Projekat „Zajedno smo jači“

Prirodna sredina našla se pod uticajem energije razorne moći, zastarele i prljave tehnologije, nekontrolisanog saobraćaja, trke u naoružanju, ratnih dejstava, diverzantsko-terorističkih aktivnosti i drugih štetnih uticaja, koji osetno narušavaju ravnotežu prirode i ugrožavaju životnu sredinu. To nameće potrebu kontinuiranog obrazovanja i vaspitanja u funkciji zaštite životne sredine. Uspešno obrazovanje podrazumeva sticanje osnovnih znanja iz tih oblasti još u najranijoj mladosti (osnovne, srednje škole).

Škola je osnovni faktor vaspitanja i eko-obrazovanja. Sa utvrđenim programskim sadržajima i oblicima škola pruža najveće mogućnosti u izgrađivanju svesti učenika. Ona pruža značajne mogućnosti za sticanje određenih znanja, ali i za izgrađivanje određenih navika, za razvoj ekološke svesti razvijanjem ljubavi i odgovornog odnosa prema porodici.

Fond znanja iz ekologije  imaju ogroman vaspitni potencijal.

U saradnji Kancelarije za mlade Opštine Palilula i Centra za razvoj građanskog društva „Protekta“ u okviru projekta „Zajedno smo jači“, odražane su 15.10.2014.god. radionice o reciklaži u kojoj su učestvovali učenici odeljenja II-4 , OŠ „Branko Miljković“, Niš.

Ekološkim radionicama pokušavamo da negujemo kulturu ponašanja deteta u svetu koji ga okružuje i pozitivan odnos prema prirodi. Cilj ovih radionica je:

  • Upoznavanje deteta sa pojmovima kao što su: zaštita čovekove okoline, reciklaža, zdrava ishrana, zdrav život, očuvanje prirode…
  • Razvijanje svesti o svom mestu u društvu
  • Promena sopstvenog ponašanja u smislu očuvanja svog zdravlja
  • Povezivanje ranije stečenih iskustava sa novoformiranim saznanjima
  • Praktično primenjivanje osnovnih saznanja o očuvanju zaštite čovekove okoline.

Kroz igru i određene zadatke učenici su pokazali svoje stečeno znanje o reciklaži i stekli nova znanja koja će im pomoći u daljem životu. Radionice su prilagođene deci za uzrast od 6-13 godina.

„Kreativna reciklaža“ je  kreativna radionica za decu, koji ima za glavni cilj buđenje ekološke svesti kod podmladka, edukaciju o reciklaži i ponovnom korišćenju otpadnih sirovina, razvoj stvaralačkog duha i masovnu popularizaciju reciklaže u kontekstu sačuvanja životne sredine kroz radionice za decu. Tokom radionica deca kroz druženje, predavanje o reciklaži, igru, stvaraju mrežu međusobne povezanosti i stiču znanja o faktorima koji utiču na kidanje te povezanosti.
U drugoj radionici učenici su izvlačili cedulje sa postavljenim pitanjima , preko kojih se proveravalo stečeno znanje o recikliranju i očuvanju životne sredine. Tačan odgovor  na postavljeno pitanje je pružao mogućnost nabacivanja alke na flašu. Nismo se proslavili veštinom nabacivanja alke, ali smo zato tačno odgovorili na sva izvučena pitanja 🙂  .

Prenosim deo atmosfere sa radionica u kojima su učenici uživali, a nadam se i voditelji radionica Aleksandra i Bojan.

29.1.2015.god.

 Centar za razvoj građanskog društva PROTECTA organizovao je konferenciju za štampu povodom završetka projekta „ZAJEDNO SMO JAČI“ u Media centru Niš . Konferenciji su prisustvovali predstavnici odeljenja II/4.Da podsetim, doprinos projektu dali su i naši učenici, odeljenja II/4 OŠ“Branko Miljković“ Niš (oktobar 2014.godine). Za izuzetan doprinos i saradnju uručene su nam pet enciklopedija-poklon deci i školi.
BRAVO ZA NAŠU DECU!!!! SREĆA JE POTPUNA SAMO KADA SE DELI, A MI SMO I TO NAUČILI-DA NE BUDEMO SEBIČNI!!! PONOSNA SAM NA NJIH!
Advertisements

Ostavite odgovor

Molimo vas da se prijavite koristeći jedan od sledećih načina da biste objavili svoj komentar:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s