Pisac uz kog smo svi odrasli dobija najlepši mogući spomenik!

Statua Branka Ćopića

Povod je stogodišnjica rođenja koja se obeležava ove godine, a za ideju je zaslužna Ustanova kulture „Parobrod“.

– To je rad Dušana Petričića i biće prijemčiv deci i roditeljima. Ova stensil statua će biti na svim značajnim manifestacijama na otvorenom u aprilu i maju, od Jevremove do Miksera. Na kraju ćemo ga postaviti u blizini Brankovog mosta na prometnoj ruti, da ostane neformalni trajni spomenik – kazao je za „24 sata“ Zlatko Crnogorac, izvršni producent „Parobroda“ dodajući da će to biti u saradnji sa gradom, a ne  gerilska akcija.

Kako kaže, ideja je da se dobronamerno skrene pažnja na to da bi stogodišnjicu rođenja velikog pisca trebalo obeležiti onako kako dolikuje, ali i da se animiraju najmlađi čitaoci da pročitaju neko od njegovih dela.

– Za razliku od prošlogodišnjeg dostojanstvenog jubileja 150. godina Branislava Nušića koga su premijerno igrala gotovo sva pozorišta, sa Brankom Ćopićem se dešava neki opšti muk. Već je april i neverovatno je da se ništa nije najavilo. Uz Andrića i Crnjanskog on je jedan od najvećih pisaca 20. veka – dodaje Crnogorac.

Kako kaže naš sagovornik, pokrenuće se i niz inicijativa.

– Pokušaćemo i da ispravimo nepravdu da most koji još uvek nezvanično nosi njegovo ime, ozvaničimo makar pozicioniranjem ove svojevrsne statue. U saradnji sa opštinom želimo da osnovcima, ne samo sa Starog grada nego i šire, poklonimo bukvar našeg detinjstva “Magareće godine”, da organizujemo prvi pop up festival posvećen Ćopiću od toga kako ga vide današnji satiričari, karikaturisti, tviteraši čiji je on, sa Jeretičkom pričom, bio preteča, da repriziramo filmove i serije od “Orlovi rano lete” do “Osme ofanzive”, pa dokle dobacimo i koliko široki front napravimo – najavljuje Crnogorac.

Izvor:http://www.24sata.rs/

Advertisements

Ostavite odgovor

Molimo vas da se prijavite koristeći jedan od sledećih načina da biste objavili svoj komentar:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s