Što čini dobrog učitelja?

Je li poučavanje umjetnost? Je li poučavanje naučena vještina? Vjerojatno je pomalo oboje. Postoji svojevrsna umjetnost u poučavanju. Katkad se javlja prirodno, a katkad se razvije tijekom vremena. Možda iskustvo i dugovječnost pridonose toj „umjetnosti”. Kao što netko može pohađati sate slikanja, nekome su potrebne instrukcije o tome kako poučavati. Ali tu mora postojati i nešto drugo da bi se postalo dobrim ili odličnim učiteljem.

Dakle, što čini dobrog učitelja?

Ponajprije trebate osjećati želju za time da budete u svojoj učionici. I da budete u njoj na vrijeme i svakog dana. Ako ne želite biti u učionici, kako možete poučavati? Ako ste imali nekoliko loših iskustava, prilagodite se. Ne želite li biti tamo, to će se primijetiti i utjecati na učenike.

UčiteljicaAko ste strogi prema njima, a trebali biste biti jer ćete u suprotnom imati problema, budite i prijateljski raspoloženi, pozitivni, pravedni, uravnoteženi. Pokažete li sve te odlike, učenici će vas poštovati. Oni od vas očekuju pravila i žele da se prema svima odnosite jednako.

Upoznajte svakog od svojih učenika i učenica na osoban i profesionalan način. Uvijek im budite potpora. Nitko neće pomoći vašim učenicima više od vas.

Upoznajte njihove roditelje. Oni žele da ih učitelji uključe u proces obrazovanja. Mogući pozivi kući odličan su način discipliniranja. Probleme možete spriječiti redovitim kontaktima s roditeljima.

Jeste li stručnjak za svoj predmet? Ako niste, bolje je da se dobro pripremite. Pripremajte se za nastavu jer učenici znaju kada učitelji posrću i to će itekako iskoristiti.

Uvijek se sjetite da morate imati pozitivnu atmosferu u učionici i biti pozitivan učitelj da biste dobili pozitivne učenike.

Advertisements

Ostavite odgovor

Molimo vas da se prijavite koristeći jedan od sledećih načina da biste objavili svoj komentar:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s