Ideje kako se zabaviti dok traje letnji raspust

Višak slobodnog vremena – put ka računaru ili televizoru. Ali, šta kada i to dosadi?

Letnji raspust je dovoljno dug da dosadi svaki program na televiziji, igrica na računaru, tipkanje po tastaturi mobilnog telefona. Kada se to desi potrebno je naći nešto dovoljno zanimljivo da nas pokrene iz dosade. Evo nekoliko ideja ( namenjene su mlađim osnovcima, ali mogu ih koristiti i stariji ):

imagesZa početak, izaći iz kuće, široko raširiti ruke. Biće potrebna dovoljno široka i niska grana drveta u blizini da se za nju zakačiš i njišeš. Kada savladaš nisku granu, možeš preći i na veću ali, sigurnu,  visinu ili na šipku koja služi kao okvir za ljuljaške.

c757664ec8ef9c1a2b4ca595377d96d5 Razgledaj okolinu iz vazduha. Popni se na drvo i osmotri svoju okolinu iz drugog ugla. Iznenadićeš se kako sve može bolje da se vidi. Ali nije samo to, pred tobom će se otvoriti jedan sasvim novi svet, svet koji do sada nisi upoznao/upoznala.

ss13 Nahrani svoju znatiželju. Postavi 1001 ( hiljadu i jedno) pitanje o svemu što te zanima i to: roditeljima, komšijama, rođacima,… Ne moraš da zapisuješ sve odgovore, čak ni sva pitanja – zapamtićeš dovoljno da obogatiš svoje znanje i zadovoljiš radoznalost.

images (1)Imitiraj nekog iz svog okruženja. Svakog dana možeš biti neko drugi. Potrudi se, pre nego što počneš,  da saznaš što više o onome koga ćeš imitirati da bi prikaz bio što verniji. Zamoli nekog da te fotografiše i napravi lep album.

Istražuj. Živiš u svom svetu, svom okruženju misleći da ga dobro poznaješ. Ali, da li je baš tako? Ponesi beležnicu i kreni u šetnjicu! Čučni, zaviri ispod kamena, prisloni uho na koru drveta,…Vidiš li, čuješ, osećaš, neki drugi svet? Da? Zapiši, potom istraži i potvrdi sumnje ili saznanja listajući enciklopedije ili pretražujući po internetu.

Tarzan  422896_1271547209510_full  121

tarzan-icon

 Isprobaj sve pa se javi!

Želim ti lep  i zdrav raspust u prirodi!

 

 

 

 

Kada zaboravimo TV i kompjuter, kada želimo da se odmorimo od čitanja i „ozbiljnih tema“ šta nam ostaje? Ostaje da se STVARNO zabavimo. Iako za vreme letnjeg raspusta nisu svi drugovi i drugarice kod kuće ( odu kod bake i deke, na more, planinu,…), sam/ sama ili u društvu sa nekoliko drugara možeš se lepo zabaviti. Evo nekoliko ideja: 

kid-movie-director-with-movie-clapper-boardSnimi film. Čak i ukoliko nemaš video – kameru, koristeći foto aparat ili aplikacije koje su na telefonu, možeš snimiti kratak film. On može biti o tvom ljubimcu, lepom letnjem danu ili o tebi, … Ovu zanimaciju je, ipak, najinteresantnije raditi u društvu, uz video – kameru, i tom prilikom podeliti zaduženja: dogovor o scenariju, neko režira, neko glumi,…

Cartoon-cook-cute-design-vector-02Nauči da kuvaš. Iako danas na internetu možemo pronaći skoro sve, moja preporuka je da uzmeš maminu ili bakinu beležnicu sa receprima, pozoveš druga ili drugaricu i kreneš u avanturu kuvanja. Letnji recepti nisu mnogo zahtevni, koriste se namirnice kojih ima u baštama ili na pijaci, priprema je brza i sa malo kuvanja ( da se ne bi grejale prostorije). Gotov kolač ili jelo aranžiraj,  fotografiši, a onda sa se posluži. Prijatno!

