ДАНАС ЈЕ ДАН МАТЕРЊЕГ ЈЕЗИКА

Дневно нестане један језик

Чланице Организације УН за образовање, науку и културу (УНЕСКО) обележавају данас међународни Дан матерњег језика, у циљу промовисања језичке културе и разноврсности, као и вишејезичности.

Када је у питању српски језик као матерњи за већину грађана Србије, домаћи лингвисти упозоравају да се наш језик нашао пред све већом најездом енглеског и да је угрожен у мери у којој су то чак и језици са великом традицијом – француски, немачки, италијански.

РТВ

Ипак, према оцени стручњака, није вероватно да ћемо доћи до једнојезичне цивилизације, а када су у питању језици националних мањина у Србији, званичници тврде да им не прети опасност од изумирања, као што је то случај у неким другим деловима Европе и света.

Директорка Канцеларије за људска и мањинска права Сузана Пауновић истиче да у образовном систему Србије деца припадници мањина похађају целокупну наставу на језицима националних мањина, а када то није могуће, пре свега због броја ученика, обезбеђено им је учење матерњег са елементима националне културе.

Према најновијим подацима Канцеларије, у предшколском образовању у Србији на 10 језика националних мањина васпитава се и образује више од 10.000 деце.

У основним школама, настава се изводи на 13 мањинских језика и обухвата више од 45.000 деце, а у средњим школама више од 13.000 младих наставу похађа на језику своје националне мањине.

Пауновић подсећа да у Србији излази више од 100 штампаних гласила на 16 језика мањина.

Такође, 42 јединице локалне самоуправе имају у службеној употреби око 10 језика националних мањина, рекла је Пауновић Танјугу поводом 21. фебруара, Дана матерњег језика.

Генерална скупштина УНЕСКО прокламовала је 1999. године Дан матерњег језика, као сећање на студенте који су 21. фебруара 1952. године убијени у Даки у Источном Пакистану, данас Бангладешу, јер су протестовали због тога што њихов матерњи језик није проглашен за званични.

Према проценама, готово свакодневно у свету нестане по један језик, а лингвисти прогнозирају да ће од око 6.000 језика, до краја 21. века одумрети више од половине, чак и до 90 одсто.

Највише су угрожени језици са малим бројем говорника од неколико стотина или десетина, и језици који припадају малим заједницама које нису цивилизоване са становишта западних стандарда и немају институције, сматрају лингвисти.

Србија је 2006. године ратификовала Европску повељу о регионалним и мањинским језицима, а када је у питању српски језик, лингвисти сматрају да би требало више да се бринемо о свом матерњем језику, о развијању језичке културе, очувању традиције, као и да су нам потребна новија издања правописа, речника и осталих нормативних приручника.

Обележавање у Тршићу

Центар за културу „Вук Караџић“ из Лознице обележиће Дан матерњег језика у Тршићу са циљем да се додатно истакне важност јубилеја 200. годишњице објављивања Вукове „Писменице“ и прве Вукове „Пјеснарице“.

У Вуковој спомен кући, на Дан матерњег језика, у 12 часова ученици лозничке Гимназије „Вук Караџић“ прочитаће најлепше радове настале поводом језика и јубилеја 200. годишњице Вукове „Писменице“ и „Мале простонародне пјеснарице“, наводи се у саопштењу.

Ове две књиге представљају стубове наше језичке културе и књиге које су нас увеле у ред литерарно и лингвистички просвећених чланица европске заједнице далеке 1814. године у Бечу.

У Музеју Јадра у Лозници, у 18 сати, изложбом о развоју српског језика и писма на српском и немачком језику као и презентацијом дигиталне изложбе о „Писменици“ и „Пјеснарици“ почињу активности поводом 200. годишњице – јубилеја који ће бити окосница рада Музеја језика и писма у Тршићу током 2014. године.

Дан матерњег језика – 21. фебруар у свету се обележава од 2000. године, сходно закључку УНЕСКО-а.

Годинама уназад Центар за културу „Вук Караџић“ обележава Дан матерњег језика најчешће критички се односећи према стању у српском језику данас. Центар је у циљу промоције српског језика и бриге о њему 2011. године основао јединствен Музеј језика и писма у Тршићу.

И ове године, Центар за културу подсећа на речи професора Предрага Пипера који је рекао да су четири најважнија стуба језичке културе породица, школа, добри примери угледних појединаца и лекторска служба у медијским кућама.

На Дан матерњег језика треба да се запитамо да ли и један од ова четири стуба чврсто стоји или су њихова упоришта добро пољуљана, наводи се у саопштењу Центра за културу.

Матерњи језик је део културног идентитета народа, тачка препознавања, различитости али и толеранције и разумевања. Брига о матерњем језику је начин доказивања свести културне елите народа о властитом идентитету, али и веома осетљиво место толеранције те исте елите према другом, истакнуто је у саопштењу.

Изложбе Музеја језика и писма о реформама српког језика и раду Вука Стефановића Караџића на Дан матерњег језика и 28. фебруара, када се обележава Национални дан књиге, обилазе источну Србију.

Музеј језика и писма, током летњих месеци, разним активностима пружа могућност младим људима из иностранства, који изучавају наш језик, да боравком у Тршићу стекну додатна знања о нашој култури и језику.

Јанковић: Забрињавајуће да млади не владају језиком

Заштитник грађана Саша Јанковић изјавио је данас да је забрињавајуће то што у Србији има младих који заврше школовање, а не овладају српским језиком.

То је препрека њиховој даљој интеграцији у ширу заједницу, оценио је Јанковић поводом Међународног дана матерњег језика, који се обележава 21. фебруара.

Јанковић је навео и да постоји потреба да се унапреди примена прописа који гарантују право на употребу и неговање матерњег језика.

Заштитник грађана је на основу притужби грађана, упутио надлежнима системске препоруке за отклањање најчешћих проблема у употреби службеног језика.

„Разноврсност језика је богатство, али се не сме занемарити ни интегративна улога српског језика за све грађане Републике Србије“, рекао је он.

Генерална скупштина УНЕСКО је 1999. године прогласила Дан матерњег језика, у знак сећања на студенте који су 21. фебруара 1952. године убијени у Даки у Источном Пакистану, данас Бангладешу, јер су протестовали због тога што њихов матерњи језик није званични.

Advertisements

Ostavite odgovor

Molimo vas da se prijavite koristeći jedan od sledećih načina da biste objavili svoj komentar:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s