Pobedite stres na poslu

Kako po vama izgleda stresan posao? Da li je to celodnevna vezanost za stolicu? Ili preskakanje srca posle galona kafe koju svakodnvno unosite? Da li su to potoci hladnog znoja koji se slivaju sa vas na vašu stolicu i tepih? Da li je sve to propraćeno suzama. Deluje jako stresno, zar ne?

Stres nije uvek loš, jer vas nekad upravo on podstiče da radite bolje i više nego pre, ali nekada je i tog “dobrog” stresa previše. Umesto da fantazirate o napuštanju radnog mesta zauvek, ili grčenja u fetalnoj poziciji ispod radnog stola, probajte ove savete stručnjaka. Oni mogu da vam pomognu da budete smireniji, fokusiraniji i srećniji tokom onih stresnih “trebalo bi da dam otkaz” trenutaka.
Opustite se na poslu.

MEŠAJTE OBAVEZE

Ako možete da radite nešto drugo, bavite se tematikom koja će vam držati pažnju i skrenuti je sa onoga što vas frustrira. Ovo se odnosi i na kolege. Ako vas nervira mejl prepiska sa kolegama, stavite je sa strane. Ako već satima radite na istom projektu, uradite pauzu i pređite na nešto drugo, jer ako nastavite sa prvim projektom, potpuno ćete se iscrpeti i ništa nećete postići.

POMOGNITE KOLEGAMA

Dobar je osećaj pomoći drugima, a ako pomažete kolegama, stvorićete bolju i pozitivniju atmosferu na poslu. Pošaljite mejl kolegi i dajte mu dodatne informacije koje će mu koristiti ili pomozite nekome ko je zatrpan poslom, ako ste vi tada slobodni.
MEDITIRAJTE
Ako nikako ne možete da se fokusirate na poslu pored kolege koji brblja, telefona koji zvone, mejlova koji stižu i šefa koji vas stalno zove u svoju kancelariju, morate da naučite da manipulišete svojom pažnju i da smirite svoj um.

Prvo, zatvorite oči i duboko udahnite, a potom izdahnite. Sada se opustite i lagano dišite dok pokušavate da povežete svoj um sa svojim telom. Probajte da pronađete gde se na vašem telu nalazi stres: možda na leđima, ramenima ili na vratu? Fokusirajte se na tu tačku i pustite mišiće da se opuste.

Kada krene neka misao da vam pada na pamet, ponovo se fokusirajte na stresnu tačku i ostanite tu. Osećaćete se manje napeto i svežije da nastavite dalje sa poslom.

ISTEGNITE SE

Svakondnevna drama na poslu: nezavršene obaveze, loš sastanak, drama među kolegama… lista se samo gomila. Nije ni čudo što ste ukočeni u leđima ili vratu. Ali, ako se pravilno istežete, osećaćete veliko olakšanje u mišićima. Koliko dugo sedite u istom položaju? Istezanjem smanjujete tenziju u nervima, smirujete disanje i dajete sebi snagu da se uhvatite u koštac sa dugačkom listom obaveza za taj dan.

Uspravite se, isprsite i opustite ruke, a potom duboko udahnite. Izdahnite dok se savijate ka napred sa kolenima blago savijenim. Zanjišite se malo. Ovakvim istezanjem podstičete cirkulaciju krvi u glavu, zato ćete se osećati mnogo svežije kada ustanete.

KREĆITE SE

Skačite gore dole, ako ste sami u kancelariji ili uradite par čučnjeva da bi vam malo skočio puls i prostrujala krv. Ako vas nije sramota, još bolje je da to radite pred drugima, jer ćete detinjastim pokretima nasmejati kolege, a to će uticati i da se vi raspoložite. Osim toga, možete da trknete par puta uz stepenice ili da izađete i prošetate oko zgrade.

Kretanje, kao i izlaženje na dnevnu svetlost podiže energiju i pomaže vam da ostanete fokusirani. Bavite se sportom, krećite se u slobodno vreme.

PROMENITE PERSPEKTIVU

Ako se gušite u nervozi na poslu nikada nećete uspeti da se smirite. Ključno je razlikovati stres od iskorišćavanja i mobinga.

Ako osećate da je u pitanju ovo drugo, obratite se nekome za pomoć ili idite u HR sektor.

Sa druge strane, ako je u pitanju tipičan stres, frustracije i razočarenje, kao i konflikti sa kolegama, razmislite o tome da promenite radno mesto. Svakako, kancelarija nije mesto gde ćete naći zabavu i ljubav, već idete na posao da biste zaradili novac. Zapamtite da vaše kolege nisu vaša porodica i kada izađete iz kancelarije, zaboravite na tom mestu i svoj posao. Ako se u slobodno vreme fokusirate na svoj život, prijatelje i hobije, to će vam dati drugačiju perspekitvu. Posao nije vaš život.

Ostavite odgovor

Molimo vas da se prijavite koristeći jedan od sledećih načina da biste objavili svoj komentar:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s