte se i pohvalite to! Ohrabrite ga da nastavlja da vam daje slatke male poklone kako bi to poneo sa sobom i u odraslo doba. Jer koja devojka će odbiti čokoladu ili ruže od savršenog džentlmena?

Zabranite prepotentnost i loše ponašanje

Ovo je važno za način na koji će vaš dečak tretirati druge osobe. Ako primetite znake prepotentnosti, secite ih u korenu dok su još mali. Zapamtite, način na koji vi sebe postavite prema sinu će biti način na koji će on gledati mnoge ženske osobe u svom životu. Da bi devojke tretirao kao dame, neka njegovo mišljenje o svojoj mami bude veoma visoko!

Uči se primerom

Sva mala deca, pa i dečaci, uče kroz primere drugih. Razmislite da li u životu vašeg dečaka postoje bilo kakvi loši uticaji. Izbacite sve one čije ponašanje radi protiv vaših metoda umesto sa njima!

Kontrolišite konzumiranje medija

Ograničite sve loše iz medija čemu je vaš sin izložen jer se često sreću vesti koje ohrabruju loše ponašanje i predstavljaju žene kao objekte. Ali, zapamtite da nije dosta samo ugasiti televizor jer ako samo uklonite medije iz života deteta niste ga pripremili za život. Najbolje je da dete učite da kritički razmišlja o onome što gleda a ne da pihvata poruke kako se serviraju. Razgovarajte sa detetom o scenama u TV serijama, filmovima, muzici i svemu što prikazuje da žene ne treba poštovati.

Prihvatanje odgovornosti

Učite dete da prihvata odgovornost za svoje postupke, bilo da su oni dobri ili loši. Dečak može da nauči da bude ponosan na sebe čak i kada je uradio nešto loše, ako zna da ćete ga poštovati jer je svestan i priznaje svoje greške.

Muškost

Naučite dete da slavi svoju muškost na pravi način. Naučite ga da je prava snaga i hrabrost u tome da štiti žene i slabije. Naučite ga da NIKADA ne udara devojčice, već da ih štiti. Naučite ga da brani najslabije dete u razredu, da prijavi malteretiranja i da ima hrabrosti da kaže NE kada ga guraju da radi nešto što zna da je pogrešno.

Čitajte prave priče

Uvedite naviku da čitate sinu priče o hrabrim muškarcima koji su bili isto tako ljubazni i fini. To će mu dozvoliti da sebe zamisli kao takvog muškarca, jednog dana.

Како научити девојчицу да буде дама

Ваша ћерка може бити лепо васпитана, нежна, уредна и саосећајна девојчица која никада неће иматиdama проблеме у опхођењу према другима – ваша дама за понос...

Ко су даме?

Даме су жене које воде рачуна о свом понашању и обзирне су према другима. Њихова одећа увек је чиста и лепа, иако то не значи да мора бити скупа. Она су нежне, одмерене, грациозне и миле, а њихово понашање је синоним за жену. Даме имају беспрекорне манире и нису злонамерне у својим односима с другима.

Поставља се питање како девојчица постаје дама. Највероватније – тако што јој је узор била мајка која је баш таква.
Бити “дама” није само ствар тога шта ће обући, то је првенствено стил понашања и изражавања. Зато је научите да се лепо понаша према другима, као и да се много сукоба и проблема може решити лепим речима, а не виком. Уколико у вашем дому све решавате подигнутим гласом, не смете да се љутите на вашу девојчицу што је нељубазна према другима. Она само преузима ваш модел, па се наоружајте стрпљењем и одложите реакцију када сте превише љути или узбуђени. Ако дете као мало усвоји модел да се виком реагује на сваку ситуацију која није пријатна, то ће задржати и у зрелом добу и сматраће га нормалним начином комуникације.
Научите вашу ћерку да води рачуна о својим стварима. И допустите јој да бира шта ће да обуче, чак и ако се та комбинација вама не допада. Психолози тврде да ћерке најчешће опонашају мајке или се облаче потпуно супротно. Уколико сте стално у хаљинама, а ваша ћерка жели панталоне или обрнуто, дозволите јој.

