Deca koja čitaju vežbaju smisao za jezik, pravopis i gramatiku

Kraj raspusta je idealno vreme da svom detetu poklonite neku knjigu. Dokazano je da deca koja mnogo čitaju lepše sklapaju rečenice i bolje znaju gramatiku.

A uz to, knjiga može da posluži kao priprema za ponovni polazak u školu. Ako još nisu naučili da čitaju, uzmite vi knjigu u šake. Britanski projekat „Bukstart“ pokazao je da deca kojoj roditelji posle prve godine života mnogo čitaju, lakše uče da čitaju i elokventija su.

Čitanje razvija inteligenciju

Čitanje kod dece razvija maštu jer se za vreme čitanja u njihovoj glavi odvija čitav film. Dok im televizija servira gotove scene, čitajući deca sama izmišljaju slike. Na taj način se podstiče rad mozga i razvija kreativnost.

Trik sa omiljenom knjigom

Nemačko udruženje „Više vremena za decu“ savetuje roditeljima da što ranije počnu da razvijaju strast za čitanje kod svoje dece. U prvoj fazi, najbolje je da čitaju priče koje su nekada najradije slušali. Ako bismo to pravilo, sagledano u nešto širim okvirima, primenili na naše prilike i mogućnosti, onda bi svakako vredelo skrenuti pažnju na serijale iz grčke mitologije. Naime, dečje televizije su donedavno prikazivale crtane filmove u kojima su obrađivani poznati i oni manje poznati starogrčki mitovi (trebalo bi da bude i nastavaka i repriza). Bili su vrlo popularni kod mališana. „Kreativni centar“ je objavio niz zanimljivih knjižica sa istom tematikom. Takođe, isti izdavač je objavio knjigu „Lavirint“ u kojoj su mitovi ispričani do pola a dečici je ostavljeno da ih domaštaju, odnosno, završe po sopstvenom nahođenju. Ne brinite, na kraju knjige su data „rešenja“.

 

Kako da ih zainteresujete

Najpre bi trebalo da naučite dete da dešifruje početna slova poglavlja, zatim manje reči i na kraju čitave rečenice. Uspeh ohrabruje i raduje, pa je trenutak kada je dete pročitalo prvu knjigu idealan da ga zainteresujete za sledeću. U našim uslovima to bi mogle biti lepo ilustrovane slikovnice u kojima je glavna junakinja devojčica Maja koja iz jedne u drugu knjižicu prolazi iz avanture u avanturu; „Maja na selu“, „Maja na moru“… Pre nego što pređe na sledeću knjigu, ispričajte detetu u nekoliko reči o kakvim se uzbudljivim avanturama u njoj radi.

Stripovi? Da!

Bilo da je reč o Paji Patku, Asteriksu i Obeliksu ili Mikiju Mausu, crtani junaci su veoma popularni među decom. Nekada su nastavnici bili protiv njih, ali danas mnogi stručnjaci ističu da kombinacija zabavnih crteža i kratkih tekstova može biti dobar put ka razvijanju ljubavi prema knjizi.

Nije mali asortiman dobrih i manje dobrih stripova koji se kod nas mogu naći. No, svakako je vredna pomena strip-knjiga „Hogar“ (izdavač „Beli put“) u kojoj je sabran impozantan broj strip priča o ovom junaku ali i zanimljivih a dragocenih propratnih tekstova o autorima, fazama kroz koje je Hogar prolazio, njegovim osobinama, reakcijama koje je izazivao, uticajima koje je imao…

Šta dečaci vole da čitaju?

Dečaci čitaju manje nego devojčice – pokazuje istraživanje sprovedeno u okviru međunarodnog PISA testa. Šta roditelji mogu da učine? „Za dečaka je čitanje pitanje imidža“, objašnjava prof. dr Štefan Aufenager, jedan od direktora nemačke zadužbine „Čitanje“.

Tema knjige mora da bude popularna i među njegovim vršnjacima. Samo po sebi se nameće da tim budućim dasama valja servirati „Gospodara prstenova“.

Ne samo da je još uvek in, već je reč o uistinu dobroj literaturi (proglašena za knjigu XX veka u Engleskoj). Ako su oni ljubitelji fudbala, mogli biste da mu poklonite knjigu o fudbalskim zvezdama.

Izvor: Blic

Advertisements

Ostavite odgovor

Molimo vas da se prijavite koristeći jedan od sledećih načina da biste objavili svoj komentar:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s