Đaci kod kuće više ne rade ni domaći

Produženi boravak i celodnevna nastava biće uskoro obavezni u svim osnovnim školama, roditelji plaćaju samo hranu.

SVE osnovne škole u Srbiji moraće da uvedu produženi boravak za đake od prvog do četvrtog razreda, kada bude usvojen novi zakon o osnovnom obrazovanju. Kako on od zimus čeka na usvajanje, produženi boravak i celodnevnu nastavu i dalje ima samo mali broj škola u Srbiji.

Najbolja je situacija u Beogradu, gde nešto više od stotinu škola ima organizovan produženi boravak u prvom i drugom razredu i 47 u trećem i četvrtom. Celodnevnu nastavu ima tek nekoliko škola.

– Celodnevna nastava je najbolja za đake u prvom i drugom razredu, jer su rasterećeni, časove imaju pre i posle podne, između je vreme za slobodne aktivnosti, sport, sekcije… Nastavu im drže dva učitelja – objašnjava Mira Ilić, predsednica Saveza učitelja. – Deca su u školi obično do 16 časova, imaju i užinu i ručak, vreme za odmor. Ovakva nastava predviđena je samo za učenike prvog i drugog razreda.

Organizacija je skupa, jer za svako odeljenje moraju da budu angažovana dva učitelja, ali decu to ne košta. Roditelji plaćaju samo obroke. Prema rečima Ljiljane Novković, učiteljice u OŠ „Drinka Pavlović“, jednoj od škola u kojoj deca mogu da borave čitav dan, celodnevna nastava je obavezna u prvom i drugom razredu, dok se za produženi boravak roditelji odlučuju na početku godine.

– Pošto je takvo vreme da roditelji rade po ceo dan, imamo veliki broj dece koja posle celodnevne nastave, koja se završava u 15.30, ostaju i u produženom boravku još dva sata.

U produženom boravku časove drži jedan, a ne dva učitelja, a tek posle nastave deca mogu da rade domaći, da se druže, tako da u školi završe sve obaveze i da budu slobodna kada dođu kući.

Ovakav boravak u školi moguć je u prvom i drugom, a u Beogradu i u trećem i četvrtom razredu. Učitelje plaća Grad Beograd, zarađuju po 15.000 dinara mesečno, a roditelji plaćaju hranu.

RUČAK OD 170 DO 250 DINARARODITELjI mogu da biraju da li će deca da uzimaju samo užinu ili i ručak. Hrana za đake mesečno košta od 1.500, pa i više od 5.000 dinara. U proseku ručak košta od 170 do 250 dinara, a savet roditelja bira ko će snabdevati školu hranom i po kojoj ceni.

Advertisements

Ostavite odgovor

Molimo vas da se prijavite koristeći jedan od sledećih načina da biste objavili svoj komentar:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s