Pet katastrofalnih grešaka koje roditelji prave u vaspitanju dece

roditeljski

Deca su suština našeg života. Kao roditelji za našu decu priželjkujemo samo uspeh, ljubav i sreću. Ali nekada, to se ne ostavri upravo zbog naših grašaka kao roditelja. Ako ne želite da vaše dete pati od depresije, napada besa i niskog samopouzdanja, nemojte praviti sledećih pet gešaka.

1. Inorisanje detetovih osećanja
Ako je vaše dete tužno, ljuto ili uplašeno, a vi ga zadirkujete, ponižavate i ne shvatate ozbiljno, samim tim mu govorite da je ono što oseća pogrešno. Vaša deca moraju da znaju da ih vi bezuslovno volite.

2. Nedosledna pravila

Ako nikada ne pričate o tome šta tačno očekujete od svog deteta, ono neće znati kako da se ponaša. Ako jedan dan kažete da je nešto dobro, pa sledeći da je to isto loše, jako ćete zbunite vaše dete.

3. Umanjujete vrednost drugog roditelja

Ako nikada pred detetom ne pokazujete ljubav ili naklonost prema svom partneru, odrašće, a neće znati kako treba da izgleda prava ljubav i osećanja. Ako se stalno svađate sa partnerom, stvorićete kod deteta osećaj napetosti i straha.

4. Kažnjavate nezavisnost

Kada kažnjavamo dete zato što odrasta i stiče sopstveno mišljenje o stvarima, činimo da se osećaju krivima zbog svojih potreba i želja.

5. Mešate se u veze vaše dece

Ako se mešate u sve izbore i odnose koje imaju vaša deca, od onih sa profesorima do onih sa prijateljima, to im govori da mislite da su nezreli i nesposobni i da ne verujete da mogu da donesu pravilne životne odluke.
Advertisements

Ostavite odgovor

Molimo vas da se prijavite koristeći jedan od sledećih načina da biste objavili svoj komentar:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s