Kako izgledaju osnovne škole širom sveta

Od Kostarike, do Egipta, deca svakog jutra ustaju, pakuju knjige i odlaze u školu. U nekim krajevima sveta časovi se pohađaju u improvizovanim učionicama, u drugima ih prekidaju ratni napadi ili sukobi narko kartela, dok treći znanje stiču u novim učionicama opremljenim najmodernijom tehnologijom. Pogledajte kako izgledaju osnovne škole širom sveta.

1. Japan

Tipična učionica u Japanu
Učiteljica ispituje dečaka dok njegovi drugovi pažljivo slušaju – ovo je tipičan prizor prosečnog japanskog odeljenja iz kakvog izrastaju generacije jednog od najdisciplinovanijih naroda na planeti.

2. Mali

Đaci u Maliju umesto u klupama sede na poduĐaci u Maliju umesto u sveske, kredom pišu na tablama, a većinu stolica i klupa oteli su im islamisti nakon što su islamističke mete u februaru bombardovane od strane Francuza.

3. Kostarika

Đaci u uniformama u školskoj kuhinji
U osnovnim školama na Kostariki đačka uniforma je obavezna, a na meniju u školskim kuhinjama najčešće su pirinač i pasulj.

4. Južni Sudan

Zbog ratova su propuštali obrazovanje
Mnogo dece u Južnom Sudanu nikad nije išlo u školu zbog ratovanja koje je decenijama potresalo ove prostore. Većina škola su danas improvizovane učionice, a mnoge od njih postoje zahvaljujući sponzorstvu nevladinih organizacija.

5. Kina

Kineski đaci hodaju na štulama
Školski sistem je u Kini poslednjih godina toliko uznapredovao da je svakki učenik u Pekingu dobio mobilni telefon sa GPS lokatorom, čime je rešen gorući problem nestanka dece.

6. Francuska

Devojčica piše na tabli
Školarka na tabli ispisuje „Ovo je početak školske godine“ u modernoj učionici kakva je tipična za Francusku.

7. Indija

Čas fizičkog u Indiji
Devojčica vežba samoodbranu sa instruktorima na času u svojoj školi u Mumbaju. Ovo je česta praksa u Indiji, zemlji iz koje nam često stižu izveštaji o grupnim silovanjima

 

8. Avganistan

Škola na otvorenom u Lagmanu
Obrazovni sistem u Avganistanu potpuno je razoren poslednjih decenija zbog sovjetske invazije sedamdesetih godina, građanskog rata devedesetih i talibanske vladavine. Da bi ih sprečili da se obrazuju, talibanske snage često na deojčicama primenjuju krajnje surove i represivne mere.

9. Izrael

Vežba za slučaj napada
Izraelske škole su kao standardnu proceduru uvele vežbe za slučaj bombardovanja ili raketnog napada. Ove vežbe imaju za cilj da decu pripreme za potencijalnu opasnost od napada Gaze, Libana, Sirije i Irana.

10. Peru

Odmor od učenja
Peruanski mališani su za fotografisanje napravili malu pauzu u učenju u tipičnoj seoskoj školi u mestu Pičari.

Izvor: Blic

Advertisements

Ostavite odgovor

Molimo vas da se prijavite koristeći jedan od sledećih načina da biste objavili svoj komentar:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s