Мале девојчице умеју да буду прилично тврдоглаве, па такво понашање коригујте. Доследност у казнама и правилима понашња даће одличне резултате. Свако дете је карактер за себе и морате да пронађете прави начин да јој приђете, а подстицајне речи и похвале увек имају јаче дејство од грдње.

Научите ћерку да води рачуна о хигијени и нези. Навикните је да увек треба да буде чиста и уредна, јер то није нешто што се подразумева, то се учи. Научите је како се понаша за столом, како када дођу гости, како када се са неким сретнете на улици. Научите је да покаже захвалност, да се извини, да каже “наздравље” када неко кине.

И потрудите се да се што више смеје. Осмех је лак начин да се приђе људима, да се отворе многа врата. Научите је да слуша друге, развијајте емпатију и љубав према животињама.

Све то ће утицати на то какве манире ће ваша ћерка имати као девојка и касније као жена. И најважније је да све буде праћено личним примером. Уколико се ви понашате на одређен начин ваша ћерка ће у почетку то сигурно копирати. Зато не тражите од ње да буде другачија, већ увек имајте на уму да вас гледа, да упија сваки ваш покрет, реч и манир. И водите рачуна да ваше речи и дела буду у складу, јер ће девојчица брзо приметити сваки покушај обмане.

10 stvari koje trebate reći kćerki prije nego poraste

Majčinstvo je vjerovatno jedna od najljepših i najodgovornijih stvari na svijetu. Ukoliko ste blagosloveni djevojčicom u vašem životu, onda znate i da je ona od malih nogu meta raznovrsnih medijskih poruka (sjetite se samo određenih reklama na televiziji). Vi kao roditelj, zapravo, možete “oblikovati” osobu koja će od vašeg djeteta postati te je potrebno da ga naučite određenim stvarima. Ali, postoje i određene stvari koje biste trebali reći svojim kćerkama. Evo kako je to uradila majka koja ima pet kćerki.

Nauči riječ “NE”

Naravno da mi se ne sviđa kada to meni kažeš, ali u tom velikom, strašnom svijetu bićeš suočena sa beskrajno teškim odlukama. Od momaka preko alkohola do neukusnih fotografija na društvenim mrežama, potencijalni problemi mogu vrebati sa svih strana. Poznat ti je taj mali, unutrašnji glas koji ti govori da nešto nije u redu? Slušaj ga. Poštuj ga. I, najvažnije od svega, koristi ga da kažeš “Ne”. U velikom broju slučajeva to neće biti lako, ali vjeruj mi, biće ti skoro pa uvijek drago što si tako postupila.

Provodi više vremena brinući o unutrašnjoj umjesto vanjskoj ljepoti

U redu je da budeš ponosna na svoj izgled i da želiš da budeš lijepa. Ali, ako ti je samo važan tvoj spoljašnji izgled, to ti se može vratiti na loš način. Da, ti jesi lijepa, ali nikad ne zaboravi da nisi uradila ništa čime bi to izazvala ili zaslužila. Prava ljepota dolazi od vrlina, kao što su ljubaznost, saosjećajnost i dobrota. Ako si ružna iznutra, ne možeš nikako biti lijepa spolja.

Stvari te neće usrećiti

U ovom trenutku, kada čezneš za tim novim stvarima, kao što su mobilni telefontablet, dizajnerska torbica ili skupa haljina, sigurno vjeruješ da će te one usrećiti. Ali, stvari se kvare. Gubimo ih. Izlaze iz mode. Postaju nepopularne. Sreća dolazi od poštovanja prema onome što imamo, a ne od sticanja više stvari.

Neke djevojke su zločeste

Budi pažljiva prilikom biranja prijatelja. Neke djevojke mogu biti zločeste, ljubomorne i okrutne. Neke od njih će te lagati i pretvarati se da su ti prijateljice ili će ti “zabiti nož u leđa”, a to će te veoma boljeti. Ako si totalno nespremna za tako nešto, boljeće te još više.

