Školske brige roditelja

Školske su brige posebno iskustvo u životu svakog mladog čovjeka, i baš bi zato učenici impresije i probleme trebali dijeliti sa svojim roditeljima. Roditelji bi se, s druge strane, trebali uključiti i zainteresovati za sve što mladi školarci prolaze. Prvi korak ka vašem što boljem upoznavanju srži problema, osim komunikacije koja je veoma važna, roditeljski su sastanci. Tako ćete biti u toku sa svime što se događa, a učitelji,nastavnici, itekako će cijeniti vašu požrtvovnost. Sa takvih sastanaka bićete upoznati sa svime što se u školi događa i lakše ćete motivisati svoje dijete na daljnji, što bolji rad. Na ovim sastancima pozitivno iskoristimo svoje vrijeme. Pitajmo razrednika sve što vas interesuje o vašem djetetu. Razrednik će sigurno biti sretan i zadovoljan da podijeli svoje znanje i informacije s vama.

       Iako je činjenica da nekada naše dijete ima problema,nemojmo biti spremni samo da kritikujemo ponašanje našeg djeteta. Pohvalimo sve njegove pozitivne osobine.Ne smijemo zaboraviti činjenicu da smo svi mi bili učenici i svi se jako dobro sjećamo treme pred ispite i usmena ispitivanja, stoga ne zaboravite na strah kojeg vaše i naše dijete trenutno proživljava. Komunikacija je podjednako važna i u pitanju učenja. Svakom djetetu odgovaraju različiti predmeti, pa neke savladava lakše od drugih. Razgovorom i postavljanjem prioriteta olakšat ćete djetetovo učenje. Posvetite li se zajedno savladavanju težih predmeta, vaše će dijete nakupiti samopuzdanja i neke od sljedećih prepreka puno lakše prolaziti sam.

Međuitim, šta s djecom koja odbijaju učenje?

Prvo što moramo uraditi jeste da pronađemo uzrok. Nekoliko je razloga zbog kojih djeca školu i školske zadaće prihvaćaju s negativnim predznakom. Možda vaše dijete ima problema u prilagodbi s ostalim učenicima ili s nekim od nastavnika.

Jedan od problema može biti i neki od predmeta koji teže savladava i razumijeva, ili pak za količinu uloženog rada ne dobiva adekvatnu nagradu. No ne zaboravite da problemi mogu biti i emocionalne prirode. Možda vaše dijete mori nešto nevezano za školu, porodične razmirice, razočaranje u nekom od vanškolskih hobija, simpatija ili slično. Dakle, na vama je da tačno odredite uzrok i postepeno rješavate problem.

Upada li vaše dijete u probleme i zbog toga napušta nastavu, tada se morate konkretnije uključiti u rad sa svojim djetetom, ali i razjasniti što se tačno događa. Ako je posrijedi neprikladno ponašanje, tada će razgovor s djetetom ili upućivanje psihologu ili pedagogu biti od velike pomoći.

           Na kraju treba uzeti u obzir preopterećenje obavezama, što je čest slučaj. Vanškolske aktivnosti, bavljenje sportom ili pohađanje škole jezika možda oduzima previše vremena vašem djetetu. Prevelika očekivanja s vaše strane ili od strane nastavnika isto tako može utjecati na ponašanje i uspjeh učenika. Iz istog razloga te zbog problema s prijateljima ili unutar porodice kod vašeg se djeteta može nakupiti stres, a to se može odraziti na prehrambene navike i depresivno ponašanje.

Kako prepoznati da nešto nije u redu?

Kod prvih znakova neizvršavanja školskih zadaća i eventualnog napuštanja ili kašnjenja na nastavu trebate odmah reagovati. Promjene u ponašanju, naročito na emocionalnoj bazi, još su jedan od znakova upozorenja.

Manjak komunikacije vam isto tako može naznačiti da nešto nije u redu. Iako se mnogi tinejdžeri ne povjeravaju svojim roditeljima, povlačenje u svoj svijet i odbijanje bilo kakve komunikacije razlog je za brigu.

Obratite pažnju na ponašanje svog djeteta, a posumnjate li u bilo što, ravnopravnim ćete razgovorom napraviti prvi korak.

 Uvažavajte i cijenite vaše dijete. Ono će vam zasigurno uzvratiti.

Semir Šejtanić, prof. (USRBŠHIB)

Advertisements

Ostavite odgovor

Molimo vas da se prijavite koristeći jedan od sledećih načina da biste objavili svoj komentar:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s