10 NAČINA DA PODSTAKNETE VAŠE DETE DA ČITA

Deca kojima roditelji čitaju, lakše i brže nauče da govore i pišu. Slušajući pesme i priče, deca razvijaju znatiželju i koncentraciju, pa ranije počinju da shvataju koncepte prostora, vremena i uloga, a i njihov odnos prema knjigama i literaturi postaje mnogo prisniji. Evo nekoliko predloga za navikavanje deteta na čitanje:

  1. Kada su deca sposobna sama da čitaju već je kasno za navikavanje na knjigu. Čitajte im od najranijeg detinjstva, i nemojte zazirati ni od dužih dela. Čitajte im vsako veče pred spavanje po nekoliko poglavlja nekog romana za decu kao što su Pipi duga čarapa ili Doživljaji mačka toše, tako ćete ih naučiti da nisu samo zanimljive knjige sa mnogo slika i malo teksta napisanog krupnim slovima

  2. Čitanje deci mora biti redovno, poput rituala koji stvara neko očekivanje i želju za saznavanjem kako priča završava.

  3. Učlanite decu u biblioteku i redovno je posećujte. Za decu je članarina besplatna, a skoro sva ona divna izdanja koja viđate na policama knjižara možete danas naći i u bibliotekama. Iznenadićete se kada vidite koliko su one danas prilagođene najmlađima – knjige su smeštene tako da klinci mogu slobodno da preturaju i prelistavaju, pa će svako dete lako pronaći nešto što ga zanima.

  4. Birajte dela koja se sviđaju i vama, jer ćete tako čitati sa mnogo više zanimanja i emocije, pa će se i deca više uživeti u priču.

  5. Ako vam je glavni problem da decu odvojite od drugih medija, ustanovite neki period u toku dana za apstinenciju od televizije i računara, pa će se dete lakše okrenuti knjizi.

  6. Iskoristite instituciju popodnevnog odmora. Ako vidite da se dete u krevetu vrpolji i da mu se ne spava, ili negoduje zbog toga što mora da prilegne, ponudite mu kao alternativu spavanju – čitanje i prelistavanje knjiga u krevetu.

  7. Ne zaboravite na stripove – danas mnogi stručnjaci ističu da kombinacija zabavnih crteža i kratkih tekstova može biti dobar put ka razvijanju ljubavi prema knjizi.

  8. Pošaljite dete sa knjigom napolje – ako nema nikog od društva na igralištu, ili je suviše vruće za igranje, predložite detetu da čita u hladovini.

  9. Ne prisiljavajte decu na čitanje. Ako postoji jak otpor prema knjizi, verovatno ste im previše dosađivali knjigom ili birali pogrešne naslove. Važno je da dete nešto čita, makar to bila i slikovnica koju je po vašem mišljenju odavno preraslo.

  10. Imajte u vidu da dečaci i devojčice imaju različita interesovanja. Neki dečaci će zavoleti knjigu čitajući o avionima, fudbalu, opasnim životinajma i dinosaurusima. Devojice će možda više zainteresovati klasične bajke ili priče o vilama. Ipak, nemojte upasti u zamku stereotipa i potrudite se da razvijete i onu „mušku“ stranu kod devojčica i „žensku“ kod dečaka.

Piše: Jovana Papan

Advertisements

Ostavite odgovor

Molimo vas da se prijavite koristeći jedan od sledećih načina da biste objavili svoj komentar:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s