Čitajte deci

Čitajte deci od malih nogu, to podstiče bliskost, razvija pamćenje i govor, rađa trajnu ljubav prema knjizi.

knjiga-na-poklon

Deca iz ranog djetinjstva pamte mnoge lepe situacije proživljene sa svojim roditeljima i drugim ljudima koji su brinuli o njima, a čitanje priča jedno je od lepših sećanja.
Čitanje detetu od najranijeg detinjstva podstiče osećaj uzajamnosti i bliskosti, podstiče njegovo saznanje o životu, osećanjima, podstiče razvoj govora, zapažanja i pamćenja.

Čitajte izražajno, podignite ili spustite glas kada je to potrebno. Zapevajte, zagrmite, imitirajte razne zvuke, sami smišljajte onomatopeje. Zastanite, postavite pitanje ili komentarišite ilustracije ili tekst. i obavezno, dok čitate zagrlite svoje dete, mazite ga da se ono oseća sigurno.

Konačno, tako se dete priprema za samostalno čitanje. Ako dete druguje sa slikovnicom kroz detinjstvo, sigurno će ljubav prema slikovnici preneti na knjigu tokom školovanja.

 

Ako deci čitate naglas, deca bolje pamte, kroz pripovedački ton bolje dožive dijalog i likove, a mnoge poruke iz pričica zapamte za celi život. S čitanjem je najbolje početi već s godinu dana, kada dete može da zadrži pažnju, a za najraniji uzrast odlične su slikovnice za bebe.

Danas ljudi brzo žive i imaju malo slobodnog vremena za sebe i svoju decu. I to vreme koje provode zajedno, sve je manje kvalitetno. Promenite to! Učinite da zajedno, vaše dete i vi, upoznate svu radost čitanja.

Dete koje danas čita knjigu nosi tu knjigu sa sobom u budućnost – ona ga oblikuje, utiče na njega, ono uči iz nje, pamti je, čuva je u sebi.

O dobrobiti čitanja deci napisane su brojne knjige i studije. Nažalost, roditelji  još uvek čitanju pridaju nedovoljno pažnje. Potrudite se da vam zajedničko čitanje postane navika. Dovoljno je i 15 minuta dnevno.

Učlanite dete u biblioteku. U početku pozajmljujte knjige sa jako malo teksta. Zamolite bibliotekarku da vam da naslove za pripremu za čitanje.

Veliki broj dece nemaju pristup ranom čitanju i razvijanju rane pismenosti. Porodicama s nižim primanjima slikovnice su često nedostupne.
Ako su vaša deca “prerasla” neke knjige poklonite ih nekoj biblioteci, nekome ko ima decu tog uzrasta ili obližnjem vrtiću. Pomozite da knjiga bude dostupna svima.

Poklonite svojoj deci knjigu. Knjiga nije samo poklon, knjiga je osmeh, avantura, saznanje, svet, osećanja, putovanje, kultura, prva ljubav…

Posvetite i sebi određeno vreme. Odaberite knjigu koja se vama sviđa i čitajte je u tišini kada deca zaspu. Odmorite se jedno veče nedeljno od televizijskog programa.

Advertisements

Ostavite odgovor

Molimo vas da se prijavite koristeći jedan od sledećih načina da biste objavili svoj komentar:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s