Како помоћи деци у вежбању читања

У школи дете учи како да чита, али мало времена остаје за вежбање, због тога је потребно да дете код куће вежба читање.

У првом разреду деца вежбају читање на глас. Само гласним читањем се вежба изговор гласова, речи и реченица ( артикулација). Оваквим начином читања вежба се и изражајно читање. При вежбању читања родитељ треба да буде стрпљив, јер процес преласка са считавања на право читање је спор. Дете прво успорено чита (певајући један глас, док не препозна следеће слово), а онда се тај темпо убрзава све дотлр, док дете реченицу не прочита темпом природног говора.  Читање се не вежба на познатом, већ читаном тексту, јер ученик често запамти делове текста и не чита их, већ само механички понавља запамћено.

Један од основних захтева при читању је да се дете труди да разуме оно што чита. Да би се то проверило потребно је разговарати са дететом о прочитаном. Понекад можете тражити од детета да нацрта оно што је прочитало. Ако је дете разумело шта је прочитало, онда ће бити у стању да то цртежом и представи. Ово је значајно за касније успешно учење.

За вежбање читања код куће је битно користити и друге изворе, а не само буквар и читанку. Успешно се могу користити бајке, приче, басне па и дневне новине. Већ у првом разреду треба подстицати децу да користе школску библиотеку, у којој могу узимати дечије листове и књиге, које одговарају њиховом узрасту.

Advertisements

Ostavite odgovor

Molimo vas da se prijavite koristeći jedan od sledećih načina da biste objavili svoj komentar:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s