10 najneobičnijih škola u svetu

Neke su nastale kako bi se siromašnim porodicama omogućilo školovanje, druge kao sociološki eksperimenti, treći iz čiste praktičnosti, ali jedno im je zajedničko – ove obrazovne ustanove jedinstvene su u svetu.

Škole na barci u Bangladešu
Ruralna područja Bangladeša dvaput na godinu pogode teške poplave kao posledica monsuna. Nevladina organizacija Shidhulai swanivar sangsta  pokernula je projekat i za sada ustanovila gotovo 100 brodova-škola, sa pristupom na Internet, solarnim pločama pa čak i bibliotekom. Po uzoru na škole, razvijaju se slični projekti za bolnice i kuće.

Veštičja škola u Salemu    

skolaIako većina od njihovih 40.000 studenata svoje vradžbine uče preko internet-lekcija, škola nudi i klasičnu nastavu s predmetima poput vikanske religije, paganstva i proročanstva. U početku, škola je bila smeštena u Čikagu, no nakon brojnih protesta i pritisaka hrišćanskih zajednica, preselila se u Salem, poznat po smaknućima navodnih veštica.

Pećinska škola Dongzhong u Kini
Praktični meštani Dongzhonga, sela u jednoj od najsiromašnijih regiona Kine, jednostavno su odlučili iskoristiti svoju prirodnu okolinu. No kako nije u pitanju baš stimulativno okruženje, kineska vlada ju je 2001. zatvorila uz argument kako „Kina nije zajednica pećinskih ljudi“.

Škola River Plate u Argentini
U svakoj školi ima mnoštvo stvari zbog kojih mozak školarca može odlutati. No u ovoj školi ih ima napretek – učionica je zapravo ogromni fudbalski stadion. Fudbaleri  Atletico riverplatea ponekad i treniraju, dok školarci slušaju profesore (ili barem pokušavaju).

Škola budućnosti, SAD
Kako bi učenici (a time i njihovi budući radnici) bili iu toku sa najnovijim dostignućima elektronskim, microsoft je opremio čitavu školu. Projekat „težak“ 63.000.000 $ započeo je 2006., mogu se prijaviti samo učenici iz siromašnijih porodica koji se potom nasumično izvlače. Svaki dobije laptop, a u školi se papir uopšte ne koristi.

Škola Burgess hill, Velika Britanija
Buntovnici, društvena previranja i aktivizam obeležili su ’60 -e godine prošlog veka. A upravo ta načela sledi škola u predgrađu Londona. Ovde pravila ne postoje – učenicima je dopušteno pušiti, nositi naočare, slušati muziku tokom nastave te u školu dovoditi ljubimce. Čak su i časovi izborni u školi koja je ujedno i sociološki eksperiment. No odavno je zatvorila svoja vrata.

Osnovna škola Gulu, Kina
Ako mislite da ste vi teško putovali do škole, razmislite ponovo. Kako bi došli do škole, mališani se moraju uspeti vijugavim stazicama sa strmim usponima i oštrim krivinama, preći preko improvizovanih mostića. Škola je delo jednog čovjeka, koji je okupio meštane kako bi je obnovili. U međuvremenu opremljena je kupatilom, pa čak i košarkaškim igralištem.

Srednja škola Harvey Milk
Nazvana prema kalifornijskom političaru koji je promovisao prava LGBT zajednice, čkola je namenjena prvenstveno učenicima koje diskriminišu u drugim srednjim školama. Iako je više puta bila meta protesta i danas radi.

Škole indijskih železničkih stanica
Zahvaljujući profesorki Inderjit Khurana, mnogi siromašni Indijci koji nisu mogli da odlaze u školu, dobili su obrazovanje. Dugo je nagovarala decu koja su bila prisiljena prositi u vozovima da odu s njom u školu, da bi potom pokrenula projekat u kojem je okupljala decu na njihovom „radnom mestu“. Počela je s jednom školom a danas njen projekat obrazuje preko 4.000 siromašne indijske dece, ali obezbeđuje i medicinsku pomoć i hranu za njihove porodice.

Šumski vrtići, širom Evrope
Iako se program „otvorenih vrtića“ sprovodi u sve većem broju evropskih zemalja, sistem je najrazvijeniji u Danskoj i Finskoj. Deca stara 3-6 godina umesto u zatvorenoj zgradi, borave u prirodu, a umesto igračkama zabavljaju se granjem, kamenčićima … I to bez obzira na godišnje doba i vremenske (ne) prilike.

Izvor:http://net.hr/

Ostavite odgovor

Molimo vas da se prijavite koristeći jedan od sledećih načina da biste objavili svoj komentar:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s