Dečje navike koje olakšavaju život

Većina roditelja smatra da dete treba da usvoji zdrave i radne navike čim pođe u školu. U stvari, tada dete treba da ima navike da bi redovno izvršavalo svoje obaveze. Ipak, navike se stvaraju i usađuju mnogo ranije.

navike

Mnogo je stvari koje dete treba da usvoji kao navike, da bi stvorilo određenu disciplinu.Disciplina je jedna od najvažnijih komponenti u odgoju deteta. Naravno, nikako nije poželjno disciplinovati svaku detetovu aktivnost, mora da ima i određenu slobodu.

Ako učimo dete dobrim navikama, olakšavamo mu dalji razvoj, podstičemo samopouzdanje i usađujemo mu mogućnost samostalnog donošenja odluka. Takođe ga štitimo od raznih negativnih posledica, na primer ako mu usadimo naviku redovnog pranja zuba, smanjujemo rizik od stvaranja karijesa i stvaramo mu svest o brizi za sopstveno zdravlje.

Učenje i usvajanje navika nije u svakom uzrastu podjednako intenzivno. Kod male dece usvajanje navika svodi se na životno-praktične aktivnosti, kao što su pranje ruku, higijena pre spavanja, odlazak u WC, spavanje u približno isto vreme i slično.

Kod veće dece, usvajanje navika je povezano sa razvojem odgovornosti prema sebi i drugima. Tada je važno da nauče da brinu za svoje i tuđe stvari, da nauče da pospreme za sobom. Deci je dobro nabaviti nekog kućnog ljubimca, kao što su ribice ili kornjače, da bi naučilo da brine o nekome. Potrebno je stvoriti naviku da ih hrane, da im menjaju vodu, tako da nauče i osećaj odgovornosti.

Svaki roditelj može sam da proceni koliko zahtevne obaveze i koliko obaveza može da da svom detetu da bi ono naučilo da stvara pozitivne navike, a da ne bi bilo preopterećeno. Dete mora da ima vremena da se igra i da ima vreme kada ne mora da misli ni o čemu osim o igri, jer velike odgovornosti i obaveze mogu da poremete srećno detinjstvo i odrastanje.

Stvaranje pozitivnih navika nije jednostavno ni lako kod dece. Često deca pružaju otpor, često im se ne da ili ne žele da prekinu zanimljivu aktivnost. Zato je važno biti dobar primer detetu, biti strpljiv i biti dosledan, često ga podsećati na obaveze i istrajati u stvaranju dobrih navika.

Izvor: magazin.hr

Advertisements

Ostavite odgovor

Molimo vas da se prijavite koristeći jedan od sledećih načina da biste objavili svoj komentar:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s