Ne branite deci internet, naučite ih da ga koriste

Kada je u pitanju internet, iste strahove imaju i roditelji i deca, a to su neprimereni sadržaju, uznemirujuće fotografije i neugodna iskustva sa nepoznatim ljudima. Ono što dovodi do katastrofalnih posledica je slaba komunikacija između dece i roditelja. Prema istraživanju koje je sprovedeno u Hrvatskoj, većina roditelja ne koristi zaštitne programe kako bi zaštitila svoju decu na internetu. Roditelji uglavnom mlađu decu nadziru dok surfuju, a starije kontrolišu gledanjem istorije pretraživanja i čitanjem sms poruka.

Istraživanje koje je Hrvatski Telekom sproveo u junu i julu pokazao je da roditelji i deca od šest do 18 godina brinu zbog sličnih opasnosti. Najviše se brinu zbog neprimerenog sadržaja, uznemirujućih fotografija, i neugodnih iskustava sa nepoznatim ljudima.

Decu od šest do devet godina najviše brinu uznemirujuće fotografije do kojih dolaze igrajući igrice, a ostalu opasnost od pedofilije.

Najizloženiji uznemirujućem sadržaju su deca od 15 do 18 godina jer oni provode najviše vremena na internetu, ali njima roditelji i najviše veruju, jer sama deca imaju više znanja o računarima i internetu nego oni.

Ono što najviše zabrinjava je slaba komunikacija između roditelja i dece u vezi sa neprijatnim iskustvima koji doživljavaju na internetu, što može dovesti do katastrofalnih posledica.

Foto: Alamy

(Telegraf.rs / Izvor: tportal.hr)

Advertisements

Ostavite odgovor

Molimo vas da se prijavite koristeći jedan od sledećih načina da biste objavili svoj komentar:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s