Ovim postupcima roditelji pretvaraju decu u materijaliste

shopping

Kukanje roditelja o tome da “više ne znaju kako da odgajaju dijete” nema istinsku podlogu jer svaki roditelj najprije odgaja svojim postupcima, odnosno primjerima ponašanja koje će djeca nepogrešivo kopirati.

Evo liste takvih primjera koji će vam pomoći da procijenite svoje postupke “drugim očima” i provjerite jeste li, možda, najveći krivac za dječje histerične napade po trgovinama koji se mogu svesti pod ono uobičajeno “mamaaaa, kupiiii mi!!”

1. Oduševljavate se novim predmetima, odjećom, obućom – čuvena je rečenica Sharon Stone iz filma “Kazino”, uz koju pokazuje zlatnu narukvicu kćeri: “Pogledaj što mi je tvoj tata poklonio zato što me voli.”

2. Zadužujete se, podižete kredite i posuđujete novac kupujući stvari bez kojih možete.

3. Prepričavate izgled i garderobu prijateljica, automobila, kuće.

4. Tužni ste što ne možete nešto kupiti.

5. Ne ispuštate iz ruku mobilne telefone, tablete, pričate s više osoba u isto vrijeme.

6. Pretvarate slavlja u prave shopping akcije: slavlja, rođendani, Nove godine i praznici najviše su ispunjeni nabavkama, a najmanje zajedničkim vremenom.

7. Organizirate susrete sa svojim prijateljicama (i njihovom djecom) u shopping centrima. Čak i ako se odlučite da samo sjedite u kafiću, trgovački centar je prije svega mjesto za kupovinu. Ako ga pretvorite i u centar svog društvenog života, onda će i kupovina biti omiljena zabava vašem djetetu.

8. U kući neprekidno radi TV. U tom slučaju, računajte da će od reklama, kao direktne promocije, dijete biti izloženo i svim drugim vidovima poticanja kupovine – od Disneya i igračaka, preko tinejdžerskih serija u kojima se promovira hollywoodski stil života.

(lisa.rs)

Advertisements

Ostavite odgovor

Molimo vas da se prijavite koristeći jedan od sledećih načina da biste objavili svoj komentar:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s