Да ли ће родитељи плаћати казне због њихове насилне деце?

Упади моторима у учионице, малтретирање вршњака, вређање, псовање, а неретко и физичко обрачунавање с наставницима све су чешћа појава у српским школама. Сваким даном све је већи број малолетника који себи даје за право да у школским клупама испољава разне облике насиља. Школе, на жалост, постају опасна места, а професори почињу да се повлаче пред младим бунтовницима.nasii

Овакву ситуацију, свима добро знану, решила је да промени Наташа Г. која је покренула петицију “Увођење казнених мера родитељима“. Она се залаже за то да родитељи насилне деце буду кажњени новчано.

“Овом петицијом указало би се на неопходност потребе за драстичнијим мерама заштите и поправљања оскрнављеног едукативног система. Увођење казнено-новчаних мера родитељима насилне деце, било да је вербално, било да је физичко насиље у питању (од минимум 1.500 динара, у зависности од степена насиља). Кад се удари где највише боли – по џепу, онда ће се више обратити пажња на васпитање..

Ради безбедности деце и наставника по школама насилни починиоци морају да се казне, казне морају бити оштрије, иначе нико од нас сутра неће бити безбедан – та деца нису само у школама, а сутра ће порасти. Као малолетна лица пред законом нису толико одговорни, али њихови родитељи или старатељи јесу. Оваквим законом ће озбиљније обратити пажњу на понашање своје деце“, каже се у тексту ове петиције.

Петиција за сада има 1.163 коментара, а број потписа из дана у дан расте. Велики број родитеља подржао је ову идеју подсећајући на бројне примере школског насиља.

Наташа Г. која је покретач ове петиције каже да ју је на овај чин навело “бахато понашање деце која или речима или делима повређују друге, непоштовање родитеља те деце и њихова незаинтересованост да било шта промене, да преузму одговорост. Навело ме насиље на улицама, јер та иста деца изађу н аулице, та иста деца одрасту… а при свему томе сматрам да основно васпитање полази из куће”.

С друге стране, о томе да ли су само деца крива или велику улогу имају пропусти у васпитању, стручњаци имају различито мишљење.

Директор средње медицинске школе Доситеј Обрадовић из Новог Сада Нико Мрђин сматра да окривити родитеље за свако малолетничко насиље није најпаметније решење.

„Не знам колико родитељи могу да буду одговорни. Кућно васпитање је увек битно, али не можемо занемарити утицај околине. Апсолутно кривити родитеље у старту није много паметно решење, много боље би било када би родитељи више сарађивали с наставницима. Превентива је свакако боља „, каже Мрђин.

Психолог Александра Јанковић, пак, ову грађанску петицију апослутно подржава и верује да би се насиље у школама знатно смањило када би родитељи били кажњавани.

„То је сјајна идеја, јер чим је реч о малолетничкој деликвенцији, деца не одговарају док не напуне 18 година. Не знам колико би добро било само новчано кажњавање, али свакако да би казна у виду неког друштвено-корисног рада била добра идеја. Такође, сматрам да млади људи треба да се суоче с тим шта су последице насиља. Ако су учествовали у некој тучи, треба да виде шта насиље све може да направи, па да проведу неко време на ортопедији или у некој болници, рецимо“, сматра Јанковићева.

Она закључује да је идеја да и родитељи сносе део одговорности за вршњачко насиље сјајна, “јер се на тај начин лопта враћа тамо одакле је и пошла.”

Иако свака школа има свој правилник о понашању ученика, кажњавање само на нивоу школе очигледно не даје жељене резултате.

М. Б. / Телеграф

Advertisements

Ostavite odgovor

Molimo vas da se prijavite koristeći jedan od sledećih načina da biste objavili svoj komentar:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s