Čitanje i čitalačka kultura kod dece, u Srbiji i Finskoj ( I deo)

 

 

…ili, priča o tome, koje sam metode koristila, kako bih deci približila svet knjiga…

Kako bismo razumeli korelaciju čitanja i učenja, radnji bez kojih ne bi bilo razvoja civilizacije, dovoljno je da razmislimo o rečenici…„Prvo učimo da bismo naučili da čitamo, a posle čitamo da bismo učili“. Da… „učili“, a ne „naučili“, jer ne volim tu reč, zato što me ovaj oblik svršenog glagola asocira na radnju koja je završena, a učenje, to znamo, ne sme nikada prestati, kao ni čitanje, jer bez njih, razvoja nema.

Čitanje je, bez svake sumnje neophodno i korisno. To svi znaju, i to će vam svako reći…ali, da li ga svi i upražnjavaju? Ne, to odgovorno tvrdim. Svi znaju i da je jabuka zdrava, pa je ne jedu svi. Dobro, možda im ne prija ukus…a i ima mnogo ostalog zdravog voća. Tu alternativa postoji. Za mnoge stvari znamo  svi, kao papagaji, da su dobre, pa to opet ne upražnjavamo. Zašto? Zbor nedostatka vremena, motivacije, novca, sumnje u smislenost…nečeg trećeg?

Opšte je poznato da danas deca sve manje čitaju, da knjiga, kao medij polako pada na začelje, kada posmatramo mas- medije u totalu. E, pa, reklo bi se da nove tehnologije ubijaju polako ali sigurno, iako toga još nismo svesni. Sve se svelo na protok informacija, kojima smo zatrpani sa svih strana. Da se razumemo, nisam ja u potpunosti protiv novih tehnologija, jer su one veoma korisne, ali u svemu mora biti mere.Ako mere i nema, mi je, sami za sebe, moramo pronaći, kako ne bismo postali otuđene plastelinske mase bez duše, koju, ovaj, sve bolesniji svet, sa velikim vladarima na čelu, uporno oblikuje, i to, po principu…što budemo gluplji i bezličniji, njima će biti lakše da vladaju.

Piše:Tarja Mitrović

Ceo tekst možete pročitati na: http://mojafinska.blogspot.com

 

 

Advertisements

Ostavite odgovor

Molimo vas da se prijavite koristeći jedan od sledećih načina da biste objavili svoj komentar:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s