Finska reformiše školstvo, ukida predmete

Финска спроводи једну од најрадикалнијих мера у образовном систему и укида предмете у школама. Нова реформа образовања уместо учења класичних предмета, подразумева расправљање о различитим савременим темама.

Годинама Финска важи за једну од земаља које имају успешан образовни систем, али, упркос томе, Финци уводе нове реформе. Тако се уместо традиционалне „наставе по предмету“ уводи систем „наставе по темама“, пише Индепендент.

„Ово ће бити велика промена у образовању у Финској, а ми смо спремни да је спроведемо и то управо почињемо да радимо“, каже Лиса Похјолаинен, која је задужена за програм реформи у Хелсинкију.

Сат историје ујутро, сат географије у поподневним часовима и лекције из математике, за неколико месеци могу постати прошлост за једног шеснаестогодишњака.

Класични предмети биће замењени оним што Финци називају „феномен настава“ – или настава по темама.

Тако ће, на пример, фински ђаци ускоро проучавати стручни курс под називом „кафе услуга“ или „Европска унија“, који би, ипак на известан начин, могли да садрже и елементе математике, језика, историје и географије.

Заједно са класичним предметима у заборав ће отићи и школске клупе, пасивно слушање предавања и стрепња пред испитивање.

Уместо тога, ученици ће радити са својим менторима у мањим групама на решавању „проблема“ и тако побољшавати своје комуникационе вештине, али и образовање.

Менаџер задужен за развој Хелсинкија Паси Силандер објашњава да су се Финци за ове реформе одлучили јер је тој земљи неопходна нова врста образовања која би припремила децу за будући живот и рад.

Силандер напомиње да систем по коме се учило 1900. године не одговара захтевима 21. века и додаје да је тренутно око 70 посто наставника обучено за нову тематску наставу.

Ипак, ни најаве реформи у Финској нису прошле без негодовања старијих наставника који годинама предају на традиционалан начин, али надлежни очекују да нови систем образовања заживи до 2020. године, указује Индепендент.

Према последњим подацима, само су источне земље попут Сингапура и Кине надмашиле Финску, када је реч о резултатима ђака на међународним тестирањима.

Уколико нове реформе у тој земљи дају позитивне резултате, очекује се да очи образовног света буду упрте у Финску, како би преписали рецеп за успешно школство.

Izvor:http://www.rts.rs/

Advertisements

2 thoughts on “Finska reformiše školstvo, ukida predmete

Ostavite odgovor

Molimo vas da se prijavite koristeći jedan od sledećih načina da biste objavili svoj komentar:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s