Deca se mogu razboleti od previše domaćih zadataka

Više od tri sata rada domaćih zadataka dnevno, može da dovede do oboljevanja kod dece, tvrde istraživači.

dete_domaci

Studija koju je sprovela Prosvetna škola u Stenfordu, ispitala je više od 4.300 đaka iz deset najboljih državnih i privatnih srednjih škola u Kaliforniji i otkrila da previše domaćih zadataka dovodi do povećanog stresa i fizičkih zdravstvenih problema.

„Otkrili smo jasnu vezu između stresa kod đaka, migrena, čireva i sličnih stomačnih problema, insomnije, iscrpljenosti i gubitka kilograma sa većim obimom domaćih zadataka“, rekla je autorka studije Denis Poup za CNN.

Objavljena u Journal of Experimental Education, studija je otkrila da đaci iz škola obuhvaćenim istraživanjem, u proseku na učenje kući potroše oko tri sata, ali da mnoga deca uče „mnogo više“ – i do pet sati.

Oko 56 odsto ispitanika reklo je da im domaći zadaci predstavljaju najveći stres u životima, uprkos činjenici da je obim zadataka ostao isti još od 1984.

Međutim, u boljim školama gde je konkurencija među đacima oštrija, pritisak je veći, pa neki roditelji kažu da decu ne viđaju ni vikendom, zato što tada pokušavaju da se posvete obimnim domaćim zadacima.

Poup kaže da domaći zadaci ne bi trebalo da se rade duže od dva sata u srednjoj školi, odnosno 90 minuta u višim razredima osnovne.

Advertisements

Ostavite odgovor

Molimo vas da se prijavite koristeći jedan od sledećih načina da biste objavili svoj komentar:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s