Da čitaju i dok su na raspustu

Letnji raspust je znak da je došao kraj školskim obavezama. Ipak, mališani bi na dvomesečnoj pauzi trebalo da se povremeno vrate čitanju. Psiholog Radmila Grujičić savetuje koje knjige su najbolje rešenje za decu i koliko učestalo treba da bude njihovo druženje sa omiljenim književnim junacima.
– Najbolje je da knjige prate dečja interesovanja, odnosno da ih deca sama biraju. Roditelji mogu da im preporuče određenu literaturu, ali je važnije da podrže dečji izbor – kaže psiholog.

Međutim, odrasli često teraju decu na čitanje. Da li moranje može da da rezultate?

– Prisila i naredba o obaveznom čitanju daju kontraefekte. Kada deca čitanje shvate kao obavezu, ono za njih više ne predstavlja uživanje – objašnjava psiholog.
Tokom letnjih meseci deca upravo kroz zadovoljstvo treba da se upoznaju sa novim knjigama.
Koje knjige su najbolje za leto
– Knjige treba da budu spoj edukativnih i zabavnih sadržaja i za svaki uzrast postoji najbolje štivo-  ističe psiholog.
Tako najmlađi školarci treba da vreme provode uz knjige prepune ilustracija.
– Knjige koje sadrže delove za slikanje ili delove koje deca treba sama da dovrše takođe se preporučuju učenicima nižih razreda jer je za njih važno da pored čitanja razvijaju i grafomotoriku- dodaje psiholog.
Iako im se stalno nameće,  čitanje školske lektire ne mora da bude na listi obaveza starijih učenika. Lektira ne treba ni da se izbegava, ali samo ako deca pokažu interesovanja za takvim sadržajima. Pauza od školskog gradiva neće naneti štete.
Red igre, red čitanja
Iako čitanje nije obavezno i ne treba da bude moranje, slobodni trenuci ispunjeni ovom aktivnošću su dobra preporuka kako bi deca razvila ljubav prema knjizi i naviku čitanja. Druženje sa knjigama treba da se odvija na sledeći način:
– Svakog dana tokom letnjeg raspusta treba da postoji vreme za odmor, druženje i čitanje. Najvažnije je da svakodnevica dece bude ispunjena raznovrsnim aktivnostima
– Na raspustu nikako ne sme da se zaboravi na igru
– Dečja igra je daleko ozbiljnija nego što se pretpostavlja. Zapravo, ona je vid učenja i odličan način da se deca pripreme za život.
Ukoliko se isprati ovakav ritam, uz umereno čitanje i odgovarajuću literaturu, deca će u septembru biti spremna za nove školske izazove.

 

Šta nam sve donosi čitanje
Istraživanja su pokazala da čitanje povećava raspon dečje pažnje i pomaže im da misle jasno. Čitanjem se podstiče razvoj dečje kreativnosti, mašte i obogaćuje se njihov rečnik.

Advertisements

Ostavite odgovor

Molimo vas da se prijavite koristeći jedan od sledećih načina da biste objavili svoj komentar:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s