U DEVET U KREVET

Da li je bitno kada nam deca idu na spavanje?
Nakon ishrane i napredovanja, pitanje spavanja jedno je od najbitnijih od kada dete dođe na svet, i podjednako okupira i roditelje i stručnjake.
Vreme odlaska na spavanje je, kao i njegova ustaljenost, veoma bitno za intelektualni razvoj dece u ranom detinjstvu. Uzrast od 3 godine verovatno je najosetljiviji period u kognitivnom razvoju dece. Ako detetu od tri godine ne omogućite dovoljno sna smanjujete mu spremnost „mozga“ da prima i obrađuje informacije iz spoljašnjeg sveta.
Detetu u predškolskom uzrastu je potrebno najmanje osam sati sna u kontinuitetu. Smatra se da mu je deset sati sna dovoljno. Ove potrebe variraju u zavisnosti od dnevnih aktivnosti, emotivnog i zdravstvenog stanja…

San je cena koju plaćamo za aktivnost prethodnog dana i investicija koja nam omogućava da budemo sveži za učenje narednog dana.
Rani razvoj deteta bitno utiče na zdravlje i blagostanje tokom celog života. Zbog toga, nedovoljan ili isprekidan san, naročito u periodima ključnim za razvoj, može imati veliki uticaj na zdravlje kasnije tokom života.
Prema tome, omogućite svom detetu da ide u krevet u isto (ili približno isto) vreme svako veče. Puštajte ga da ima dnevno spavanje dokle god ima potrebu za tim.
Pridržavajte se one već ustaljene: U devet u krevet.

Advertisements

One thought on “U DEVET U KREVET

Ostavite odgovor

Molimo vas da se prijavite koristeći jedan od sledećih načina da biste objavili svoj komentar:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s