Učinite učenje pisanja igrom za levoruku decu

„Moj sin (8) je levoruk i ima problema sa učenjem pisanja u školi. Šta možemo da uradimo?” Internet forumi za levorukost su puni ove vrste pitanja. Roditelji su često zabrinuti da li će njihovo levoruko dete imati problema sa učenjem pisanja, čak u pre nego što dete krene u školu.

 

Pravilno držanje hemijske olovke

Učenje pisanja je težak posao za svako dete. Ali, za levoruke drugačija pozicija za pisanje dodatno otežava stvari. Ako pišu kao desnoruka deca, njihov rukopis se razmaže.  To uzrokuje da mnogi savijaju zglob kako bi šaka bila iznad napisanog. Ova vrsta zgrčenog hvata nije dugoročno rešenje, jer čini da levoruki šaci pišu znatno sporije od svojih drugova iz odeljenja. Štaviše, njih pre počnu da bole šake, što može dovesti do hronične napetosti u mišićima šake i ruke. Iz tog razloga, naročito je važno za osobe koje uče da pišu da imaju ergonomski pravilnu poziciju za pisanje odmah od početka – leva šaka se stavlja ispod linije za pisanje, papir se nakrivi udesno, a desna ruka drži ivicu papira. Ni u kom slučaju to ne treba da bude na sredini papira, jer to često rezultira time da deca pišu oko šake sa “kuka” hvatom. Nastavnici bi trebalo da obrate pažnju na raspored sedenja u učionici – levoruka i desnoruka deca ne treba jedni drugima da smetaju prilikom pisanja, a svetlo treba da dolazi sa desne strane ili spreda gde je moguće.

Odgovarajuća stvar za sve

Niko ne bi doveo u pitanje da bi idealno bilo da patike savršeno odgovaraju i onome ko ih nosi i tipu sporta. Kao rezultat niza veličina, oblika i modela, ponuda je ogromna. Zamisliti da samo jedna olovka može biti odgovarajuća za sve starosne grupe, veličine šaka i za levoruke i desnoruke, je suprotno zdravom razumu i trenutnim naučnim istraživanjima.

Ovde naučno razvijena „Easy Ergonomics Experts“ porodica stupa na scenu. Svaki proizvod, od olovke za učenje do hemijske olovke sa kuglicom, pa do gel hemijske olovke sa kuglicom, promovišu opušten položaj pri pisanju i sprečavaju zamor mišića. Sa različitim verzijama baziranim na veličini šake, uzrastu i upotrebi, svaka hemijska olovka treba da bude dostupna u modelu za levoruke i desnoruke.

Desno ili levo? Dobijte mišljenje stručnjaka

Ranije su levoruke osobe sistematski obučavane da budu dešnjaci – sa značajnim posledicama koje bi mogle da uključuju probleme sa koncentracijom, čitanjem, spelovanjem i aritmetičke poteškoće, kao čak i psihološki stres u kasnijim godinama. Roditelji bi trebali da podrže i ohrabre svoju levoruku decu, pokazujući im da je sasvim normalno biti levoruk. Do problema dolazi kada nije jasno koja ruka je dominantna.

„Ako Vaše dete do četvrte godine još uvek nije ‘odabralo’ koja ruka mu se više sviđa, vreme je potražiti savet stručnjaka“ savetuje psiholog Dr. Barbara Sattler, rukovodilac prvog nemačkog centra za savetovanje i informisanje za levoruke i obučene levoruke u Minhenu. Po mišljenju stručnjaka, testove levorukosti treba izvršiti pre početka škole kako bi deca znala koja im je “ruka za pisanje” (više informacija na www.lefthander-consulting.org).

 

 

Advertisements

Ostavite odgovor

Molimo vas da se prijavite koristeći jedan od sledećih načina da biste objavili svoj komentar:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s