Čuda prirode koja morate videti

Često majka priroda nam pokazuje koliko čudesna može biti. Nekoliko puta godišnje, širom sveta, neke prirodne pojave mnoge putnike ostavljaju bez daha. Šteta je propustiti neka od tih čuda prirode.

 

1. Polarna svetlost

Na severu tu pojavu zovu aurora borealis (severna zora). Najčešće se pojavljuje tokom septembra i oktobra kao i marta i aprila. Do danas nije potpuno razjašnjeno zašto.

 

2. Migracija leptira Monarh

Predivni narančasto-crni Monarh leptiri ne vole hladno vreme pa svake jeseni migriraju 2.500 milja od Kalifornije do Meksika. Leptiri se tada smeštaju na drveće, čije se grane povijaju pod težinom jata, a lepet njihovih krila podseća na zvuk kiše.

 

3. Kiša meteora

Ako ste ikad videli zvezdu padalicu, znate kako je to poseban prizor. A sad zamislite nebo puno zvezda padalica, ma to je apsolutni nebeski spektakl kojem vredi svedočiti.

 

4. Bioluminescencija u Puerto Ricu

Bio Bey u Puerto Ricu je najbolje mesto za videti ovu neobičnu prirodnu pojavu. Za ovu pojavu zaslužni su bioluminiscentni planktoni koji svetle u mraku kad  se uznemire.

 

5. Cvetanja Rododendrona na Himalajima

Dve sedmice svakog aprila na istoku Nepala i na himalajskim obroncima Rododendron drveće je u punom cvatu, a prizori su spektakularni. Instagram filter neće vam biti potreban!

 

 

Advertisements

Ostavite odgovor

Molimo vas da se prijavite koristeći jedan od sledećih načina da biste objavili svoj komentar:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s