Kako to mislite, ne igrate se?

Piše: Tamara Kostić, trener u Školi Intelektualnih Veština

Koliko vam se samo puta desilo da čujete stavove poput “Nije to više za mene.” i “Star sam za takve detinjarije.” ? Ili ste baš vi možda neki od onih koji to često izgovore? Život u kom se igrate, dozvoljavate sebi kreativne ludosti i ne propuštate da gacate po barama dok idete na posao ili na faks. Život koji podrazumeva znatiželjni osmeh pri pogledu na kul spravicu ili kul osobu koja je prošla pored vas ili igranje jo-joom. I onaj koji poziva na raznorazne kreacije po kući, društvene igre i prosto blesavljenje.Pa šta ako vam se baš to radi?  Takav život ne isključuje onaj drugi, stari, koji je svima dobro poznat-nazvaću ga životom obaveza i žurbe.

Deca prosto ne mogu da zamisle da provode vreme bez igrarija. Prave face, sakrivaju se, trče u krug i usput se penju na plafon, podvaljuju odraslima i sve ih to strašno zabavlja. A šta rade oni koji su odrasli? Uživaju li u toj svojoj etiketi “odraslog”? Naprotiv. Propuštaju mnogo toga. Međutim, ima nade. Godine ne ograničavaju igru. Uvek je vreme i uvek postoji način.

Ima sigurno bar 10 stvari kojima deca beskompromisno mogu da nauče odrasle i sve one koji se osećaju “odraslim”.

1)    Smejte se ! –Deca se smeju oko 400 puta na dan, a odrasli oko 20 puta. Raspoloženje se popravlja smehom, za početak. Pritom, drugačiji je ugao gledanja na situaciju koja vas je strefila.

2)    Uživajte u momentu ! – Tako je. Uživajte u suncu i krošnjama, pretrčavanju ulice i u traženju odgovora na raznorazna pitanja. Iskoristite dan.

3)    Oprobajte se u nepredvidivosti ! – Hajde, ne recite da i to nije za vas. Iskorak iz rutine prija, kao i sama činjenica da ne mora sve uvek biti po planu.

4)    Izađite iz bezbedne zone ! – Još uvek ste u zoni komfora? Napravite frizuru koju ste oduvek želeli ili prosto pevušite ulicom. Malo rizika će uneti uzbudljivost.

5)    Učite, učite ! – Deca uče igrajući se i neprestano usavršavaju svoje veštine i usvajaju nove. Ako naučimo svaki dan po jednu novu malu stvar, onaj život obaveza i žurbe počeće da dobija novi smisao.

6)    Isprljajte se, pa šta ! – Nekad možete sebi da dozvolite ruke u testu, zaokupljenost peščanim figurama ili bojama kojim stvarate vase lično umetničko delo.

7)    Kreirajte ! – Bilo da je u pitanju pesma, koreografija, smešan crtež, patent-otvarač ili igrica koja vam se čini zanimljivom. Ulepšaćete dan sebi, a i drugima, ko zna?

8)    Usporite ! – Dobar način da naporan dan prođe bez žurbe je da priuštite sebi vreme za razmišljanje i uživanje. Klinci najbolje znaju da vreme nikuda neće pobeći ako na trenutak zastanu i zabave se malo.

9)    Kršite pravila ! – Nema kreativnosti i inovacija bez kršenja pravila. Ko kaže da boje moraju da se slože i da plan za neki utorak mora biti apsolutno ispoštovan?

10)  Maštajte ! – Zamislite karneval u Riu ili mirnu lagunu u Indoneziji. Sanjarite i prepustite se tome u potpunosti. Zamislite kako biste nacrtali muziku koju slušate i kako biste sproveli svoje najveće ideje u delo.

Prilično je jednostavno i ne košta. Deca, dok odrastaju, izmišljaju patent za uzbudljiv i zabavan život, a mnogi odrasli to nikada ni ne primate. Zašto ne biste bili vi oni koji ostale pitaju “Kako to mislite, ne igrate se?

Izvor:http://www.intelektualnevestine.rs

Advertisements

Ostavite odgovor

Molimo vas da se prijavite koristeći jedan od sledećih načina da biste objavili svoj komentar:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s