Finska priprema veliku reformu školstva: Učenici će učiti ono što im treba u stvarnom

Finska priprema veliku reformu školstva: Učenici će učiti ono što im treba u stvarnom životu

FINSKA, koja godinama služi kao primer zemlje s uspešnim obrazovnim sastavom, sada priprema još jednu novost za učenike. Prema najnovijem programu izbaciće neke predmete u zamenu za druge, a koji će učenicima koristiti u „stvarnom životu“, piše independent.co.u.

To u praksi znači da će neke predmete u kojima se detaljno uči istorija ili geografija zameniti predmetima koje učenike zanimaju, a odnose se na konkretan rad u stvarnoj životnoj situaciji.

Na primer, ako učenik odabere da sluša predmet o konobarenju, na njemu će naučiti matematiku koja mu u tome treba za vođenje blagajne i računa, strane jezike kako bi bio konkurentniji za zapošljavanje, ali će vežbati i komunikacijske veštine potrebne za takav posao.

“Mladi ljudi danas znaju itekako da koriste prednost računara, što je ranije bila prednost određenog broja ljudi, ali uslovi su se promenili. Zato ceo obrazovni sistem moramo prilagoditi modernom društvu i savremenim potrebama industrije i tržišta rada”, rekao je Pasi Silander, menadžer zadužen za razvoj finske metropole.

“Decu treba pripremiti za potrebe 21. veka”

Neke od promena su već uvedene, pa tako 16-godišnjaci umesto jutarnjeg časa istorije i popodnevnog časa geografije imaju tzv. podučavanje o “fenomenima”, pri čemu se misli na savremene i relevantne teme od kojih bi učenici imali koristi ako ih poznaju.

Vođe reforme naglašavaju kako je važno pripremiti decu za potrebe 21. veka, jer tradicionalni i zastareli školski sistem više ne priprema mlade za budućnost.

Ipak, uspešno sprovođenje reforme čeka još jako puno posla i ona već nailazi na kritike. Neki učitelji ne mogu, nakon opširne specijalizacije da predaju određeno područje, da se tako brzo prilagode  novom pristupu u nastavi.

Takođe, većina njih, tačnije 70 posto, još nije izučena za “novu nastavu”.

Izvor: Index.hr

Advertisements

One thought on “Finska priprema veliku reformu školstva: Učenici će učiti ono što im treba u stvarnom

  1. Povratni ping: Школство у каналу | Био-блог

Ostavite odgovor

Molimo vas da se prijavite koristeći jedan od sledećih načina da biste objavili svoj komentar:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s