Prijateljice će ti spasiti život

Da, djevojke mogu ponekad biti i loše, ali kada nađeš iskrenu i lojalnu prijateljicu, nemoj je puštati. Potrudi se da i ti budeš isto tako lojalna i dobra prema njoj. Momci će dolaziti i odlaziti, ali prava prijateljica će biti s tobom kroz sve tvoje uspone, padove i stvari koje se dešavaju između.

Ne osuđuj ljude, ali znaj da ćeš biti osuđivana

Naučila sam te da ne sudiš drugima na osnovu njihovog izgleda ili odjeće koju nose; nažalost, ostatak svijeta se neće uvijek tako ponašati. Sjeti se toga kada budeš htjela da uradiš tetovažu, pirsing na jeziku ili ofarbaš kosu u zeleno. (To ti možda ne znači puno sada, ali će ti značiti veoma mnogo kada budeš tražila prvi posao ili kada budeš trebala upoznati roditelje svog dečka).

Srednja škola nije stvarni život

Može ti se činiti da je toliko toga na kocki, sa popularnim djevojčicama u čijem društvu želiš biti ili dječacima u koje si se zaljubila da ti je teško zamisliti da na svijetu postoji iko bolji. Ali, vjeruj mi: život postaje mnogo “širi” kada odeš na fakultet, a zatim i u svijet. A kakav je neko u srednjoj školi mala je naznaka kakav će biti kad odraste. Popularna djeca? Oni mogu biti na “vrhuncu slave” kao tinejdžeri, dok neka djeca koja se ne uklapaju najbolje mogu postići i ostvariti velike stvari. Teško je imati ovakvu perspektivu kada si u srednjoj školi, ali vjeruj mi i vjeruj u ovo što sam ti rekla kada ti se bude činilo da ti se svijet raspada.

Prvo voli sebe

Neće te svi voljeti i to je sasvim u redu. Odobravanje drugih ljudi česta je opsesija žena, ali evo o čemu se radi: nemoguće je ugoditi svima. Jedina osoba koja te apsolutno mora voljeti si ti sama. Sve dok se možeš pogledati u ogledalo znajući da donosiš odluke koje su dobre po tebe, čak iako se to nekome ne sviđa, nećeš pogriješiti.

U redu je da čekaš

Druge cure “znaju osnove”, a ti nemaš pojma o čemu pričaju? Taj osjećaj nelagodnosti oko cijele stvari zapravo ti govori da nisi spremna. Bićeš jednog dana i nema potrebe da žuriš. Teško da je bilo ko zažalio zato što je išao polako, dok veliki broj djevojaka imaju grižu savjesti i žale zbog toga što su žurile sa prvim seksualnim iskustvom.

Nemoj se porediti sa drugima

Možda ne želiš da ovo čuješ, ali uvijek će postojati neko ko je zgodniji, bogatiji, popularniji ili talentovaniji od tebe. Nemoj misliti da je njen život bolji ili srećniji od tvog iz pomenutih razloga. Život nije takmičenje, već putovanje. Potrebno je da poradiš na sebi što više možeš, da se trudiš najviše što možeš i da daš sve od sebe. Uživaj u prekrasnom putovanju.

Vaspitanje devojčica: Lepi maniri se uče

Vaša ćerka će vas u početku sigurno imitirati, uvek imajte na umu da vas gleda i upija svaki vaš pokret, reč, manir, zbog čega ono što pričate i radite treba da bude u skladu

vaspitanje-devojcica-lepi-maniri-se-uce-1140.jpg

Kada rode devojčicu, mnoge majke zamišljaju kako će ona biti prava mala damica, sa uredno očešljanom kosom, u haljinici i sa šeširićem. Međutim, mnoge devojčice nimalo se ne uklapaju u tu sliku, ne vole da nose haljinice, suknjice, ne žele da se očešljaju ili iseku nokte. Stručnjaci tvrde da su devojčice do treće godine vrlo “jogunaste”, odnosno da su još u fazi kada ispituju granice i “odlučuju” šta im se dopada, a šta ne. Ako želite da vaša ćerka bude damica, ženstvena i ljupka, postoje neke stvari kojima je možete naučiti, ali ne zaboravite da je dosta toga stvar karaktera, pa zato nikada nemojte da forsirate vaše želje i da od nje pravite nešto što ona nije.

