Osam načina da podignete vlastito samopouzdanje

„Moji učenici ništa nisu naučili”, „Nemam dovoljno predavačkog iskustva”, „Moji učenici vide da sam neiskusna/neiskusan”… Ako ste ikad naglas izrekli ili pomislili štogod slično, vjerojatno kao nastavnik patite od nedostatka samopouzdanja.

U procesu poučavanja ključna je komunikacija, a nedostatak samopouzdanja može biti prepreka učinkovitoj komunikaciji, odnosno uspješnom učenju jezika.

Nedostatak samopouzdanja čest je u nastavnika engleskog jezika koji su tek početnici, ali čak i najiskusniji među njima doživljavaju krize. Evo nekoliko savjeta kako da podignete vlastito samopouzdanje i više nikad ne posumnjate u svoje sposobnosti.

Obratite pozornost na svoje prednosti

UčiteljicaDobro se pogledajte. Koje sposobnosti posjedujete? Što, po vlastitu mišljenju, činite bolje od ostalih? Uspijevate li s lakoćom zabaviti i motivirati svoje učenike? Imate li englesku gramatiku u malom prstu? Kako komunicirate s mlađim učenicima? Jeste li strpljivi? Svaki nastavnik ima svoje jake strane u nastupu pred učenicima, ali i slabije koje treba popraviti, a svrha je ove vježbe podignuti razinu samopouzdanja, pa se stoga usredotočite samo na svoje pozitivne osobine. Sastavite listu i zamolite kolegu neka je dopuni. Istaknite ono što vas čini posebnim nastavnikom, bile to vaše karakterne crte ili znanje koje ste stekli s godinama.

Zauzmite ispravno stajalište

Dakle, vaš je zadatak poučavati potpune početnike koji ne znaju ni riječ engleskog, a vi biste im trebali pomoći da do kraja godine progovore na tom jeziku. Prije svega, kad je pred vama izazov koji se čini nesvladivim (naučiti engleski apsolutne početnike), pokušajte postići ono što se čini realnim. Naučite ih određen broj riječi i postignite to da znaju pozdraviti na engleskom i snalaziti se s tim jezikom u jednostavnim svakidašnjim situacijama. Usredotočite se na to da im pomognete ostvariti te ciljeve, a kad uspijete, vaše će samopouzdanje porasti do neba! Jer, naučili ste ih nešto što prije nisu znali! Zar to nije divno?

Nadalje, današnjim je nastavnicima znatno lakše nego onima prije 20 ili čak prije samo 10 godina. Zahvaljujući internetu, obilje nam je materijala nadohvat ruci, na primjer audio i videosadržaji ili gotovi radni listovi.

Nađite dokaze da ste fantastični

Nema ničega ljepšeg nego kad nam učenici kažu da smo superučitelji. Imate li neku sitnicu koju su vaši mali učenici izradili samo za vas, npr. rođendansku čestitku? Jeste li ikad primili e-mail od nekog zadovoljnog učenika? A što je s nagradama i priznanjima, diplomama? Prisjetite se vlastitih dostignuća kojima se ponosite. Čak i najmanje postignuće učinilo vas je učiteljem kakav ste danas.

Sjetite se učitelja koji nije bio baš tako fantastičan

Jeste li imali učitelja čije vam je poučavanje bilo dosadno? Sjećate li se svoje učiteljice iz matematike u sedmom razredu koja se nikad nije nasmijala? E pa vi ste mnogo bolji od njih! Ako čitate ovaj članak, to je već dokaz da ste jedan od onih nastavnika kojima je stalo do učenika i do toga da budete što bolji učitelj. Svi smo se susretali s učiteljima koji samo gledaju kako će podignuti svoju plaću i iskoristiti godišnji odmor preko ljeta. Vi niste takvi!

Klonite se malodušnih

Družite li se s pojedincima koji se stalno žale na svoja primanja, školsku infrastrukturu ili obrazovni sustav u cjelini? Iako su mnogi nastavnici suočeni s ozbiljnim problemima, nema smisla razmišljati neprestano o lošim stvarima. To je tipično razmišljanje u stilu „čaša je napola prazna”. Ako primjećujete da ste okruženi takvim tipovima, pokušajte upoznati ljude s pozitivnijim stajalištima. A postoji li išta pozitivno na što biste se mogli koncentrirati? Postoji, dakako. To su vaši učenici! I sjetite se samo kako je divno biti njihov učitelj!

Slavite uspjehe svojih učenika

Naravno da nema smisla napraviti tulum svaki put kad vaši učenici nauče nešto novo, ali zašto ne biste katkad priredili malu zabavu? Završite godinu posebnim slavljem i podsjetite se svega što ste naučili. Sjećate li se kad nisu znali pravilno postaviti ni najjednostavnije pitanje? E pa sad mogu zapitkivati što god žele!

Navijajte za sebe

„Sutra obrađujemo članove, a to mi je najteže objasniti. Oni će misliti da nemam pojma!” Upravo takve misli trebate izbjegavati. Sami sebi recite: „Sutra učenicima predajem novu lekciju i zadivit ću ih!” Recite to naglas i  često ponavljajte! Recite sebi: „Ma ja sam odličan teacher!” Kad završi sat, kažite sebi: „Bilo je odlično!” Recite to naglas, ali ipak pazite da vas ne čuju učenici. Podignite sebi moral, ali učenici ne trebaju znati koliko vam je to potrebno.

Praksa, praksa, praksa

Najbolji je način podizanja vlastita samopouzdanja u učionici da jednostavno predajete i skupljate odrađene sate u nastavi. Što više iskustva budete imali, osjećat ćete se sigurnijima. Ako ste još početnik, ne možete zaobići potrebu za praksom, ali iskustvo čini čuda za samopouzdanje svakog učitelja.

Divno je kad nas netko potapša po leđima, ali ne možemo ovisiti o tome da nam drugi  podižu samopouzdanje. Sami smo odgovorni za nj, pa zato iskušajte neke od ovih savjeta, ali ne zaboravite da ste sami svoj najglasniji navijač.

One thought on “Osam načina da podignete vlastito samopouzdanje

Ostavite odgovor

Molimo vas da se prijavite koristeći jedan od sledećih načina da biste objavili svoj komentar:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s