NEKO VAM MALTRETIRA DETE: Evo šta možete da uradite u toj situaciji, savetuje vas advokat!

U situacijama kada neko napadne vaše dete, najbolje bi bilo u tom trenutku ostati pribran i ne raditi ništa što ne biste želeli da neko uradi vašem detetu

Vršnjačko nasilje je svakodnevno prisutno i sve je više slučajeva da se deca nađu na udaru vršnjaka u školama i na ulici.

Istraživanja pokazuju da je 65 odsto u barem jednom bilo izloženo nekom obliku agresivnog ponašanja. Alarmantna statistika ukazuje na ozbiljan problem i na povećanu agresiju najmlađih.

Dok su nekada za vršnjačko nasilje bili “zaduženi” dečaci, danas je situacija drastično drugačija, pa su nasilju skloni i dečaci i devojčice.

Razlika je samo u načinu. Dečaci su skloniji fizičkom nasilju, dok devojčice više primenjuju takozvano “socijalno isključivanje”’ – nedruženje, omalovažavanje drugih, davanje pogrdnih nadimaka.

Foto-ilustracija: Profimedia

Istraživali smo šta roditelj sme da preduzme ukoliko je svedok nasilja nad svojim detetom. Advokat Jugoslav Tintor kaže da svaki čovek ima pravo da se brani kada je u pitanju nužna smaoodbrana.

– Ako vas neko napadne bez ikakvog razloga, imate pravo da se branite, ali samoodbrana mora biti srazmerna napadu. Vrlo često dođe do prekoračenja nužne odbrane – kaže Tintor ističući da primena sile u funkciji odbrane mora da bude u granicama nužne odbrane.

Tintor je takođe istakao da svako prekoračenje nužne odbrane ulazi u sferu krivične odgovornosti.

Foto-ilustracija: Profimedia

Primera radi, vaše dete se u parku potuče sa nekim detetom, u tom slučaju vi kao roditelj imate pravo da sprečite dalju tuču ili da zaštitite svode dete, ali sve mere koje preduzmete moraju biti srazmerne napadu. Takođe, to morate učiniti odmah, a nikako nakon incidenta. Ukoliko neko udari vaše dete, a vi posegnete za oružjem ili predmetom da uzvratite, u tom slučaju prekoračujete nužnu odbranu – ističe Tintor.

On je inače ukazao na to da se sistem nužne odbrane restriktivno primenjuje u Srbiji i da je na sudu veoma teško dokazati da ste reagovali u nužnoj odbrani.

Psiholog Aleksandra Janković kaže da svaki roditelj mora da zaštiti svoje dete i da spreči svaki vid nasilja.

Foto-ilustracija: Profimedia/Corbis

– Tanka je linija između nužne odbrane i prekoračenja. To zavisi od situacije i okolnosti napada. U situacijama kada neko napadne vaše dete, najbolje bi bilo u tom trenutku ostati pribran i ne raditi tom detetu ništa što ne biste želeli da neko uradi vašem. Međutim, u tom trenutku roditelj doživi suženje svesti jer mu je tada najvažnije da dete skloni od opasnosti.- kaže Jankovićeva za Telegraf.

Ona je dodala da procena opasnosti zavisi od mnogo faktora kao i da je to individualna stvar.

Izvor:http://www.telegraf.rs/

Advertisements

Ostavite odgovor

Molimo vas da se prijavite koristeći jedan od sledećih načina da biste objavili svoj komentar:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s