Često se događa da devojčice ne žele haljinice, ne vole ženstvenu obuću i odeću, prijatnije im je u trenerkicama i patikama, što je za mnoge majke “nedopustivo”. Psiholozi savetuju da ne forsirate dete da nosi ono što neće, već samo da joj pružite lepo vaspitanje i ljubav, a to kako će izgledati i da li će u estetskom smislu biti “damica” uopšte nije bitno. Važno je da je samostalna, zadovoljna i srećna. Ali, ono što možete da je naučite je da bude ljubazna, da se lepo ponaša, da poštuje ljude oko sebe, da razume i prihvata različitosti i drugačije karaktere.

Biti “dama” nije samo stvar toga šta će obući, to je prvenstveno stil ponašanja i izražavanja. Zato je naučite da se lepo ponaša prema drugima, kao i da se mnogo sukoba i problema može rešiti lepim rečima, a ne vikom. Ukoliko u vašem domu sve rešavate podignutim glasom, ne smete da se ljutite na vašu devojčicu što je neljubazna prema drugima. Ona samo preuzima vaš model, pa se naoružajte strpljenjem i odložite reakciju kada ste previše ljuti ili uzbuđeni. Ako dete kao malo usvoji model da se vikom reaguje na svaku situaciju koja nije prijatna, to će zadržati i u zrelom dobu i smatraće ga normalnim načinom komunikacije.

Naučite vašu ćerku da vodi računa o svojim stvarima. I dopustite joj da bira šta će da obuče, čak i ako se ta kombinacija vama ne dopada. Psiholozi tvrde da ćerke najčešće oponašaju majke ili se oblače potpuno suprotno. Ukoliko ste stalno u haljinama, a vaša ćerka želi pantalone ili obrnuto, dozvolite joj.

Male devojčice umeju da budu prilično tvrdoglave, pa takvo ponašanje korigujte. Doslednost u kaznama i pravilima ponašnja daće odlične rezultate. Svako dete je karakter za sebe i morate da pronađete pravi način da joj priđete, a podsticajne reči i pohvale uvek imaju jače dejstvo od grdnje.

Naučite ćerku da vodi računa o higijeni i nezi. Naviknite je da uvek treba da bude čista i uredna, jer to nije nešto što se podrazumeva, to se uči. Naučite je kako se ponaša za stolom, kako kada dođu gosti, kako kada se sa nekim sretnete na ulici. Naučite je da pokaže zahvalnost, da se izvini, da kaže “nazdravlje” kada neko kine.

I potrudite se da se što više smeje. Osmeh je lak način da se priđe ljudima, da se otvore mnoga vrata. Naučite je da sluša druge, razvijajte empatiju i ljubav prema životinjama.

Sve to će uticati na to kakve manire će vaša ćerka imati kao devojka i kasnije kao žena. I najvažnije je da sve bude praćeno ličnim primerom. Ukoliko se vi ponašate na određen način vaša ćerka će u početku to sigurno kopirati. Zato ne tražite od nje da bude drugačija, već uvek imajte na umu da vas gleda, da upija svaki vaš pokret, reč i manir. I vodite računa da vaše reči i dela budu u skladu, jer će devojčica brzo primetiti svaki pokušaj obmane.

Izvor:http://www.mojpedijatar.co.rs/

Postavite komentar

Ostavite odgovor

Molimo vas da se prijavite koristeći jedan od sledećih načina da biste objavili svoj komentar:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s