10 najboljih škola za prvake

Učiteljica, produženi boravak do 4. razreda i strani jezik tri su ključne brige roditelja pri izboru škole za đaka prvaka. Neki se rukovode starom mudrošću – najbolja škola je najbliža škola, drugima je bolje da je bliže poslu nego kući, a treći biraju školu „koja je na najboljem glasu”.

Pedagozi apeluju na roditelje da veruju školskim stručnjacima da će izabrati najboljeg učitelja za detePedagozi apeluju na roditelje da veruju školskim stručnjacima da će izabrati najboljeg učitelja za dete | Foto: D. Milenković
PRVACI – Prošle godine napravljena je rang-lista prestoničkih osnovnih škola na osnovu najvećeg prosečnog broja bodova iz šestog, sedmog i osmog razreda i uspeha na završnom ispitu. U tom slučaju svog đaka prvaka ćete voditi u novobeogradsku školu „20. oktobar”, „Vuk Karadžić” na Starom gradu, „Vlada Aksentijević” na Paliluli, u zemunsku školu „Lazar Savatić”, „Janko Veselinović” na Voždovcu, „Jelena Ćetković” na Zvezdari, na Savskom vencu „Petar Petrović Njegoš”, na Čukarici „Josif Pančić”…
U Savezu učitelja kažu da je tradicionalno najveća navala za upis prvaka u školu “Drinka Pavlović” jer se nalazi u centru grada i na dobrom je glasu i “Lazar Savatić” u Zemunu.
– Možemo da upišemo četiri odeljenja prvaka, što je 120 učenika, a obično nam se prijavi više od 200, pa moramo roditelje da uputimo na druge škole. Ove godine procenjujemo da ćemo upisati 50 mališana sa Starog grada i čak 70 van naše opštine – kaže direktor “Drinke” Uroš Momčilović.

Prvaci

Prvaci | Foto: J. Vučetić

Učitelji, pedagozi i direktori škola kažu da su “dobre škole” urbana legenda, da nisu sva deca ista i da “dobra škola” može da bude vrlo loša po dete kome ne odgovara sistem rada u njoj.

– Roditelji se mnogo raspituju o školi, o vannastavnim aktivnostima, većini je važno da postoji produženi boravak do četvrtog razreda, strani jezik je često presudan za izbor škole – kaže Zlatko Grušanović, direktor OŠ “Vuk Karadžić”.
Pedagozi apeluju na roditelje da veruju školskom timu pedagoga i psihologa da će izabrati najboljeg učitelja za njihovo dete.
– Deca treba da shvate da škola nije vrtić, da je učenje ozbiljan rad i da u školi moraju da rade ne samo što žele već da se osposobe da rade po uputstvu. Zadatak učitelja u prvom razredu je da opismeni decu, da shvate pojam broja i zato pedagog i psiholog, posle razgovora i testova koje obavljaju sa decom pred upis, zapravo odlučuju kod kog učitelja će koje dete najbolje napredovati – kaže Vesna Baračkov, direktorka OŠ “Petar Petrović Njegoš”.

Dokumentacija potrebna za upis

– Izvod iz matične knjige rođenih
– Uverenje o završenom predškolskom pripremnom programu
– Potvrda o obavljenom lekarskom pregledu i vakcinaciji
– Uverenje o prebivalištu deteta

Upis od 1. aprila

ROKOVI – Upis dece u prvi razred počinje 1. aprila. Iako formalno traje do kraja maja, deca se mogu upisati sve do početka školske godine 1. septembra. Kazna za roditelje ili staratelje za neupisivanje deteta u školu je od 5.000 do 25.000 dinara. U slučajevima kada zbog bolesti dete duži period ne može da ide u školu, moguće je organizovati nastavu kod kuće. U planu je i izmena Zakona prema kojem bi tu mogućnost imala i nadarena deca koja zbog takmičenja često odsustvuju iz škole.

Advertisements

Ostavite odgovor

Molimo vas da se prijavite koristeći jedan od sledećih načina da biste objavili svoj komentar:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s