KAKO RODITELJI ODGAJAJU DECU U RAZLIČITIM KULTURAMA

Stručni saveti i naučna istraživanja savremenim roditeljima nameću ideju da postoji samo jedan ispravan način da se odgaja dete. Međutim, širom sveta vladaju različiti stilovi vaspitanja, što ne znači da su roditelji u nekim zemljama bolji nego u drugim. Ukoliko suviše brinete o tome da li dobro vaspitavate svoju decu, uvid u različite običaje iz drugih zemalja možda će vam pomoći da se opustite i shvatite da ne postoji samo jedan dobar način podizanja dece:

Kako roditelji odgajaju decu u različitim kulturama

  • U Norveškoj, detinjstvo je veoma institucionalizovano, što znači da većina dece odlazi u državne jaslice kad napuni godinu dana. Norvežani smatraju da je bolje da dete što mlađe krene u kolektiv. Takođe, fanatično su posvećeni boravku na svežem vazduhu, tako da i leti i zimi, deca veći deo dana provode na otvorenom, uključujući i popodnevnu dremku.

  • U Japanu, deca stara četiri godine izlaze napolje bez roditelja, u društvu braće i sestara. Mlađi osnovci sami putuju podzemnom železnicom i odlaze u bioskop. Roditelji u Japanu mnogo polažu na dečiju samostalnost.

  • U Švedskoj, deca i roditelji su u demokatskom odnosu koji se zasniva jednakosti. Dečija prava su na prvom mestu, pa se smatra da je roditelj dužan da detetu dozvoli da spava u istom krevetu sa njim, jer mu u suprotnom uskraćuje pravo na telesni kontakt, što se smatra zanemarivanjem.

  • Korejanski roditelji provode najviše vremena noseći svoje bebe i ostvarujući fizički kontakt sa njima. Korejanci ulogu roditelja shvataju najviše kao ulogu učitelja, a detetova dužnost je da poštuje roditelja i oduži mu se tako što će marljivo učiti i žrtvovati se.

  • Prema jevrejskoj tradiciji, roditelj ima obavezu da svoju decu nauči da plivaju.

  • Holandski roditelji retko kad svojoj deci govore da su “pametna”, jer veruju da decu ne treba previše pritiskati. Akademski uspeh  nije na listi roditeljskih prioriteta, pa učenje dece čitanju prepuštaju školama, a najviše polažu na redovan odmor, dobru hranu i veselu atmosferu u porodici.

  • U Španiji, naglasak je na društvenom životu i međusobnim odnosima, pa se i roditelji trude da njihovo dete ima razvijen socijalni život. Rano leganje ne dolazi u obzir, jer deca treba da učestvuju u večernjim porodičnim druženjima, pa na spavanje odlaze tek oko 10 sati.

Izvor: Ideas.ted.com

Advertisements

Ostavite odgovor

Molimo vas da se prijavite koristeći jedan od sledećih načina da biste objavili svoj komentar:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s