girl-planting-gardenGaji biljke. Bavi se baštovanstvom. Danas postoje mnoge biljke koje se gaje u saksijama i ne samo što ulepšavaju prostor, one se koriste i u ishrani. To je različito začinsko bilje, a mama će biti zadovoljna kada, umesto suvog začina, bude iz tvoje „bašte“ ubrala mirođiju, bosiljak, peršunov list,… Ukoliko ti se ideja o baštovanstvu dopala, ukoliko želiš da u bašti imaš mini paradajz, čili papričice ili neko egzotično cveće,  potraži savet od starijih ili sa intreneta.

kids-in-water-sprinklerkids-swimmingNapravi letnju žurku. Kada zađe sunce i dan ne bude više vreo,  vreme je za noćni provod. Žurka ne mora biti obična – možeš joj dati neku temu, može biti pod maskama, kostimirana,… Pošalji pozivnice, postavi zvučnike na prozor i u dvorištu kuće, uz hladnu vodu i voće, provod će biti neverovatan. Žurka može biti i kraj kućnog bazena  samo naglasi, u pozivnici,  da svi ponesu kupaće kostime.

girl-painting-on-easelPostani slikar.  Sve što ti je potrebno već imaš kod kuće. Uzmi svoj blok, oklovku, boje, četkice, ogrni se plaštom mašte ili pronađi kutak sa neverovatnim pogledom i počni. Kada uradiš više radova, organizuj izložbu u svojoj kući, ulici, zgradi. Pozovi i svoje drugove, mogu ti se priključiti pa da napravite zajedničku izložbu.

rasprodajaNapravi rasprodaju.  Svi u sobama ( na tavanu, u garaži, po kutijama ili fijokama)  imaju mnoštvo stvari koje više nisu potrebne: plišane  igračke, kocke, zvečke, lektire iz mlađih razreda, duplikati sličica, klikeri, igrice koje  više nisu zanimljive,… Te stvari samo zauzimaju prostor i stalno ih treba negde sklanjati. Napravi rasprodaju ispred svoje kuće i istovremeno ćeš uraditi čak dve stvari: oslobodićeš se viška stvari i zaraditi nešto novca. Srećno!

kampovanjeProvedi noć pod vedrim nebom. Ovo iskustvo je neprocenjivo. Prati vremensku prognozu i jednu toplu letnju noć u društvu svojih drugara kampuj u dvorištu. To ima svojih prednosti jer uvek možete iz kuče izneti sitnicu koju ste zaboravili da uzmete, a opet ste dotpuno samostalni u „divljini“ prirode. Posmatrajte zvezdano nebo, osluškujte zvuke prirode noću i, najvažnije, uživajte!

children-vector-material_15-9764Organizuj modnu reviju. Ova zanimacija je poznata svakom detetu: jedinstvena prilika da se obuče mamino, ili starije sestre, brata, odelo, obuju štikle,… U ulici, uz muziku organizuj sa drugaricama malu modnu reviju. Revija može biti dnevna ili noćna, u zavisnosti od toga kakvo je ulično osvetljenje. Pozovite i publiku: mame, tate, komšije,…

clip-art-playing-marbles-752013Organizuj turnir. Nema vaš dovoljno za fudbal, odbojku, žmurke, “ između …“? Postoje i druge igre koje se mogu igrati napolju a ne zahtevaju učešće mnogo igrača. Evo nekoliko predloga: šah, pikado, klikeri, fudbal u kvadratu, lastiš, preskakalica, roleri, mini golf, stoni tenis, … Vežbajte neko vreme, a onda organizujte malo takmičenje. Pozovite odrasle da mere vreme ili budu sudije. Zabava je zagarantovana.

658211Napravi herbarijum. Leto je odlično godišnje doba za prikupljanje biljaka. Kako se  biljke prikupljaju, odlažu, presvlače i konačno stavljaju u herbarijum najbolje ćeš saznati od odraslih, ali i na internetu možeš pronaći savete.

Advertisements

Ostavite odgovor

Molimo vas da se prijavite koristeći jedan od sledećih načina da biste objavili svoj komentar:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s