Vezivanje pertli – kratki saveti za učenje

Najkasnije pred polazak u školu, deca treba da nauče samostalno da vezuju pertle, mada su, uglavnom, i ranije spremna za to.

Većina dece stekne grafomotoričku spretnost neophodnu da zaveže pertle u uzrastu između četvrte i šeste godine. Evo nekoliko saveta kako da mu pomognete u tome…

Vezivanje pertli – kratki saveti za učenje

•    Nemojte nepotrebno odugovlačiti sa učenjem vezivanja pertli. Cipele i patike „na čičak“ jesu zgodne za one najmlađe, ali budite sigurni da to nije dugotrajno rešenje. Najkasnije pred polazak u školu, vaše dete treba da nauči samostalno da vezuje pertle, a većina dece je grafomotorički spremna za to i ranije.

•    Pre nego što se upustite u učenje ove veštine, važno je da dete razlikuje desnu i levu stranu. Da biste mu pomogli da ih razlikuje, možete da stavite nalepnicu na jednu ruku, nešto na ruci nacrtate… Ukoliko je vaše dete levoruko, a vi niste, pokušajte da pronađete stariju levoruku osobu koja će umesto vas pomoći detetu u savladavanju ove veštine.

•    Izaberite jedan način vezivanja pertli. Budite u tome dosledni i uporni – jer, ako ga vi učite na jedan način, vaspitačica u vrtiću na drugi, baka na treći… dete će biti nepotrebno zbunjeno. Jedan od lakših načina za zavezivanje pertli jeste da se naprave dve petlje i vežu u običan čvor.

•    Kada mu pokazujete vezivanje pertli, budite na istoj strani. Tako će moći da prati vaše pokrete.

•    Sam početak učenja može biti spor i naporan. Imajte na umu da je svakovaše požurivanje deteta kontraproduktivno. Ono ima svoj ritam učenja. Umesto da ga požurujete i tako stvarate dodatnu nervozu, radije mu ostavite dovoljno vremena. Bolje je da u početku bude sporo, ali da uspe samostalno, nego da u kraćem vremenskom roku vi obavite njegov „posao“.

Jelena Holcer, pedagog

 

 

Advertisements

Ostavite odgovor

Molimo vas da se prijavite koristeći jedan od sledećih načina da biste objavili svoj komentar:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s