Nije teško biti fin-ponašanje dece u pozorištu ili bioskopu

Pozorište ili bioskop su verovatno poslednje stavke o kojima mame i tate razmišljaju dok brinu o deci i njihovim potrebama, pa kada se nađu u ovim ustanovama, mališani često “emituju” nevaspitanje

bioskop

Navike i obrasci ponašanja koje usvojimo kao deca neretko nas prate i predstavljaju celog života. Ne kaže se bez razloga da se sve nosi iz kuće, pa je porodično vaspitanje prva važna stanica na putu izgradnje naše ličnosti. Okupirani obavezama, u trci za novcem i zabrinuti iz hiljadu razloga, roditelji sve manje vremena poklanjaju mališanima. I kada uspeju da im se posvete, stradaju neki naizgled nebitni aspekti u vaspitanju, kao što je ponašanje na javnom mestu.

Pozorište ili bioskop su verovatno poslednje stavke o kojima mame i tate razmišljaju dok brinu o deci i njihovim potrebama, pa kada se nađu u ovim ustanovama, mališani često “emituju” nevaspitanje.

Psiholog Slavica Petrović kaže da roditelji nepravedno zapostavljaju ovu sferu, iako je lekcija o lepom ponašanju u kulturnim institucijama i te kako potrebna.

– Pogledajte oko sebe i shvatićete koliko su deca zbunjena kada ih učitelji i nastavnici dovedu na neku projekciju ili predstavu – kaže psiholog. – Umesto da prate radnju filma i nauče nešto iz predstave, oni galame, čarkaju se, grickaju semenke, šuškaju kesicama kokica, kucaju poruke i tako kvare užitak i sebi i ostalim posetiocima.

Sagovornica “Života plus” kaže da se to dešava jer deca iz kuće nisu ponela pouku kako bi trebalo da se ponašaju na jednom kulturnom događaju. Koliko god to izgledalo nevažno, ona savetuje roditeljima da povedu računa o lepim manirima ćerki i sinova.

– Zar nije prijatnije za oko kada vidite kako neka devojčica mirno sedi u bioskopskoj sali, umesto da sve vreme priča sa drugaricom i tako onemogućava druge da prate radnju?! Koliko puta su vas iznervirali dečaci koji su se neukusno smejali dok su glumci igrali na sceni?! Oni će se tako ponašati i sutra, kada budu odrasli ljudi. Umesto da zavole umetnost, izgradiće prema njoj otpor, jer je nisu razumeli. Ako danas ne znaju da iskažu poštovanje prema onome što se dešava na bini, neće znati ni kada jednog dana svoju decu pošalju na predstavu – objašnjava psiholog.

Ona savetuje da, čak i ako sami nemate odnos prema umetnosti, pokušate da deci približite kako izgleda jedan kulturni posetilac. Ne morate na silu da ih vodite u pozorište, ali ako ste ih već poveli, objasnite im da nisu tu da bi glasno pričali, ostavljali đubre iza sebe i ustajali u sred komada, nego da nešto nauče, opuste se, zabave i glumce nagrade aplauzom. Nije teško, a mnogo vredi.

BEZ KAŠNjENjA

Jedna od osnovnih lekcija je da na projekciju filma ili predstavu ne sme da se kasni, jer je to nepristojno. Isto tako, deca bi trebalo da znaju da se sala napušta tek kada se svetla upale i svi krenu da ustaju, a ne kada njima padne napamet.

Izvor: Novosti

Advertisements

Ostavite odgovor

Molimo vas da se prijavite koristeći jedan od sledećih načina da biste objavili svoj komentar:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s