Stranica dnevnika jednog oca

Razvod se nalazi pri vrhu liste stresa i stresan je za oba partnera, bez obzira što jedan uvek za onog drugog misli da mu je lakše. U Srbiji još uvek vlada mišljenje da je za razvod odgovorna samo jedna osoba, ako bismo u to verovali, onda možemo verovati da je i do braka došlo voljom samo jedne osobe.
Kod nas ćete često pročitati podatak koliko se razvoda godišnje desi, koji grad vodi na listi razvoda i slične, a vrlo malo o tome zašto dvoje koji su se voleli, kada se razvedu, odnosno prestanu da se vole, postaju, u većini slučajeva, smrtni neprijatelji. U tom smrtnom neprijateljstvu, nažalost žive i deca, nevine žrtve razvoda svojih roditelja. U svetu žive milioni ovakve dece.

Neke statistike na svetskom nivou pokazuju da deca u 90% slučajeva, posle razvoda, pripadaju majci. Kod nas je teško naći podatako koji je to postotak ali je sigurno bar tih 90% ako ne i više. Kod nas dete ne pripada majci samo u dva slučaja, kada je majka nesposobna da se stara o detetu, i ako se utvrdi da svojim ponašanjem ugrožava život deteta. U svim ostalim slučajevima, kako god da zakon reguliše ovu oblast, dete pripada majci, jedan socijalni radnik je rekao da se deca dodeljuju i majkama alkoholičarkama i narkomankama jer se veruje da je majčinska ljubav jača od svih poroka. Porok za porok, dete za dete. U praksi ovo može biti veoma opasno, ali već znamo, kada su tuđa deca u pitanju, svaka briga postaje manja.Što se dece tiče, kako god se roditelji ponašali, bebe bezbolno prolaze kroz fazu razvoda, deci od 7, 8 godina je moguće objasniti razloge razvoda, dok deca starija od 10 godina i tinejdžeri mogu da se solidarišu sa jednim roditeljem i prema onom drugom da pokažu veliku agresivnost.
Vrlo je malo parova koji mogu da postignu dogovor oko zajedničke dece, odnosno dogovor oko toga kako će se ponašati posle razvoda, i koji uspevaju da pokažu svojoj deci da ih i dalje vole bez obzira što ne vole mamu ili tatu.
U većini slučajeva deca prilikom razvoda dobiju status bračne imovine iako su nedeljiva. Oba roditelja se mogu neodgovorno ponašati prema deci, ali pošto deca, kako znamo, uglavnom pripadaju majkama, imamo mnogo slučajeva kada majke koriste decu da bi se osvetile bivšim muževima, otvoreno govore deci loše o ocu, ne dozvoljajvaju im da se viđaju sa ocem i koriste se svim mogućim trikovima kako bi ovo sprovele u delo.Ovakve majke će očevima svoje dece govoriti da nisu zaslužili da viđaju decu, ukoliko on ima novu vezu ili brak – da neće dozvoliti da dete provodi vreme sa nekom kurvom, ako je dobio još dece da sada ima „novu“ decu, a njegovu ljubav prema detetu će meriti isključivo kroz visinu alimentacije.
Deci će govoriti da tata to nije smeo da im uradi, da ih tata više ne voli, da ima „novu“ decu, lagaće da nema vremena, učiće dete da svoj odnos sa ocem takođe mere kroz novac, govoriće najlošije stvari o čoveku sa kojim su do juče živele i sa kojim imaju dete.
Ako ste jedna od ovakvih majki, da li se ponekad zapitate kako to vaša strast koju ste pretvorile u agresiju prema bivšem mužu može da bude toliko jaka da zanemarite to da je taj čovek otac vašeg deteta, da ste vi ta koja je izabrala oca svom detetu, i kako ne pomislite da time najviše štete nanosite detetu?
Treba da znate da detetu, čak i kada vam to ne kaže jer najčešće ne sme zbog vaše reakcije, otac neprekidno nedostaje. I da jednoga dana, kada dete odraste i kada samo bude moglo da odlučuje da li će viđati oca ili ne, ako ne budete tako čvrste pa uspete da zatrete sve odnose i ubedite dete da ga otac nije voleo samim tim što nije voleo vas, sve to može da se okrene protiv vas.
Pođite od sebe, vi ne volite svog bivšeg muža, možda ga i mrzite, ali volite svoje dete. Zašto mislite da on ne može voleti dete ako ne voli vas. Vi i vaše dete niste jedno, a on mu je otac, isto onako kako ste mu vi majka.Ako volite svoje dete, nećete dozvoliti da Centar za socijalni rad uređuje viđanje deteta sa ocem već ćete sami sa njim napraviti dogovor o viđanju koji ne bi trebalo da se svede na svaki drugi vikend ili svako drugo letovanje, već treba da se desi onda kada otac i dete to žele.
Ako ste od onih majki koje bivšim muževima stalno prigovaraju kako su njihove odgovornosti prema deci mnogo manje, odmah prestanite sa tim jer dete je pripalo vama, živi sa vama, sasvim je logično da je vaša odgovornost veća. Otac je prvenstveno fizički onemogućen da više učestvuje u odrastanju i vaspitavanju deteta.
Kada su očevi u pitanju, posle razvoda mogu aktivno učestvovati u vaspitavanju i negovanju deteta, može se desiti da se detetu posvete više baš zbog toga što ne žive sa njim, može se, naravno, desiti da prestanu da se interesuju za dete i zanemaruju svoje obaveze, ali ovde se ne radi o tome, već o tome da li ste od te vrste majki koja ocu koji želi da učestvuje u odrastanju deteta to osporavate samo zbog toga što vas dvoje više niste zajedno.
Ne zaboravite, dete nije učestvovalo u vašem razvodu, nije krivo za razvod pa ne sme da bude ni „kolateralna šteta“ tog razvoda.
Da bi sutra bilo psihički stabilna osoba ne smete raditi ništa što će ga dodatno psihički poremetiti pored toga što mu roditelji više ne žive zajedno.
Posle razvoda, u životu deteta dolazi do velike negativne promene – otac više ne živi u do juče zajedničkom domu, ako je pripalo vama vi ste odgovorni i za to kako će dete sve to preboleti i navići se na novu situaciju.
Sarađujte sa ocem deteta, ne isključujte ga iz detetovog života, a detetu objasnite da nikako nije odgovorno za razvod i da ga tata i dalje voli kao i ranije bez obzira što vas dvoje ne možete, zbog bilo kog razloga, više da živite zajedno.
Pustite ga da pozove tatu kad god želi, ne govorite da je tata zauzet u njegovo ime, pustite ga da se viđa sa ocem svakoga dana ako to želi, pustite dete da ima oca.
Naravno, ako vam je dobrobit vašeg deteta iznad vaše povređenosti, i ako same sebi niste najvažnije.

Predrag Pedja Mojsilovic

Advertisements

Ostavite odgovor

Molimo vas da se prijavite koristeći jedan od sledećih načina da biste objavili svoj komentar:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s