Dečija sebičnost

 

 

 

 

 

Već sa tri godine, deca počinju da shvataju šta znači posedovati neki predmet, a u praksi se najčešće pokazuje tako što ni sa kim neće da podele slatkiše ili da daju svoju igračku. Iako većina roditelja pokušava da natera dete da deli i objašnjava koliko je loše biti “cicija”, to je greška, smatraju psiholozi. Oni savetuju da ne ugrožavate detetovo pravo da štiti “svoje vlasništvo” i da mu ličnim primerom pokažete da je lepo podeliti.

Nikada ne pokušavajte da ga na silu učinite darežljivim, jer će biti kontraefekat i stvoriće inat kod deteta, pa će se razvijati u nesigurnu osobu. Osim toga, baš nikada nemojte da “etiketirate” mališane, nazivate ih cicijom ili škrticom, jer će misliti da su loši i da ih ne volite.

Primetite i pohvalite uvek kada vidite da nekome nešto da, naglas prokomentarišite da oseti da ste ponosni, jer je dete dozvolilo bratu i sestri da koriste njegove igračke. Najmlađi vole kada stariji odobravaju njihove postupke, a saznanje da se radujete darežljivosti, podstaći će ih da češće dele.

Deca uče gledajući roditelje, pa vodite računa o tome. Izbegavajte konfliktne situacije, na primer, nemojte da nosite u park ili igraonicu detetovu omiljenu igračku, jer ako je izgubi, polomi ili mu je neko uzme, biće veoma povređeno.

Kada mu dođu drugovi, predložite im da razmene igračke na nekoliko dana ili da sve skupe na gomilu i proglase ih za zajedničke. Pričajte im priče u kojima glavni likovi uvek dele svoje stvari sa drugima. I, verujte u svoju decu, čak i ako ništa od prethodno navedenog ne uspe, jer je ovo samo faza u razvoju. Deca će ubrzo da shvate da je mnogo lepše kada se igraju sa prijateljima, braćom i sestrama deleći igračke i u tome će uživati.

 

Advertisements

Ostavite odgovor

Molimo vas da se prijavite koristeći jedan od sledećih načina da biste objavili svoj komentar:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s